Hoe een zwerm vogels invloed heeft op het weer

Maar al te vaak komen weersvoorspellingen helemaal niet uit. Het lijkt nogal vreemd dat zelfs satellietbeelden geen goede voorspelling kunnen geven over het weer van morgen. Maar wist u ook dat een zwerm vogels sterk van invloed kan zijn op het weer? Een zwerm vogels kan de windrichting veranderen, versterken of afzwakken. Daarover nu meer.

Wat gaat het weer doen deze komende week?

Het weersbericht wordt vaak aan de hand van satellietbeelden aan de kijker voorgeschoteld. En met een duidelijk bijbehorende uitleg klinkt het vaak heel aannemelijk. De ergernis is daarom soms groot wanneer blijkt dat de weerman of vrouw er weer helemaal naast zat. Hoe kan het weer helemaal omslaan? Welke factoren zorgen voor een weersomslag en hoe kan een zwerm vogels invloed hebben op het weer?

Een zwerm vogels

In een zwerm vogels bevindt zich geen leider. Een zwerm vogels laat zich gewoon leiden door een soort collectieve intelligentie. Vogels die in een zwerm vliegen houden rekening met de vogels die naast hen vliegen. Daardoor lijkt het vaak dat een zwerm vogels zich dansend of in luchtgolven voortbewegen. Een zwerm vogels kan zelfs uitgroeien tot meer dan 100.000 vogels. Dat is samen dus een hele verplaatsing van de lucht.

De luchtmacht

Al flink wat jaren maakt de luchtmacht gebruik van een radar dat er voor zorgt dat opvliegende zwermen van vogels kunnen worden gelokaliseerd. Dat verhoogt de veiligheid van vliegtuigen enorm omdat het in het verleden maar al te vaak tot een crash kwam door een zwerm vogels. Bovendien kan deze radar een eeuwenlang vraagstuk oplossen dat gesteld wordt door wetenschappers: Wanneer weten vogels dat het tijd is om te vertrekken? Kortom, hoe ontstaat de vogeltrek? Dit vraagstuk is nog niet helemaal opgelost, maar dankzij de radar is de wetenschap wel een stapje verder gekomen.

De vlieghoogte

Wetenschappers hebben ontdekt dat de meeste zwermen vogels onder 1500 meter hoogte vliegen. Maar toch zijn er ook zwermen van kleine vogels die op 3000 of 5000 meter hoogte vliegen.
Van zwermen kolibries is bekend dat ze een afstand van 800 kilometer over de golf van Mexico kunnen overbruggen. Ook in het Bijbelse boek Jeremia staat dat duizenden jaren geleden al indrukwekkende zwermen van witte ooievaars over het Nijldal en Israël trokken. Grote zwermen van vogels hebben dus altijd al bestaan.

Weersinvloeden

Het is heel lang een tegenstrijdige theorie geweest dat een flinke zwerm vogels een windrichting kunnen veranderen. Maar uit onderzoeken (onder ander in opdracht van National Geographic) blijkt dat wel degelijk te kunnen. Door de dansende bewegingen van een zwerm vogels kan een bepaalde luchtstroom van koers veranderen. Wanneer een zwerm vogels tegen de luchtstroom in vliegt, kan dat een tegendruk geven dat ervoor kan zorgen dat de wind uiteindelijk in kracht af neemt.

Weersinvloeden op grote hoogte

Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Japan hebben ontdekt dat luchtstromingen met elkaar kunnen botsen op grotere hoogten. Zo kan een zwerm vogels een thermiekbel omhoog drukken en een luchtstroom in tweeën splitsen. Het gevolg daarvan is dat hogere luchtstromingen van koers kunnen veranderen.
Wat een zwerm vogeltjes al niet kan doen...
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gevolgen van zwermgedrag in het dierenrijkDe gevolgen van zwermgedrag in het dierenrijkDieren hebben regelmatig de neiging om zich als een groep voort te bewegen. Dit gedrag wordt ook wel "zwermgedrag" genoe…
Mussen en SpreeuwenMussen (wevervogels) en spreeuwen zijn de meest bekende vogelsoorten in ons land. Niet zo gek natuurlijk als je je beden…
Wat te doen als een zwerm bijen aanvalt?Wat te doen als een zwerm bijen aanvalt?De zomer komt er stilaan aan en we zullen weer met bijen worden geconfronteerd. Het gebeurt niet zo vaak dat mensen door…
De wilde grasparkietDe wilde grasparkietWilde grasparkieten zijn zeer sociale vogels. Ze leven hoofdzakelijk in de droge gebieden van het Australische binnenlan…

Goud – gebruik en eigenschappenIn de zeventiende en negentiende eeuw hebben er veel ‘gold rushes’ plaatsgevonden, de zogenoemde goudkoorts. Tegenwoordi…
De hittegolf in NederlandDe hittegolf in NederlandJe houdt ervan of niet: de zomer. Velen houden van de zomerse dagen, zolang er maar geen hittegolf optreedt. Een hittego…
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.