Vulkanen in Europa: Griekenland

Vulkanen in Europa: Griekenland Griekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorzaakt door platentektoniek. De belangrijkste vulkanen in Griekenland liggen op de Griekse Cycladen eilanden, waaronder Milos, Santorini en de onderwatervulkaan Kolumbo. Een van de meest heftigste vulkaanuitbarstingen ooit is afkomstig van de Griekse vulkaan Santorini. Ook op het vaste land van Griekenland is er een actieve vulkaan: Methana.

Methana

Methana, vulkanisch van oorsprong is zowel een Grieks kustplaatsje, als een schiereiland van de regio Attika, alswel een vulkanisch gebied met zwavelhoudende bronnen en dient als kuuroord. Methana ligt ten noord westen van alle Griekse vulkanen. Methana herbergt zo´n 32 vulkanen. De laatste vulkanische uitbarsting vond hier plaats 258 jaar voor Christus. Er doen zich echter geruchten de ronde dat er vulkanische activiteit in het jaar 1922 heeft plaatsgevonden, dit is echter nooit bevestigd. Ook zijn er verhalen bekend dat rond 1700 hier vlak bij de historische vulkaan een vulkanische uitbarsting zou zijn geweest. Geologen gaan er van uit dat binnenkort een eruptie in dit vulkanisch gebied kan plaatsvinden. Het schiereiland Methana is opgebouwd uit lava van eerdere erupties. Methana bestaat uit actieve vulkanen.

Nisyros

Nisyros is een Grieks eilandje, in de Egeïsche Zee tegen Turkije aan, van vulkanische oorsprong en een vulkaan. Nisyros is een stratovulkaan, met een hoogte van 698 of 702 meter. Eerdere vulkanische uitbarstingen op Nisyros waren in 1422 (nooit bevestigd), 1871, 1873, 1888 en in 1956. Nisyros is een actieve vulkaan.

Thira

Santorini of Thira is een Grieks eilandje in de Egeïsche Zee, ten noorden van Kreta en ten zuiden van de Griekse eilandjes Naxos en Paros, en behorende tot de eilanden groep Cycladen (zie foto). Thera bestaat uit 6 eilandjes, waaronder ook het eilandje Santorini, die ontstaan zijn door de vulkaan en zijn uitbarstingen in het midden van de eilandjes. Santorini of Thira is een met zeewater volgelopen caldera. De vulkaan Thira is een actieve vulkaan.

Santorini

Santorini is de bekendste van de 16 vulkanen uit dat gebied. Een enorme uitbarsting van de Santorini vulkaan deed zich voor rond 1627 a 1600 voor Christus, het eiland werd bedolven onder 50 meter puimsteen. Deze explosie van de vulkaan Santorini was erger dan in vergelijking met de enorme explosie van de vulkaan Krakatau in 1883. Meest recente uitbarsting vond plaats rond het jaar 1450 die een enorme vloedgolf veroorzaakte. De huidige vorm van het Griekse eiland Santorini, of Thira, is te danken aan deze vulkaan explosie. De Santorini vulkaan is inmiddels een slapende vulkaan, geologen sluiten niet uit dat er ooit nog eens een enorme uitbarsting plaatsvindt. Behalve de vulkaan Santorini is het Griekse eilandje Santorini ook bekend om zijn witte huisjes met typische molens. In iedere reisgids over Griekenland kom je de afbeeldingen van deze witte huisjes met molens tegen. Santorini is de bekendste en meest zuidelijke eiland van de Griekse Cycladen.

Gevaarlijkste vulkaan van Griekenland

Welk Griekse vulkaan is de gevaarlijkste vulkaan in Griekenland? De Santorini vulkaan is zelfs zo gevaarlijk dat deze Griekse vulkaan is opgenomen op de lijst van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld.

Onderwater vulkaan Kolumbo

De onderwatervulkaan Kolumbo, is een van de 16 vulkanen in het Thira gebied. Voor de uitbarsting van 1650 was deze vulkaan geheel onbekend, hij lag immers onder water. Behalve de vulkaan Kolumbo liggen naast deze vulkaan onder water nog zo´n twintig vulkanische heuvels. De meest recente uitbarsting van de Griekse onderwatervulkaan Kolumbo is halverwege de 20ste eeuw.

Milos

Milos is een 751 meter hoge actieve vulkaan in de Aegeische archipel, de Griekse Cycladen. Het eiland Milos is net als Santorini van oorsprong vulkanisch. Vulkanische activiteiten zijn via zwaveluitstotingen en warme bronnen waarneembaar. Laatste eruptie van de Milos vulkaan moet in het jaar 140 zijn geweest.

Vulkanisch van oorsprong: de Griekse Cycladen

De Griekse eilanden groep Cycladen liggen ten zuidoosten van de hoofdstad Athene. De Cycladen bestaan uit 56 grote en uit meerdere kleinere eilanden. De bekendste Griekse Cycladen eilanden zijn: Milos, Santorini, Mykonos, Paros en Naxos. De cycladen herbergen enkele actieve vulkanen maar ook slapende vulkanen (waaronder de Santorini vulkaan die vroeger enorm heftige uitbarstingen kende.) Niet alle eilanden van de Griekse Cycladen zijn vulkanisch van oorsprong.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkanen in Europa: Portugal en SpanjeEuropa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De h…
Vulkanen in FrankrijkHet vulkanische Centraal Massief in het zuidelijke centrum van Frankrijk wordt gedomineerd door ingeslapen vulkanen. Dez…
Supervulkaan Taupo Nieuw ZeelandDe Nieuw Zeelandse supervulkaan Taupo laatste super eruptie was zo krachtig, verwoestend en gewelddadig dat het vermoede…
Vulkanen in Europa: IJslandVulkanen in Europa: IJslandIJsland is een zeer actief vulkanisch gebied. Er loopt een grote scheur van noord naar zuid over IJsland heen, de Mid-At…

South Dakota's barre BadlandsGeen plaats op de aardbol heeft een toepasselijker naam dan de Badlands in South Dakota in de Verenigde Staten. Het is e…
Cappadocie: een vlakte in Midden TurkijeDe vlakte van Cappadocie in Midden-Turkije staat vol met rotspieken. De vreemdvormige rotskegels rijzen op uit de vlakte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.methana.com/de/methana_start.html
  • http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/312/5773/548
  • http://oceanexplorer.noaa.gov/explorations/06blacksea/logs/summary_thera/summary_thera.html
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 08-11-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.