De brandnetel als groente

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoudsopgave:
- Tjiokvol vitamine A en C
- Medicinale werking van brandnetel
- Signatuurleer
- Brandnetelsoep
- Brandnetelstamppot
- Zelf brandnetelthee maken
- Brandnetel in kwark, yoghurt en smoothies
Tjiokvol vitamine A en C
Brandnetel is een gezonde groente. Je kunt de toppen voorzichtig afsnijden. Met een handschoen aan is het snijden van een brandnetel geen kunst. Je hebt al snel een tas vol brandnetels. Brandnetel is een goede bron van vitaminen. In de jonge scheuten zit veel vitamine C en vitamine A. Zelfs vitamine D zit in brandnetel terwijl deze zelden in etenswaar voorkomt. Dat maakt de brandnetel tot een unieke groente. Ook zit een brandnetel vol eiwit en ijzer. Daarnaast is brandnetel een rijke bron van mineralen: fosfor, magnesium, kalk, kalium en mangaan komen erin voor.Medicinale werking van brandnetel
Brandnetels werken volgens de oude volksgeneeskunde goed voor het hele gestel en met name de bloedsomloop. Het zuivert de maag en lost slijm van de slijmvliezen op. Het werkt bloedzuiverend en daarmee werkt het ook goed tegen verschillende vormen van huiduitslag. Het werkt afdrijvend op nierstenen. Niet alleen de blaadjes zijn eetbaar; ook de wortel is een geneesmiddel. De brandnetel zorgt ervoor dat gifstoffen zoals urinezuur sneller uit het lichaam verdwijnen. Hiermee helpt het jicht en reumatiek voorkomen. Kortom het is een zeer gezonde plant. Proevers van brandnetel zeggen dat hij zeer lekker is en de dieren hem helemaal zouden kaal vreten als hij zichzelf niet beschermd had door zijn prikkelende werking op de huid.Signatuurleer
Brandnetels zijn ook gebruikt als afrodisiac. Het netelvuur wekt het liefdesvuur zo staat in de signatuurleer te lezen. De signatuurleer houdt in dat de uiterlijke eigenschappen van planten iets zeggen over zijn geneeskrachtige werking. Een ander feit uit de signatuurleer is dat het brandnetelblad kleine haartjes heeft, en inderdaad; de plant is goed voor het haar! Er zijn middeltjes te maken van de brandnetel die haargroeibevorderend werken.Haarwater
Hier volgt een recept voor haarwater op basis van brandnetels:
Je kookt twee handen vol brandnetels in een halve liter water met een halve liter azijn gedurende een half uur. Daarna zeef je de brandnetels uit het water. Voor het naar bed gaan was je je hoofdhuid hiermee. Eens per week je hoofd met olie wassen. Dat is de manier waarop men vroeger hoopte haargroei te stimuleren.
Brandnetelsoep
Je kunt brandnetels gewoon in vrijwel elke soep gooien en meekoken; vooral in een groentesoep is het lekker. Je versnippert enkele toppen en gooit ze op het laatst erbij en laat ze een minuutje meekoken. Zo blijft de medicinale werking behouden. Wanneer je ze lang meekookt gaan de werkzame stoffen uit de plant. Je kunt een speciale brandnetelsoep maken. Vooral in de lente wordt dit vaak gegeten. Je hebt nodig:- Een halve kilo brandneteltoppen,
- Een ui,
- 5 eetlepels havervlokken,
- 1eetlepel groente-bouillonpoeder, of een blokje groentebouillon,
- 4 eetlepels olie.
Eerst doe je de olie in de pan en warmt het op. Je doet er een versnipperd uitje bij. Doe vervolgens klein gesneden brandnetels erbij. Een deksel op de koekenpan en 10 minuten zachtjes smoren. Ondertussen breng je het water aan de kook met de bouillon. In een andere koekenpan rooster je de havervlokken goudbruin. Als de brandnetels met de uien voldoende gesmoord zijn, na 10 minuten, doe je de inhoud van de koekenpan in het water. Vervolgens voeg je de geroosterde havervlokken toe. 10 Minuten laten doorkoken en de soep kan gegeten worden!
Brandnetelstamppot
Brandnetels kun je ook door een stamppot doen. Eerst de brandneteltoppen wassen en klein snijden knippen of hakken. Daarna kook je ze 8 tot 10 minuten. De aardappel stamp je zoals je dat altijd doet bij een stamppot. Nu doe je de licht gekookte brandnetels erdoor. In plaats van gekookte brandnetels door de stamppot te doen kun je ze ook smoren in de koekenpan met boter en een uitje. Je laat het geheel 10 minuten sudderen. Dat is iets meer werk maar de stamppot gaat er lekkerder van smaken.Zelf brandnetelthee maken
Het is niet moeilijk om zelf kruidenthee te maken. Wie brandnetelthee wilt maken hoeft slechts de toppen te drogen. Dat duurt een paar dagen. Als ze kurkdroog zijn kun je ze met de keukenblender verpulveren. Vervolgens zet je thee zoals je altijd groene thee maakt. Om de smaak iets frisser te maken kun je er gedroogde munt doorheen doen.Brandnetel in kwark, yoghurt en smoothies
Gehakte brandneteltoppen worden van oudsher ook door de kwark of yoghurt gedaan. Je kunt dit gewoon rauw eten. Er zijn ook mensen die gedroogde brandnetels door sla of smoothies doen. Gedroogde brandnetels zijn te koop bij ecologische winkels; maar je kunt ze natuurlijk ook zelf plukken. Als je brandnetels in de natuur plukt zorg er dan voor dat ze niet naast een weg staan waar veel verkeer langs komt. Pluk jonge toppen waar alleen gave bladeren aanzitten en niet de blaadjes met gaatjes; deze worden door insecten veroorzaakt die ervan eten. Je kunt ze wassen met gekookt water. Zo weet je zeker dat ze mooi schoon zijn.Lees verder
- De paardenbloem als groente
- De weegbree als medicinale groente
- Bloemen om van te smullen
- Zelf kruidenthee maken
Warning: Undefined array key 65674 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202