De Jemenkameleon

De Jemenkameleon De Jemenkameleon wordt ook wel eens helmkameleon genoemd. De Latijnse naam hiervoor is Chamaeleo calyptratus. Het zijn solitair levende reptielen die graag in bomen klimmen.

Beschrijving en houding

Het zijn verticaal afgeplatte dieren met een lange grijpstaart. Mannetjes worden tot 50cm lang en vrouwtjes tot 35cm. Ze zijn makkelijk te herkennen aan de grote helm boven op de kop die bij mannelijke dieren hoger is dan bij de vrouwelijke. Mannelijke jemenkameleons hebben ook een spore aan de achterpoten. De kleur van deze dieren is bijzonder mooi door hun geel-groene dwarsbanden, blauwe vlekken en bruine strepen op het lichaam. De tong is zo lang als lichaam en staart samen, heeft een verdikt eind en wordt gebruikt voor de prooivangst. De ogen zijn onafhankelijk van elkaar beweegbaar en zitten in beweeglijke torentjes, zodat het lichaam stil kan blijven zitten terwijl de ogen bewegen.

Levensverwachting

Ze kunnen ongeveer 10-15jaar oud worden. Velen sterven jammergenoeg vroeger o.w.v. stressfactoren.

Herkomst

Jemen en Saudi Arabië.

Kleurverandering

Ze kunnen helemaal niet zo vaak van kleur veranderen zoals vaak gedacht wordt! Afwisselende kleuren hebben hun nut bij het imponeren, vechten met rivalen, dag-ritme, het afschrikken van aanvallers, camouflage en bij de paring.

Huisvesting

Het terrarium moet minstens 80cm hoog zijn voor 1 jemenkameleon (60x60x100cm). Zorg voor heel veel ventilatie en minstens 2 lichtpunten (met hierin een warmtelamp en een UVb-lamp). Temperatuur moet zo’n 25-28°C bedragen overdag, ongeveer 20°C ‘snachts. Als bodembedekking wordt best houtschors (reptibark) gebruikt. Ze komen zelden op de bodem. Ook een fonteintje moet voorzien worden! Kameleons drinken enkel stromend water. Ze hebben nood aan een luchtvochtigheid van 70%.
Besproei het terrarium regelmatig. Plaats voldoende klimtakken in het terrarium en voorzie ook enkel planten, waarin ze zich kunnen verstoppen. Kameleons zijn solitaire dieren. Plaats dus maar 1 kameleon per terrarium. Ze zijn ook erg stressgevoelig!!! Hanteer ze zo weinig mogelijk.

Voeding

Ze zijn voornamelijk carnivoor: Krekels, sprinkhanen, fruitvliegen, wasmotlarven, zijderupsen,… Bestrooi het voedsel steeds met extra vitamine-, mineralen- en calciumpoeder! Een juiste dosis vitamine D3 zorgt dat calcium uit de voeding op een juiste manier in het lichaam verwerkt wordt en helpt bij de opbouw van het skelet. Het is belangrijk dat er UV-verlichting in het terrarium aanwezig is, zodat extra vitamine D3 kan aangemaakt worden.

Wetgeving

De kameleon wordt beschermd door de Conventie van Washington en door de Conventie van de internationale handel van bedreigde diersoorten (CITES). Bij aankoop van een kameleon is een overdrachtsverklaring noodzakelijk.
© 2007 - 2024 Jip_8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kameleon: Hoe en waarom verandert dit reptiel van kleur?Kameleon: Hoe en waarom verandert dit reptiel van kleur?De Kameleon is onder het grote publiek ongetwijfeld één van de meest bekende reptielen. Het vermogen van de kameleon om…
Het gebruik van camouflage in het dierenrijkHet gebruik van camouflage in het dierenrijkEen hoop diersoorten gebruiken camouflage om ervoor zorgen dat zij niet gezien worden. Dit gebeurt meestal met behulp va…
De algemene lichaamsbouw van een kameleonDe algemene lichaamsbouw van een kameleonKameleons zijn reptielen met een bijzondere lichaamsbouw: ze hebben een grijpstaart, onafhankelijk van elkaar beweegbare…
Wat is een reptiel en hoe herken ik een reptiel?Wat is een reptiel en hoe herken ik een reptiel?Reptielen hebben een aantal specifieke kenmerken waarmee zij zich onderscheiden van andere diersoorten. Ze komen grotend…

De baardagaam, wat meer uitlegDe baardagaam, wat meer uitlegVan de meeste reptielen die gehouden worden, is waarschijnlijk de baardagaam wel een van de populairste. Het zijn erg ta…
De ReuzenschildpadReuzenschildpadden zijn landschildpadden uit het geslacht 'Geochelone'. Het zijn de grootste schildpadden op de wereld e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Madfab, Pixabay
Jip_8 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.