De Rocky Mountains

Met bergtoppen die tot in de wolken reiken, dichtbegroeide bossen, uitgestrekte valleien, glinsterende meren en stroompjes, is de Rocky Mountains een gebied met een bijzondere schoonheid. Per jaar komen hier meer bezoekers dan in enig ander gebied in Noord-Amerika. Deze enorme bergketen, met zijn verscheidenheid aan hoogtes, heeft een rijke flora en fauna. Een groot deel van dit gebied bestaat uit nationale parken, zoals het Glacier in Brits-Columbia en Yellowstone en Rocky Mountain in Colorado.

Groene planten en grote blaadjes

Van noord naar zuid stijgt de boomgrens aan de bergkant van 762 meter in de ijskoude Yukon tot 3660 meter in New Mexico. De bossen net onder de sneeuwgrens worden gevormd door eeuwig groene bomen - grove dennen, sparren en dennenbomen - die zich mengen met de lager gelegen grootbladige berk, esdoorns, beuk en kers. Kleine wilgen omarmen de Arctic Rockies, terwijl verder naar het zuiden hun ‘volbloed neven’ de bergstromen en meren verfraaien, samen met populieren en ratelpopulieren, die zo worden genoemd vanwege het geluid van het trillen van hun bladeren. In de herfst krijgen ze een mooie rode, gele en goudachtige kleur.

Bloemenpracht

In de zomer veranderen de weiden en de open ruimtes in het bos in tuinen met wilde bloemen van ongekende schoonheid. Honderden soorten groeien er in overvloed, waaronder de bergiris, ridderspoor, Alpenklaver, de rotssleutelbloem en - de eeuwige koningin - de blauwe en witte Rocky Mountainakelei. De akelei werd ontdekt op Pikes Peak in Colorado, en deze tere bloem werd de staatsbloem van Colorado in 1899. Er is zelfs een lied voor geschreven.

In de lucht

Het hele jaar door vinden trekvogels hier een plek om te verblijven. In de winter komen de trompetzwaan en troepen levendige distelvinken. In de vroege lente eisen mannelijke blauwe lijsters nestplaatsen op in bossen en weiden. Met hun schitterende blauwe kleur, gezang en activiteiten om te nestelen, lokken ze minder kleurrijke vrouwtjes, die per keer tot wel 6 eieren kunnen leggen. Andere zomerse bezoekers zijn de verschillende soorten kolibries. Dit diertje is zo klein dat het iedere nacht weer een strijd moet voeren om te overleven. Veel roofvogels blijven er het hele jaar, zoals de grote hoornuil en gouden adelaar, maar ook spechten, boomklevers, korhoenders en sneeuwhoenders overwinteren hier.

Superdieren

Grotere bergdieren zijn uitstekend aangepast aan het leven in koud en ruig gebied. Ze zijn kort en gedrongen, goed gespierd en bestand tegen de kou. Berggeiten, met sterke schouders en krachtige hoeven, doen hun reputatie als perfecte bergbeklimmers eer aan. Hun witte wollen vacht beschermt de dieren zo goed dat ze de winderige hellingen niet hoeven te verlaten, zelfs niet in de winter. De jongen worden geboren tussen de rotsen en rotswanden en kunnen binnen een paar dagen lopen. Het dikhoornschaap, handelsmerk van de Rockies, is net zo behendig. De status van het dier hangt af van de grootte van zijn horens en stootgevechten komen regelmatig voor.

Bedreigd

De veel bejaagde grijze wolf werd in 1967 als een bedreigde soort aangemerkt. Sinds die tijd is hun aantal iets toegenomen en is het dier in de richting van het zuiden van Canada, tot Wyoming toe, getrokken. Ook op de grijze beer, bewoner van de hoge bergen, is veel gejaagd en hij lijdt nog altijd onder de mens. Deze grote alleseter zoekt fruit, insecten, kruiden en wortels, evenals vlees en wordt vaak gedood op zijn zoektocht naar eten. De kleinere, vredelievender zwarte beer komt vaker voor en blijft altijd in beboste gebieden en open plekken. Hij klimt in bomen om aan roofdieren te ontsnappen.

Aandacht voor de Rocky Mountains

De Rockies, bekend als de ruggengraat van Amerika, strekt zich zo'n 5000 km uit. Het bestrijkt een gebied van Alaska door Canada naar beneden, naar New Mexico, dwars door het westen van Amerika. De keten valt uiteen in 4 groepen: het poolgebied, de noordelijke, middelste en zuidelijke Rockies. De hoogste top is Mount McKinley in Alaska met zijn 6194 m, die van grote afstanden zichtbaar is. Zelfs de Mount Everest is op zulke afstanden niet zo goed te zien.

Andere prachtige plekken in Amerika:

© 2011 - 2024 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yellowstone National ParkWaar vind je meer dan driehonderd geisers en warmwaterbronnen? Zie je diepe kloven, hoge bergen, modderpoelen en rivierd…
De schat van Forrest Fenn: een echte schat en geen hoaxDe schat van Forrest Fenn: een echte schat en geen hoaxErgens in de Rocky Mountains in Nieuw Mexico lag een schat van 2 miljoen dollar begraven of verstopt. Daar verborgen doo…
Gros Morne National Park, NewfoundlandGros Morne, ook wel ‘de Galapagos van de geologie’ genoemd, gelegen in Newfoundland, Canada. Een nationaal park met een…
Natuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkNatuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkYellowstone National Park, het eerste nationale park ter wereld gelegen in Wyoming, Verenigde Staten en een klein gedeel…

Gevolgen uitbarsting supervulkaanGevolgen uitbarsting supervulkaanWat zijn de gevolgen op aarde als een supervulkaan explosief uitbarst? Hoe krachtig zal een uitbarsting van een supervul…
Bitterzoet of Solanum dulcamaraZelfs in de winter kom je de frisrode bessen van de Solanum dulcamara in de natuur nog tegen. Zowel de Nederlandse naam…
Bronnen en referenties
  • Nat junior
Psveindhoven (63 artikelen)
Laatste update: 25-02-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.