Populaire wilde groenten

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Wilde groente kun je wassen door ze te overgieten met heet water. Je doet ze in een vergiet en zet dit in de gootsteen. Vervolgens giet je er gekookt water over. Even naspoelen onder de koude kraan. Daarna kun je ze koken. Door het overgieten met heet water weet je zeker dat ze goed schoon zijn. Pluk ook alleen jonge toppen of jonge bladeren. Deze zijn vers en daarom lekkerder, maar ook schoner.
Inhoudsopgave
- Wat zijn groenten en wat zijn kruiden?
- Naar het bos of de Albert Heyn?
- Groente is gezond
- Tijden van nood
- Brandnetel
- Paardenbloem
- Weegbree
- Madelief
- Kleefkruid
- Witte dovenetel
- Hondsdraf
- Engelwortel
- Klaver
Wat zijn groenten en wat zijn kruiden?
Veel mensen in Nederland maken een strikt onderscheid tussen groenten en kruiden. Dat onderscheid is in de praktijk niet te handhaven. In feite zijn alle groente in de winkel doorgekweekte kruiden. Denk maar aan venkel: het is een groente maar de jonge blaadjes worden ook gebruikt als toekruid. Een ander voorbeeld is selderie, dat is een kruid, maar de bleekselderij die eruit ontstaan is, heet weer groente. In het Engels is er een apart woord voor alle plantachtigen: herbs. In het Nederlands vertalen we dit woord vaak met kruiden maar dat is eigenlijk fout. Onder herbs vallen groenten, kruiden, zaden, noten, wortels en fruit. In het Nederlands ontbreekt dus een woord. Er is geen goede vertaling van het woord herb. Vandaar de misvatting dat groenten en kruiden van elkaar verschillen. Groenten en kruiden zijn niet van elkaar te onderscheiden. In het algemeen kan groente zoals brandnetel ook gebruikt worden als kruid. Een criterium om dezelfde plant groente of kruid te noemen is wellicht de hoeveelheid. Als je 200 gram brandnetel gebruikt, spreek je van groente, als je enkele grammen gebruikt van een kruid. Om het extra lastig te maken benoemen we de groente kleefkruid met kruid op het eind, terwijl mensen dit als groente eten, namelijk in grotere hoeveelheden. Er wordt vrijwel nooit een paar gram kleefkruid aan het eten toegevoegd.Naar het bos of de Albert Heyn?
Vroeger gingen we naar het bos in plaats van naar de supermarkt. Of bos en wei zijn allerlei eetbare zaden en groenten te vinden. In Nederland is het lange tijd vreemd geweest om eten te plukken in het wild. In Europese landen zoals Frankrijk en Italië is dat al een stuk gewoner. In Oost-Europa plukt eigenlijk ieder dorpsmens zijn eten uit het bos. De inheemse stammen van deze wereld doen dat ook nog steeds. In Nederland heeft iedereen geleerd dat eten bij de Albert Heyn te koop is. Deze en andere supermarkten zijn de grootste tegenstander van het zelf eten gaan zoeken want dat scheelt hun in omzet. Maar de consument houdt een dikkere portemonnee over.Groente is gezond
Veel van onderstaande groente zijn ook een geneeskrachtig kruid. Dat onderscheid is niet te maken. Natuurlijk is elke groente gezond voor het lichaam, ook die uit de supermarkt of van de groenteboer. Ook heeft elke groente weer specifieke kenmerken. Het is goed voor een bepaald orgaan of een bepaald systeem in het lichaam. Daarom is het altijd raadzaam een groentemix te eten en nooit teveel van een groente te eten.Tijden van nood
In tijden van nood zoals in de Tweede Wereldoorlog wordt de kennis over welke wilde groente en kruiden eetbaar zijn weer snel verspreid. Dan moet het ineens omdat de schappen van de winkels leeg blijven. Honger hoeven we nooit te krijgen als we maar goed op de hoogte zijn wat er allemaal eetbaar is.Van wilde groente eet je alleen de jonge toppen. Pluk alleen als je zeker weet dat het de goede plant is.