Fascinatie voor water

Fascinatie voor water We staan er nauwelijks bij stil, het is in de westerse maatschappij zo vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt, we zonodig de tuin mooi kunnen houden door toevoeging van water of we heerlijk kunnen ontspannen in het zwembad. Nederland is waterland bij uitstek en dus kunnen we ons niet voorstellen zonder water te zijn én staan we niet meer stil bij de kracht die water in zich heeft.

Leven: de mens

Water is leven en hoewel we er uit geboren worden en er zelf grotendeels uit bestaan (ruim 70%), staan we hier nauwelijks bij stil. Toch hebben we zo’n 2,5 liter nodig om het lichaam schoon en zuiver te houden. Overigens komt het vocht niet alleen uit wat we drinken (bij voorkeur water omdat dit het meest zuiver is), maar halen we deels (ca. 1 liter) ook uit voeding. Water is leven én onze essentie. Behalve een essentieel onderdeel voor ons lichaam, kunnen we er ook nog wat van leren. Hoe zit dat in elkaar?

Water vindt altijd een weg

Water is een chemische verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom en heeft geen geur, kleur of smaak. Alleen dat al is een bijna uniek gegeven.
Wat in het natuurlijks proces het mooie van water is, is dat het zich altijd een weg baant. Als je dat naar het leven van de mens door trekt, kan je dit proces op verschillende situaties leggen en er van leren. Enkele voorbeelden:
  • Communicatie tussen twee mensen die vastloop, krijg je op gang door het proces te overzien en te kijken waar je (opnieuw) een opening kunt maken.
  • Als je in een ‘depressieve mood’ bent en de negatieve spiraal het enige is welke weg je kunt volgen, is het goed om te bekijken waar je lichtpuntjes uit kunt halen. Mogelijk heel kleine dingen, maar deze kunnen een houvast vormen om uit die negatieve spiraal te komen.
  • Mensen zijn uniek en toch gaan veel mensen, vaak omdat ze zich niet bewust zijn van hun unieke aspecten, mee in de grijze massa. Je kunt jezelf of je naaste helpen door goed naar de persoon in kwestie te kijken en de kleine unieke puntje eruit te lichten. Dit kan de basis vormen voor meer zelfvertrouwen, onderscheidend vermogen of gewoon een prettig gevoel.
  • Gezond leven is hetzelfde als water. Als je goed eet, beweegt, drinkt dan doe je hetzelfde als water wat kan stromen, kolken en golven … namelijk jezelf reinigen.

Go with the flow

Waar het op neer komt is dat als je leeft als water, je altijd een weg vindt. Zoek de weg van de minste weerstand, wieg jezelf en pas je aan aan de situatie. Maar niet zoveel dat je je essentie verliest. Dat doet water immers ook niet als het een obstakel tegenkomt. Het komt altijd weer terug in haar oorspronkelijke ‘vorm’ en kent geen angst … het gaat maar door.

Leven: het water

Er zijn allerlei experimenten gedaan met water. Enerzijds vanwege diezelfde fascinatie en anderzijds omdat de natuurkunde bezig blijft om nieuwe zaken te ‘ontdekken’. Zo heeft Masaru Emoto geëxperimenteerd met bevroren water. Hij fotografeerde de langzaam bevriezende flesjes die in het geluid van klassieke muziek stonden, maar ook de flesjes die in het geluid van heavy metal stonden. Wat heel snel duidelijk werd is dat de flesjes die in het geluid van klassieke muziek stonden, heel egaal en met symmetrische vormen tot ijskristallen gevormd werden. De flesjes die in de heavy metal muziek hadden gestaan, waren grillige ietwat vervormde ijskristallen geworden. In dezelfde stijl zijn er meer experimenten gedaan en allemaal hadden ze een vergelijkbare uitkomst.

Dat levert al snel de gedachten op dat water leeft, leeft in al haar mysterie.

Scepsis

Waar mensen bezig zijn met iets wat tot op zekere hoogte ongrijpbaar is, zijn sceptici. En daar is op zich helemaal niets op tegen. Het houdt mensen scherp en maakt dat mensen zich door blijven ontwikkelen. Maar voor sceptici ook een leerschool, een leerschool om niet op voorhand altijd uit te gaan van iets wat niet of slechts deels aantoonbaar is, maar het gewoon te ondergaan met een open vizier. Vertrouwen op je eigen zintuigen en je intuïtie. Mocht dat alles toch net iets teveel gevraagd zijn, dan kan je je altijd nog bedenken wat je te verliezen hebt door ergens open voor te staan zonder keihard bewijs. Als het antwoord ‘niets’ … waarom dan niet proberen?
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Water drinken is belangrijkWater drinken is belangrijkHet is een feit dat water niet te missen is in het leven van de mens. Zonder voedsel kun je ongeveer vijf weken, terwijl…
Kun je ook te veel water drinken?Kun je ook te veel water drinken?Iedere dag veel water drinken is ontzettend goed voor je. Je huid, je haar, je lichamelijke conditie en je organen kunne…
Afvallen door water te drinkenWater drinken helpt bij het afvallen. Veel mensen krijgen te weinig of het verkeerde vocht binnen. Dit bemoeilijkt het a…
Genoeg drinken!Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, dus het is belangrijk om genoeg te drinken. Maar hoeveel moet je no…

Populaire wilde groentenPopulaire wilde groentenGroenten groeien gewoon in het wild. Je zou het bijna vergeten. Wilde groenten zijn planten die her en der verspreid in…
De 20 Nationale Parken in NederlandDe 20 Nationale Parken in NederlandIn Nederland zijn twintig Nationale Parken aangesteld. Dit zijn gebieden waarin bijzondere natuur voorkomt en vaak ook s…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.