Vulkanen in Europa: Portugal en Spanje

Europa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De hoogste vulkaan van Europa staat op Tenerife, Canarische eilanden, Pico El Teide een stratovulkaan met een hoogte van 3718 meter. De langste vulkaan eruptie ooit duurde 6 jaar en vond plaats op het Canarische eiland Lanzarote: in de vuurbergen, de Montañas del Fuego, dat begon op 1730. Een overzicht van de belangrijkste vulkanen in Portigal en in Spanje:

Canarische eilanden, Spanje

De Canarische eilanden zijn allen vulkanisch van oorsprong en herbergen enkele spectaculaire vulkanen. De Canarische eilanden zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door vulkanische erupties. Voor vulkanologen zijn de vulkanische gebieden en de vulkanen op de Canarische eilanden bijzonder interessant. De langste vulkaanuitbarsting ooit vond plaats op Lanzarote en de hoogste vulkaan van Europa is in Tenerife te vinden. De belangrijkste vulkanen op de Canarische eilanden zijn:

Vulkaan El Teide, Tenerife

De hoogste vulkaan van Europa is de stratovulkaan El Teide op Tenerife met een hoogte van 3718 meter. De vulkaan is niet actief, maar ook niet een dood. Teide barst gemiddeld 1 keer per 100 jaar uit. De laatste uitbarsting vond plaats in het jaar 1909, dus binnenkort, geven de statistieken, mogen we een uitbarsting van de vulkaan El Teide verwachten. Deze aankomende eruptie van vulkaan El Teide zal waarschijnlijk met gevaarlijke pyroclastische stromen gaan. Eerdere grote uitbarstingen waren in de jaren 1704, 1706 en in 1798. De omgeving van de vulkaan El Teide is het hoog gelegen natuurpark Las Cañadas, rondom gelegen de vulkaan Pico El Teide en Pico Viejo 3134 m.

La Palma vulkaan Cumbre Vieja

Zo´n zes jaar geleden ging het nieuws de ronde dat geologen de zuidwest flank van de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma zo instabiel zou zijn, dat bij het uitbarsten wel eens een enorme tsunamie zou kunnen ontstaan met golven van honderden meters hoog die de wereld zou bedreigen. Inmiddels is via onderzoek, onder meer door TU Delft, vast gesteld dat deze ramp zich minstens nog 10.000 jaar op zich laat wachten.
De laatste grote uitbarsting van vulkaan Cumbre Vieja vond plaats in 1949.

La Palma vulkaan Teneguia

De laatste vulkanische uitbarsting op de Canarische eilanden vond plaats op het eiland La Palma: Teneguia is een kleine vulkaan aan het zuidpunt van La Palma gelegen, met slechts een hoogte van 439 meter. De laatste uitbarsting vond plaats van 26 oktober tot en met 28 November 1971. Eilandbewoners van de Canarische eilanden La Gomera en Tenerife hebben de uitbarsting kunnen zien. Teneguia ligt vlak naast de toerische pleistertrekker vulkaan San Antonio. Soms wordt gedacht dat de San Antonio in 1971 als laatste vulkaan uitbarstte.

Lanzarote Montañas del Fuego, vuurbergen: vulkaan Timanfaya

Het landschap rondom de vuurbergen op Lanzarote is behalve zeer bijzonder ook zeer spectaculair. Het vulkaanlandschap is vernoemd naar de grootste vulkaan in het gebied: Nationaal Park de Timanfaya. De langste vulkanische uitbarsting in Europa begon in de vuurbergen van Lanzarote op 1 September 1730. Deze uitbarsting zou 6 jaar lang gaan duren! Er zijn twee versies als resultaat na deze 6 jaar durende uitbarsting:
  • 1. Eenderde van het eiland verdween onder tientallen meters hoge lava.
  • 2. Het hele eiland Lanzarote verdween onder tientallen hoge meters lava.
De laatste uitbarsting vond plaats in het jaar 1824. De grootste vulkaan van het gebied is de Timanfaya vulkaan met 565 meter hoogte. De Timanfaya is een samengestelde schildvulkaan, dat is een brede maar ondiepe vulkaankegel. Een vulkaankegel ontstaat doordat de lava dat er uit stroomt heel dun, maar loeiheet is en heel langzaam afkoelt.

Azoren, Portugal

Ook Portugal kent een vulkanisch gebied. Hiermee is Portugal een van de vulkanische gebieden in Europa. De vulkanen van Portugal liggen niet op het vaste land zelf, maar op de vulkanische eilandengroep Azoren in de Atlantische oceaan. De belangrijkste vulkanen in Portugal zijn:
  • Capelinhos, stratovulkaan, Azoren op het eiland Faial,
  • Furnas, 805 meter hoog, stratovulkaan, Azoren op het eiland São Miguel,
  • Agua de Pau, 947 meter hoog, stratovulkaan, Azoren, op het eiland São Miguel.

Faial vulkaan Capelinhos

De Capelinhos is een stratovulkaan en ligt op de eilandengroep Azoren van Portugal, op het westelijk deel van het eiland Faial. De laatste keer dat deze vulkaan uitbarstte was in 1957 en 1958.

São Miguel vulkaan Furnas

De Furnas is een stratovulkaan en heeft een hoogte van 805 meter. De Furnas vulkaan ligt op het eilandengroep Azoren, Portugal, op het vulkanische eiland São Miguel, het groene eiland en ook het grootste eiland van de Azoren. De laatste uitbarsting van deze Portugese stratovulkaan was in 1630, wat gepaard ging met flinke modderstromen, puimsteen en lahars. Er vielen tijdens de uitbarsting van de vulkaan Furnas 200 doden.

São Miguel vulkaan Agua de Pau

De Agua de Pau is een stratovulkaan en heeft ene hoogte van 947 meter. De Agua de Pau vulkaan bevindt zich op het vulkanische eilandengroep Azoren van Portugal, op het eiland São Miguel, hetzelfde eiland waar ook de stratovulkaan Furnas ligt. De laatste uitbarsting van de Agua de Pau vulkaan was in 1563 en in 1564. De Agua de Pau is een slapende stratovulkaan.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkanen in Europa: GriekenlandVulkanen in Europa: GriekenlandGriekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorz…
Pico del Teide, Tenerife, een levensgevaarlijke vulkaanPico del Teide, Tenerife, een levensgevaarlijke vulkaanDe vulkaan Pico del Teide op Tenerife (Spanje) staat op de lijst van de 16 meest gevaarlijkste vulkanen op aarde. Waarom…
Vulkaan informatieVulkaan informatieEen vulkaan is een berg, die is gevormd als gevolg van verschillende vulkaanuitbarstingen die in het verleden hebben pla…
Fuji vulkaan JapanFuji vulkaan JapanDe Japanse Fuji vulkaan is een gevaarlijke stratovulkaan en ligt in een gebied vol seismische activiteiten. De laatste e…

Vulkanen in Europa: ItaliëItalië bezit de meeste vulkanen van Europa. Italië heeft een echt vulkanisch archipel, de Eolische eilanden waar vele vu…
White Sands: De porseleinen woestijn van New MexicoAls ongerepte sneeuw zo schittert het witte zand van de woestijn van New Mexico in de zon. De woestijn wordt 'White Sand…
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 25-11-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.