De algemene lichaamsbouw van een kameleon

De algemene lichaamsbouw van een kameleon Kameleons zijn reptielen met een bijzondere lichaamsbouw: ze hebben een grijpstaart, onafhankelijk van elkaar beweegbare ogen en grappige grijppootjes. Verder hebben deze 'verkleurmannetjies' (zoals men in Zuid-afrika hen noemt) ook nog een heel lange tong! hier in het kort wat meer informatie hierover.

Koudbloedige dieren

Kameleons zijn reptielen. Reptielen zijn poikilotherme en dus andersgenaamd koudbloedige dieren. Dit wil zeggen dat ze zelf hun lichaamswarmte niet kunnen produceren maar dat ze afhankelijk zijn van warmte van buitenaf (zon, warmtelamp, …). Hun gedrag hangt af hun thermoregulatie. Kameleons kunnen echter wel hun lichaamswarmte gedeeltelijk regelen. Dit door middel van de schubbenlaag op de huid en de pigmentatie.

Lichaamsbouw en kleurverandering

Het lichaam van een kameleon is zijdelings afgeplat, dit is een ideale manier om van het zonnetje te genieten en doet ook dienst als ideale camouflage; Het vermogen om van kleur te veranderen is vrij beperkt en is afhankelijk van de pigmentkorrels. Het heeft allemaal te maken met warmteregulatie, paringsgedrag, verdediging en uitdrukking van gemoedstoestand (vb. stress)

Spijsverterings- en voortplantingsstelsel

De tong van de kameleon is een zeer geraffineerd vangtuig. Het tongbeen bestaat uit een lang recht gedeelte waaraan 4 spieren gehecht zijn. Met behulp van 3 van die spieren kan het tongbeen naar voor getrokken worden en met behulp van de 4de weer naar achteren. De tong zelf is zeer lang en rekbaar (d.m.v. een lengtespier). Wanneer de tong uitschiet om bijvoorbeeld een krekel te vangen, dan wordt met behulp van kringspieren en klierweefsel, een slijmerig kliervocht afgescheiden op het einde van de tong waardoor de prooi gegrepen kan worden.

De darm is vrij kort gebouwd. Het belangrijkste element in het spijsverteringsstelsel van de kameleon is de lever, zoals bij de meeste vleeseters. De darm komt samen met de urinekanalen (ze hebben geen urineblaas) en de eileider uit in de cloaca. Bij mannelijke dieren zijn 2 copulatieorganen aanwezig, gelegen onder de staart. Deze kunnen via de anale opening naar buiten geduwd worden, onafhankelijk van elkaar. Vrouwelijke dieren hebben 2 eierstokken en eileiders.

Er bestaan eierleggende soorten kameleons en levendbarende soorten kameleons. Bij allemaal ontwikkelen de eieren zich in de eileiders, waar ze via bloedvaten direct in verbinding staan met het moederdier (te vergelijken met de moederkoek bij zoogdieren). Bij de levendbarende soorten is geen harde schaal rond het eitje, maar slechts een dun vliesje, waarin ze na volledige ontwikkeling ook geboren worden. Direct na de geboorte kruipen ze uit dit vliesje.
De drachttijd is afhankelijk van het soort kameleon.

De longen

De longen zijn bij kameleons zeer goed ontwikkeld.
Deze bestaan uit een respiratoir en een ventilatie gedeelte. Het eerste bestaat uit rijkdoorbloede wanden en tussenschotten, het tweede uit langwerpige dunwandige luchtzakken. Deze luchtzakken nemen een erg groot gedeelte in van de lichaamsholte. Tijdens de ademhaling wordt het borstbeen op en neer bewogen en hierdoor zullen de luchtzakken zich vullen en ledigen. Kameleons bezitten wel een middenrif, maar dit is nauwelijks gespierd.

De ogen

Een kameleon heeft vrij grote ogen die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Ze zijn zeer beweeglijk.

De poten en staart

De poten van kameleons zijn door de samengroeing van de tenen ontwikkeld tot ideale grijptangetjes. De staart is een belangrijk evenwichtsinstrument en helpt heel goed bij het klimmen
© 2007 - 2024 Jip_8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kameleon: Hoe en waarom verandert dit reptiel van kleur?Kameleon: Hoe en waarom verandert dit reptiel van kleur?De Kameleon is onder het grote publiek ongetwijfeld één van de meest bekende reptielen. Het vermogen van de kameleon om…
De JemenkameleonDe JemenkameleonDe Jemenkameleon wordt ook wel eens helmkameleon genoemd. De Latijnse naam hiervoor is Chamaeleo calyptratus. Het zijn s…
De kleinste kameleonsoort ter wereld: Brookesia MicraDe kleinste kameleonsoort ter wereld: Brookesia MicraWanneer men denkt aan reptielen, komen vaak als eerst de grote, gevaarlijke en agressieve reptielensoorten in hen op zoa…
Het gebruik van camouflage in het dierenrijkHet gebruik van camouflage in het dierenrijkEen hoop diersoorten gebruiken camouflage om ervoor zorgen dat zij niet gezien worden. Dit gebeurt meestal met behulp va…

De Boidae of boa-familieBoa’s zijn bij slangenliefhebbers zeer populaire slangen. Ze zijn echter zeer moeilijk te houden omdat ze zeer grote rui…
Ectoparasieten bij reptielen en amfibieënMijten zijn de meest geziene ectoparasieten bij amfibiën en reptielen, maar er zijn nog andere soorten ook: bloedzuigers…
Bronnen en referenties
Jip_8 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 31-12-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.