De geneeskracht van Hondsdraf (Glechoma hederacea)

De geneeskracht van Hondsdraf (Glechoma hederacea) Hondsdraf is een sierlijke bodembedekker die zich graag ophoudt in schaduwrijke omgevingen. Hondsdraf vind je vaak in de buurt van brandnetel. De twee stimuleren elkaar om te groeien. Beide kunnen worden gebruikt om een maaltijd te verrijken. Hondsdraf behoort tot de familie der labiatae, een grote plantenfamilie van kruidsoorten waaronder ook munt, salie, tijm en rozemarijn vallen. Behalve culinaire waarde biedt dit laag groeiende plantje geneeskracht. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave:


Gebruikstips hondsdraf

Jonge hondsdrafblaadjes kun je als spinazie eten. Het verse sap is heerlijk door een soep of sla. Van hondsdraf moet je echter niet teveel eten; enkele blaadjes zijn heel gezond maar meer dan 50 gram wordt afgeraden aangezien je dan teveel toxische stoffen binnen krijgt. De jonge blaadjes kun je prima drogen om als theekruid te gebruiken. Dan gebruik je er maar een paar gram van.

De Latijnse naam van hondsdraf is Glechoma hederacea.

Hondsdrafthee

Hondsdraf bloeit in het voorjaar met leuke paarse bloemetjes. Wanneer je je prikt aan een brandnetel kun je het bultje inwrijven met hondsdraf zodat het snel weer over gaat. Moeder natuur heeft hierover nagedacht voordat ze de brandnetel en hondsdraf samen liet opgroeien. Hondsdraf wordt gebruikt als medicijn. In het algemeen werkt hondsdraf goed voor de ademhalingsorganen. Je kunt thee zetten van het blad. Eerst droog je het kruid. Vervolgens kun je van een eetlepel gedroogde hondsdraf een kopje thee zetten. Het helpt goed tegen hoest en bronchitus.

Volksgeneeskunde

In de volksgeneeskunde wordt dit smakelijke kruid voor diverse kwalen gebruikt. Deze werkingen zijn nog niet allemaal bevestigd door modern wetenschappelijk onderzoek. Vroeger werd hondsdraf veel geplukt en gedroogd en verkocht als ander kruid. Deze oplichtingspraktijken zijn gemakkelijk te realiseren aangezien hondsdraf zeer wijd verspreid voorkomt. Hondsdraf is gemakkelijk kruid om te plukken. Het wordt veel gebruikt in kruidenmengsels.

Hondsdraf tegen kiespijn

In oudere tijden werd hondsdraf gebruikt als middel tegen kiespijn. Jezus zou Petrus aangeraden hebben om op hondsdrafblaadjes te kauwen toe Petrus kiespijn had. In de volksgeneeskunde werd het kruid gebruikt tegen geelzucht en maagproblemen. Ook wordt gemeld dat het helpt tegen urinaire infecties en nierstenen. De hondsdraf zou ook helpen tegen diarree die door slijmvorming wordt veroorzaakt. Het looizuur in hondsdraf lost het slijm op.

Plukken in het voorjaar

Wie hondsdraf wilt gebruiken om er thee van te zetten doet er goed aan om de blaadjes in de lente te plukken. Zoals bij veel kruiden zitten er in het voorjaar meer werkzame stoffen in. Vooral de jonge blaadjes zijn gezond. Kruiden zijn in het voorjaar over het algemeen sterker van werking, wat goed uitkomt voor de mensen aangezien je dan kan aansterken van een winter waarin weinig verse kruiden te vinden waren. Zo wordt de voorjaarsmoeheid verdreven.

Glechoma hederacea tegen huidverkleuring

Uit Koreaans onderzoek uit 2011 blijkt dat een extract van hondsdraf kan worden gebruikt om huidverkleuring door UV-straling van de zon tegen te gaan. Men deed het onderzoek op Aziatische vrouwen. Het blijkt dat hondsdraf over ontstekingsremmende werking beschikt en dat de originele huidskleur weer terugkomt door het gebruik van hondsdraf.

Wetenschappelijk onderzoek naar hondsdraf

Uit wetenschappelijk onderzoek uit 2002 uit het Verenigd Koninkrijk blijkt dat extracten van hondsdraf antibacteriële werking vertonen. ook beschikt dit extract over de capaciteit om vrije radicalen uit te schakelen. De medicinale werking van deze sierlijke bodembedekker is in ieder geval deels bewezen. Servisch onderzoek uit 2010 toont aan dat extracten van hondsdraf over een sterke antioxidantwerking beschikken. Men onderzocht de mogelijkheid om hondsdraf als voedselsupplement te gebruiken om zijn antioxidantwaarde. het zorgt er dan voor dat producten minder snel bederven. Hondsdraf bleek net zo goed te werken als commerciële producten die al in de handel zijn. In 2011 vonden Koreaanse onderzoekers nog twee nieuwe, onbekende ontstekingsremmende stoffen in hondsdraf.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondsdraf - Glechoma hederaceaHondsdraf - Glechoma hederaceaHondsdraf is een geneeskrachtigkruid wat vaak als bodembedekker in de tuin groeit. De plant heeft kenmerkende paarsblauw…
De geneeskracht van kruipend zenegroenDe geneeskracht van kruipend zenegroenKruipend zenegroen is een plantje die net als hondsdraf behoort tot de lipbloemenfamilie. Hij groeit op heel het Eurazia…
Hondsdraf en GoogelenIn deze tijd van orthomoleculaire voeding en moleculair koken, het klinkt niet echt gezond, is er toch weer veel belangs…

Frambozen (Rubus Idaeus)Frambozen (Rubus Idaeus)Frambozen doen het in de meeste tuinen goed. Heerlijk fruit uit eigen tuin. Frambozen zijn gezond en door hun zoete smaa…
Kleefkruid, een geneeskrachtige groenteKleefkruid, een geneeskrachtige groenteKleefkruid wordt beschouwd als zeer hardnekkig onkruid. Het blijft maar doorwoekeren en we weten er geen raad mee. De pl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Geert Verhelst: Handboek geneeskrachtige planten
  • Blöte-Obbes: De Geurende Kruidhof
  • Mellie Uykldert: Geneeskruiden
  • http://www.thefreedictionary.com/Labiatae
  • Hondsdraf tegen huidverkleuring: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21411411
  • Antibacteriële werking hondsdraf: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12490241
  • Ontstekingsremmende stoffen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21530248
  • Hondsdraf supplement: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20184023
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.