Natuurgebied De Beek en Oud Bussem
De geschiedenis van Oud Bussem en de Beek loopt terug tot 1570, het gebied werd overgenomen door Paulus van Loo, de Baljuw van Gooiland, in 1902 startte de bouw van het complex Oud Bussem met aangrenzende stallen die vandaag de dag nog steeds makkelijk bezichtigd kunnen worden. De melkerij, vandaag de dag een woning, stamt ook uit 1902. Vandaag de dag is het gebied versnipperd door diverse verkopen vanaf 1902 maar bezit nog steeds zijn gratie.
Geschiedenis van de Beek en Oud Bussem
Landgoed de Beek was vroeger onderdeel van het aangrenzende gebied genaamd Oud Bussem. Oud Bussem ligt in Huizen
De Beek /
Bron: Neveahen de Beek ligt in Naarden. Het gebied stamt uit de 16e eeuw, in 1570 schonken de besturen van Naarden en de Gooise dorpen het landgoed Oud Bussem aan Paulus van Loo, de Baljuw van Gooiland. Een Baljuw is een vertegenwoordiger van de vorst in bepaalde steden of landellijke gebieden in het land. Tussen 1902 en 1906 bouwde de beroemde architect Karel Petrus Cornelis de Bazel het gebouwencomplex met stallen dat vandaag de dag nog steeds bekend staat als Hofstede Oud Bussem. Het gebouw Oud Bussem is sinds 1906 in gebruik door N.V. Oud Bussem Exploitatie Maatschappij (Joannes van Woensel Kooij). In 1902 werd Oud Bussem omgedoopt tot een hygiënische melkerij die ongepasturiseerd verkocht werd door het hele land. Ook de melkerij is vandaag de dag nog te bezichtigen als woning op de Flevolaan 69.
De Beek en Oud Bussem vandaag de dag
De Beek is een 18ha groot gebied dat sinds 1945 staatseigendom is, het staat echter onder het beheer van Natuur Monumenten. Het is een bijzonder landschap in engelse stijl met veel meren en sloten en bevat vele naaldbomen waar de zeldzame ijsvogel zich goed kan vestigen. Het gebied bestaat voornamelijk uit een mengeling van loof- en naaldbomen en is een heuvelachtig landschap dat doorkruisd is met veel water dat direct uit de bodem komt opwellen. Dit gebied staat garant voor bijzondere uitzichten en een practige wandeling. Direct grenzend aan Oud Bussem vind je ook
Oud Bussem /
Bron: Neveahenkele weidegronden die tot op de dag van vandaag nog regelmatig begraasd worden door koeien van een boer uit de omgeving.
Oud Bussem is omgeven door bos en huizen gebouwd na de tweede wereldoorlog. Het gebouw Oud Bussem is makkelijk bereikbaar, je kan gewoon over het landgoed lopen om het gebouw te bezichtigen. Ook de omliggende bossen en landgoed de Beek is vrij toegankelijk. Het stallencomplex is echter particulier eigendom al zijn ze nog goed te zien als je door de bossen achter het gebouw Oud Bussem wandelt.
Activiteiten
Buiten de prachtige bezichtigingen van dit gebied waar ook het bos genaamd Bikbergen, een naoorlogs bos, aan grenst zijn er ook diverse keren per jaar wedstrijden op het terrein achter Oud Bussem, grenzend aan het stallencomplex. Enkele keren
De weidegrond bij de Beek /
Bron: Neveahper jaar op zondagen worden hier zowel spring- als dressuurwedstrijden gehouden, ook is er een mini markt aanwezig waar je in de gelegenheid bent om paardenspullen te komen. Je kunt hier ook een drankje of een hapje nuttigen indien er wedstrijden zijn.
In dit gebied heb je volop de gelegenheid om te wandelen, met- of zonder hond en in sommige gebieden of periodes in het jaar mogen honden ook los. Fietsen is ook een mogelijkheid al is wel aan te raden om dit te combineren met een fietstocht door Bikbergen en de Tafelberg. De Beek en Oud Bussem zijn onvoldoende begaanbaar met de fiets om hier langer dan 20 minuten van te kunnen genieten. In de Beek en Oud Bussem mag je niet paardrijden, al kun je in de nabijgelegen gebieden volop genieten van de natuur en, indien je over de Flevolaan rijdt kan je ook een glimp opvangen van Oud Bussem en als je over de Oud Blaricummerweg of de Oud Bussumerweg rijdt kom je ook in de gelegenheid de stallen van Oud Bussem te zien.
De IJsvogel
Met name de Beek staat er om bekend dat het een geschikt habitat is voor de zeldzame maar practige IJsvogel. Het prachtige blauw- met oranje vogeltje is een echte viseter en is dus gebonden aan water wat volop voor komt in de Beek. De
De Beek /
Bron: Neveahmeeste IJsvogels komen voor in de tropen maar de soort
Alcedo atthis ispida komt ook sporadisch voor in Nederland. Het is een schuwe en snelle vogel, ze behalen gemakkelijk snelheden van 80 km per uur en scheren vlak over het water op zoek naar vis, mede daarom wordt deze vogel zelden gezien, ook in dit gebied, dus als je ineens een blauworanje flits voorbij ziet komen dan ben je één van de gelukkigen die een glimp heeft op kunnen vangen van deze bijzondere vogel. In 2005, mede door de zachte winters en hulp door middel van het wakken slaan op dichtgevroren beken en het verbeteren van de waterkwaliteit is het aantal IJsvogels erg toegenomen, hierdoor is in Nederland de IJsvogel van de rode lijst van beschermde diersoorten verdwenen.