Kleinste dier ter wereld

Kleinste dier ter wereld Dieren zijn er in allerlei verschillende afmetingen. Van heel groot tot verschrikkelijk klein. Wat is het kleinste zoogdier op aarde? En hoe kleine is het allerkleinste organisme eigenlijk? Over de kleinste dieren ter wereld en hun leefgebied. Mischien vind je ze wel terug als je eens ergens op vakantie bent. Met een vergrootglas:

Zoogdier

Van de zoogdieren is de hommelvleermuis de kleinste, hij weegt slecht 2 gram en is ongeveer 30 mm lang. Hij leeft in Thailand. Hij komt alleen voor in het Sai Yok Nationaal Park in Changwat Kanchanaburi. In dit gebied groeien bamboebossen en deze worden veelvuldig gekapt. Daarom word de hommelvleermuis met uitsterven bedreigd. Dit kleine vleermuisje jaagt op insecten en kevers, eigenlijk net als de gewone vleermuis. Maar dan uiteraard de wat kleinere insecten. Want het moet wel door zijn kleine mondje passen. De hommelvleermuis word ook wel de varkensneusvleermuis genoemd. Dit komt door de neus die hij heeft, en doet denken aan een varkensneusje. De thaise bioloog Kitti Thonglongya ontdekte de kleine vleermuis in 1973. Dat niemand hem ooit eerder heeft ontdekt, komt waarschijnlijk omdat het een ontzettend kleine vleermuis is. Een jaar later stierf Kitti plotselingen daarom gaf men de vleermuis de naam: "Kitti's varkensneusvleermuis". Ook de wimperspitsmuis is ontzettend klein, ook gemiddeld 2 gram met een lengte van ongeveer 40 mm. De wimperspitsmuis komt in een groot gebied voor, onsder andere in Marokko, de himalay en China, Portugal, Tunesië, Frankrijk. De wimperspitsmuis behoort daarom samen met de hommelvleermuis tot de kleinste zoogdieren op aarde.

Vogel

De kleinste vogel is de bijkolibrie. Hij weegt minder dan 2 gram en is 5 tot 6 centimeter lang. Het mannetje is kleiner dan het vrouwtje en haalt niet meer dan de anderhalve gram. Gelijk word duidelijk waaraan de bijkolibrie zijn naam heeft te danken. Wanneer men de bijkolibrie ziet vliegen, denk t men eerder aan een insect dan aan een vogel. Net als andere kolibries leeft ook deze kolibrie van bloemennectar. De bijkolibrie leeft op Cuba en op het Cubaanse eiland Isla de la Juventud. De kolibrie zweeft in de lucht en steekt zijn lange snaveltje in een bloemkelk, om zo de nectar op te zuigen. ook vangt hij kleine insecten. Tijdens de voortplanting legt de bijkolibrie ontzettend kleine eitjes van 6 mm lang.

Gewervelde dier

De dwerggrondel is het kleinste gewervelde dier. Het is een visje van hoogstens 11 mm lang. En dat is heel klein! De dwerggrondel vind men alleen terug op de Filipijnen. Voor een bezichtiging van deze uiterst kleine visjes, is een dagje duiken wanneer men zich op de Filipijnen bevind, daarom zeker een belevenis apart. Een ander klein visje, dat nog kleiners dan de dwerggrondel, is de Schindleria brevipinguis. Sinds 1979 word deze vis al in gevangenschap gehouden. Dit visje doet sterk denken aan een klein wormpje. Het visje komt voor nabij Australië. In 2004 werd het visje voor het eerst echt beschreven en verdrong daarmee de dwergrondel van de eerste plaats als kleinste vis ter wereld. De Schindleria brevipinguis wordt maximaal 8.5 mm groot. In 2006 vond men een nog kleiner visje: de Paedocypris progenetica. Deze word slechts 6.2 mm groot. Het is een moerasvisje dat in Sumatra voorkomt. Deze visjes zijn doorzichtig en hebben geen schedeldak. Dit allerkleinste visje word met uitsterven bedreigd, doordat de moerasbossen verdwijnen als gevolg van het kappen ervan.

Insect

Een heel klein insect is er eentje van het geslacht mymaridae, een sluipwespje van slechts 0,4 mm lang. Sluipwespen zijn sowieso al kleine insecten, maar de kleinste is slechts 0.44 mm lang. Sluipwespen leggen een of meerdere eitjes in andere insecten, zoals bijvoorbeeld een rups. De larve die uit het eitje komen eten de rups van binnen uit op. De rups gaat dus een langzame dood tegemoet. Het allerkleinste insect dat men tot nu toe ontdekt heeft, is de Megaphragma caribea, die slechts 0.17 mm lang is. Hij word ook wel fairyfly genoemd. De fairyfly legt zijn eitjes in de eitjes van andere insecten. De larven eten vervolgens de inhoud van hun gastheer-ei op.

Kleinste zelfstandige organisme

De kleinste organisme die een zelfstandig bestaan kunnen leiden, dus zonder gastheer zich kunnen vermenigvuldigen, is de bacterie. De kleinste is één veertienduizendste van een menselijke bloedcel, en een menselijke bloedcel is 0,08 mm klein. Virussen zijn nog kleiner, maar zijn afhankelijk van een gastheer om te kunnen leven en zich voort te planten. Het influenzavirus is één zesde van de kleinste bacterie. Ongeveer 0,000000952 mm dus. Maar een virus mag dus niet gerekend worden tot een zelfstandig levende organisme, dus komen we terug op de kleinste bacterie.

Kleinste reptiel

Wie het kleinste reptiel ter wereld wil zien, moet naar het National Park van Jaragua gaan. Dit ligt in de Dominicaanse Republiek. Hier leeft de dwerggekko, een reptiel van slechts 16 mm. Net als veel andere diersoorten, word ook de dwerggekko bedreigd door het kappen van de bossen. De dwerggekko leeft daar tussen de bladeren zodat hij niet uitdroogt. Maar met het verdwijnen van de bomen, verdwijnen ook de bladeren en insecten waarvan ze leven.

Kleinste paard

Het kleinste paard ter wereld is een falabella genaamd Thumbelina. Ze is slechts 44.5 cm hoog, gerekend vanaf de schoft. Te bedenken dat een sint bernardshond een schofthoogte van ongeveer 70 cm heeft, is dit dus een heel erg klein paardje. Thumbelina leeft in Amerika op een ranch.
© 2010 - 2023 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snelste dieren per soort op aardeSnelste dieren per soort op aardeWelke dieren zijn de snelste dieren ter wereld? Hoe ziet de lijst van de snelste dieren per soort uit? Welk dier is het…
Het bijzondere aan een vleermuisHet bijzondere aan een vleermuisAls de schemering valt kan je vleermuizen in Nederland in de buurt van oude bunkers en boerderijen zien vliegen. Het bij…
Een vleermuis in huis: wat doe je met een vleermuis in huis?Een vleermuis in huis: wat doe je met een vleermuis in huis?Een vleermuis in huis, wat doe je dan? De meeste mensen griezelen ervan. En dat is eigenlijk maar goed ook want een vlee…
Gewervelde DierenGewervelde dieren (Vertebrata) zijn dieren met een inwendig skelet. Er zijn er op aarde meer dan 50.000 soorten van: op…

Steenuil bedreigdVerdwijnt de steenuil uit Nederland? Het lijkt erop. Als we niets doen tenminste. Want door het afnemen van nestgelegenh…
Buideldieren: een makkelijke bevallingBuideldieren: een makkelijke bevallingBuideldieren komen er in allerlei soorten en maten voor. De meeste leven in Austalië, maar ook in Amerika leven buideldi…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.