Vulkanen in Frankrijk

Het vulkanische Centraal Massief in het zuidelijke centrum van Frankrijk wordt gedomineerd door ingeslapen vulkanen. Deze vulkaan regio in Frankrijk is een bijzonder mooi en indrukwekkend vulkaanlandschap, ideaal voor liefhebbers van rust, natuur, vulkanen en wandelaars. Wanneer was de laatste vulkanische uitbarsting in Frankrijk? Welke vulkaan is de hoogste Franse vulkaan? Werken de vulkanen in Frankrijk nog? Welk Frans vulkanisch hooggebergte is een uitstekend skigebied?

Natuurpark van de vulkanen van de Auvergne

Het grootste natuurpark van Frankrijk is het Natuurpark van de vulkanen van de Auvergne (Parc Naturel régional des Volcans d’Auvergne). Dit vulkanische gebied is indrukwekkend groen en voor wandelaars een paradijs. Vele wandelingen zijn uitgestippeld in dit vulkanische gebied.

Centraal Massief

Het Franse Centraal Massief (Auvergne) is ontstaan door enorme vulkanische activiteiten miljoenen jaren geleden. Het Centraal Massief in Frankrijk bestaat uit zo´n 80 vulkanen. Vermoedelijk is het Centraal Massief ontstaan voordat de Alpen en de Pyreneeën ontstonden. De IJstijd heeft alle bestaande vulkaantoppen ingekapseld met ijs en door gletsjers zijn al deze vulkaantoppen afgevlakt en ontstonden er diepe keteldalen. Door jarenlange erosie en verwering is het Centraal Massief in Frankrijk afgesleten tot een groene hoogvlakte.

Massief de Sancy

In het hart van het natuurpark van de vulkanen van de Auvergne, ligt het Massief de Sancy, dat zo´n 20 miljoen jaar moet zijn ontstaan.Deze streek is beroemd om zijn prachtige groene landschappen, glooiende heuvelruggen en hellingen en om zijn indrukwekkende scherpe rotsmassieven. Een ideale streek voor wandelaars, natuurliefhebbers en vulkaanliefhebbers.

Sancy vulkanen

Dit vulkanisch gebied is een natuurgebied vol ongerepte natuur, skioorden en kuuroorden. Een uniek vulkanisch gebied in Europa. Het gebied kenmerkt zich door:
 • Jonge vulkanen,
 • Slapende vulkanen,
 • Vulkaankegels,
 • Kraters,
 • Meren,
 • Oude en gedoofde vulkanen,
 • Koepelvulkanen.

Puy de Sancy

De Franse vulkaan Puy de Sancy is de hoogste bergtop in het Franse Centraal Massief met een hoogte van 1885 meter. Deze vulkaan is ingeslapen.

Chaîne des Puys

Chaîne des Puys is een groot vulkanisch gebied dat van noord naar zuid trekt in het Centraal Massief van Frankrijk. Deze keten van vulkanen is zo´n 40 kilometer lang wen herbergt zo´n 70 kleine vulkanen. Het hoogste punt van deze keten van vulkanen is de vulkaan Puy de Dôme met een hoogte van 1464 meter. Het gebied kenmerkt zich door plooiingsgebergte met vulkanische toppen. De laatste vulkanische uitbarsting in dit vulkanische gebied moet rond het jaar 4040 voor Christus zijn geweest. Dit vulkanisch gebied is jonger en minder aangetast door erosie dan het massief van Sancy. Deze vulkaanketen van Chaîne des Puys zijn tussen 100.000 en 5000 jaar voor Christus ontstaan. Alle oorspronkelijke vulkanen zijn inmiddels ingeslapen. Echter omdat het gebied geologisch pas sinds kort actief is geworden, kan en mag een eventuele toekomstige vulkanische uitbarsting in dit Franse vulkanische gebied niet worden uitgesloten.

Vulkanisch geschiedenis

Deze Franse vulkaanketen Chaîne des Puys is beroemd geworden in de vulkanische geschiedenis door onderzoek naar het vulkanisch gebied door de engelse geoloog George Julius Poulett Scrope. Hij schreef enkele zeer beroemde boeken over de analyse van vulkanen, enkele van zijn boeken zijn ware klassiekers onder de vulkanologie.

vulkaan Puy de Dôme

De Franse vulkaan vulkaan Puy de Dôme is met zijn 1464 meter de hoogste bergtop in de Chaîne des Puys. De laatste vulkanische uitbarsting moet rond 5760 voor Christus zijn geweest. De vulkaan mag als gedoofd worden beschouwd, een toekomstige vulkanische uitbarsting is echter niet geheel uitgesloten.
Sinds Maart 2010 is wegens de aanleg van een toeristische trein de vulkaan afgesloten voor alle fietsers, autoverkeer en bussen. Vermoedelijk zal de vulkaan weer toegankelijk zijn voor bezoekers rond het jaar 2012. Tegen die tijd is de vulkaan alleen te voet te betreden.

Vulkanisch gebied monts du Cantal

Het Franse departement Cantal bevat de monts du Cantal en is een oud vulkanisch gebied van de Auvergne in het Centraal Massief van Frankrijk. Een groot gedeelte van dit gebied ligt boven de 500 meter en in de winter blijft de sneeuw hier lang liggen. Hierdoor is dit gebied van Cantal een drukbezocht skigebied en kent enkele zeer bekende skioorden.

Kuuroord

Le Mont-Dore in Frankrijk is beroemd als kuuroord. Uit het vulkanische gesteente komt nog steeds thermale gassen vrij die gebruikt worden in de heilzame thermale baden van Le Mont-Dore.

Vulcania

Meer weten over vulkanen in Frankrijk? Breng een bezoekje aan Vulcania, een wetenschappelijk avonturenpark waar jong en oud interactief en educatief meer te weten komen over vulkanen.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaan informatieVulkaan informatieEen vulkaan is een berg, die is gevormd als gevolg van verschillende vulkaanuitbarstingen die in het verleden hebben pla…
Franse vulkanen buiten FrankrijkFranse vulkanen buiten FrankrijkFrankrijk telt 6 vulkanen waarvan er drie in Frankrijk zelf liggen en drie buiten Europa. Deze drie vulkanen zijn te vin…
Vulkanen in Europa: GriekenlandVulkanen in Europa: GriekenlandGriekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorz…
Werkstuk VulkanenEen vulkaan is een opening in de aardkorst, waar heet magma uit komt. Als de magma uit de vulkaan komt heet het lava. Al…

Merapi vulkaan, Indonesie, een gevaarlijke supervulkaan?De strato vulkaan Merapi op Java, Indonesië, is een van de actiefste vulkanen ter wereld. De laatste vulkanische uitbars…
Historische rotspieken, MeteoraEen aantal hoge, steile rotsen in de schaduw van het Griekse Pindusgebergte vormt al meer dan duizend jaar het toevlucht…
Bronnen en referenties
 • http://www.vulcania.com/
 • http://www.parcs-naturels-regionaux.tm.fr/fr/accueil/
 • http://www.parc-volcans-auvergne.com/index.php4
 • http://www.sancy.com/
 • http://www.chainethermale.fr/
 • http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=0100-02-&volpage=synsub&VErupt=Y&VSources=Y&VRep=N&VWeekly=N
 • http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=0100-02-
 • http://en.wikipedia.org/wiki/George_Julius_Poulett_Scrope
 • http://www.telegraaf.nl/reiskrant/5891905/__Vulkanische_charme__.html
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.