Tips voor gevaarlijke ontmoetingen met wilde dieren

Elke vakantieganger dient zich voor het vertrek niet alleen over het vakantieland, de bevolking en de taal te informeren, maar dient eigenlijk ook te weten welke dieren daar tegen kan komen. Wie weet komt u oog in oog te staan met beren, olifanten of wolven! Lees de tips en zorg ervoor dat het niet uw laatste vakantie wordt.

IJsberen

Wie in de ijskoude omgevingen is, zoals Canada of in de Spitsbergen, Noorwegen, ontmoet waarschijnlijk ijsberen in de vrije natuur. Met de lieve Knut uit de dierentuin van Berlijn hebben deze dieren alleen het uiterlijk gemeen, want zodra iemand in hun gebied indringt, snappen de gevaarlijkste landroofdieren van de wereld geen plezier!
Omdat mensen tegen de aanvallende ijsberen geen kans hebben, gelden in de Canadese stad Churchill bijzondere regels:
  • Buiten de steden moet men een geweer bij zich dragen
  • Schoolkinderen worden direct voor huis met de bus opgehaald
  • Autosleutels blijven voor een eventuele vlucht in het contact
  • Huisdeuren sluit men voor een mogelijke vlucht niet af

Voor studenten van de universiteit Spitsbergen staat tijdens hun eerste week schietles op hun programma. Daar leren zij dat men een ijsbeer nooit in zijn kop schieten moet, omdat de kogel door de harde schedel afketst en de beer zo nog woester wordt. Wie onder de schouder schiet, heeft betere kansen, want daar zit het hart. Voor het directe schot op het dier worden eerst signaalschoten afgeschoten. Tenslotte is de ijsbeer meestal niet uit op een confrontatie met de mens.

Zonder wapen geld: Nooit weglopen, maar rustig een kledingstuk uittrekken, in de sneeuw leggen en langzaam achteruit lopen. Kijk nooit direct in de ogen van de beren, dat is een provocatie.

De inwoners zien de situatie gelaten en verdrijven de ijsberen meestal alleen al door het starten van hun sneeuwmobiel. Bovendien gaan zij de belangrijkste regel na: Ga de beren uit de weg en laat alles staan of liggen, zodra u een ijsbeer ziet.

Bruine beren – makkelijk prikkelbaar

Net zo gevaarlijk als ijsberen kunnen ook enkele soorten van de bruinberen zijn. Bijvoorbeeld de bruinberen welke in de Rocky Mountains leven. De tot 500 kilogram zware grizzlyberen zijn om hun agressieve gedrag tegenover vijanden en indringers bekend. Om ontmoetingen met beren te voorkomen, zijn er in deze omgevingen strenge regels, vooral bij de afvalverwerking en het bewaren van levensmiddelen. Zo dienen campers al het eetbare in beercontainers of op een berenpaal te bewaren. Bovendien wordt hier bodylotions en andere geurende zaken ingedaan. Bij een ontmoeting in het bos wordt het alleen dan gevaarlijk als het dier ziek is of verrast wordt.

In veel Amerikaanse Nationale Parken wordt men daarom daartoe opgeroepen, zich tijdens de wandeling met zingen, spreken of klappen luid te gedragen. Wie van verre een bruine beer ziet, dient in géén geval de camera te pakken, maar langzaam en snel terug te gaan. Ook al ziet de beer er zo vriendelijk uit, hij kan bij het indringen van vijanden snel woedend worden. Dit herkent u aan het zwenken van zijn kop, zijn tanden op elkaar doen, naar achter gelegen oren en het omhoog staande lichaam. Mocht u tegenover een woedende beer staan – NIET WEGRENNEN!

IJs- en bruine beren kunnen tot 60 km/u rennen en zijn ervaren jagers, waar de mens geen kans tegen heeft. Helaas liggen de meningen van experts wat u dient te doen bij een aanval van een bruine beer, ver uit elkaar. De één zegt: Geef de beer de rugzak of kledingstuk, maak u klein en verdwijn langzaam. De andere zijn van mening dat u zelfbewust moet optreden, u moet verdedigen en met de armen boven uw hoofd moet waarschuwen dat u een mens bent.

Leeuwen – Gevaarlijke kiekjes

Wie op vakantie een wilde grote kat ontmoet, is meestal met een inlandse gids op pad – gelukkig maar! Want toeristen schatten deze gevaarlijke dieren meestal verkeerd in en nemen voor een foto ongelofelijke risico’s. Zonder geweer en de daarbijbehorende schietkunst heeft men bij een ontmoeting met een leeuw, luipaard of tijger geen kans.

Nijlpaarden – Zonder moeite iemand doden

Net zo gevaarlijk in Afrika zijn de nijlpaarden. Ondanks hun ‘op mijn gemak’ houding kunnen deze dieren ongelofelijk snel zijn en zonder moeite kunnen zij een mens doden. Dit lukt ook een krokodil, of het in Afrika, Amerika of Australië leeft. Toch zijn de sterfgevallen door krokodillen eerder een uitzondering en zo zijn er in Australië tijdens de laatste 27 jaar ‘maar’ 14 mensen gedood. Om geen risico te nemen, dient u:
  • op waarschuwingsborden te letten,
  • geen dieren te voeren,
  • de handen en voeten tijdens een bootstocht niet in het water te hangen,
  • om een krokodillennest een grote boog te maken

Haaien – Op zich onschuldig

Met angst en schrik denken vele vakantieganger aan haaiaanvallen, waarbij deze helemaal niet bijzonder vaak voorkomt. Per jaar vinden er wereldwijd circa 50 tot 100 aanvallen plaats, waarvan 5 tot 15 dodelijk beëindigen. Normaal staan de mensen niet op het menukaart van de haaien en gaat het bij deze ontmoeting om verwisseling of om een verdedigingsreactie. De witte haai is daarbij overigens niet de grootste boosdoener, echter worden de meeste mensen door tijgerhaaien en blauwe haaien aangevallen. Dit gebeurd het meeste in Virginia Beach in Amerika en in Nieuw-Zeeland.

Maar ook in Zuid-Afrika, Australië, Golf van Mexico en in Los Angelas komen haaienaanvallen voor. Een effectieve verdedigingssysteem tegen haaien is er helaas niet. Succesvol ingezet werd tot nu toe alleen het zogenoemde Shark POD (Protective Ocean Device), wat een zwak elektronisch veld uitzendt, dat haaien met prikkelingen overvloed en daarmee verjaagd. Echter is dit systeem voor de vakantiegangers veel te duur. Beter is het om aan bewaakte stranden te zwemmen en zelf altijd de ogen open te houden.

Slangen

Sterven kunnen mensen niet alleen door vleesvretende dieren, zoals haaien, beren of leeuwen. Ook plantenvreter, zoals bijvoorbeeld olifanten, hebben enkele mensenlevens op hun geweten. De normaal gezien zeer goed gehumeurde dieren weren zich tamelijk heftig, zodra zij zich bedreigd voelen – en dat kan voor de vakantieganger dodelijk aflopen. Een slag met de slurf of een duw met de poot is genoeg om een mens schaakmat te zetten. Gelukkig is bij een ontmoeting met een olifant vaak een ranger of gids erbij, waarvan de aanwijzingen altijd opgevolgd dienen te worden!

Dit ziet er anders uit bij situaties met giftige slangen, welke overal ter wereld zijn. In Kroatië zijn bijvoorbeeld ook giftige slangen, waarvan een beet dodelijk kan zijn. Om slangen te verdrijven, dient u met een stok op de grond te slaan (Sla niet de slang!). Slangen kunnen niet horen en voelen alleen de trillingen. Ook helpt een zaklamp, want slangen schuwen het directe licht.

Bent u toch gebeten, geldt het volgende: Het betroffen lichaamsdeel rustig houden, sieraden verwijderen en de noodarts opbellen. Van vroeger advies, de beet uitzuigen of de wond insnijden, houden de artsen nu niks meer in stand. Wereldwijd sterven jaarlijks circa 100.000 mensen als gevolg van slangenbeten. De slachtoffers zijn meestal veldwerkers en geen toeristen.

Wolven

Door talrijke sprookjes wird een ander dier het symbool van de boze menseneters: De wolf. Daarbij zoekt juist deze schichtige hondensoort geen contact met mensen en is bij een ontmoeting niet op een aanval uit. Een gezonde wolf is nooit een gevaar, echter dient u op een respectvolle afstand te blijven en rustig met hem te spreken – dan verdwijnt hij vanzelf.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mysterieuze levenswijze van de wolfDe mysterieuze levenswijze van de wolfDe wolf, de meeste kennen hem wel. Maar niet iedereen weet hoe hij leeft, jaagt of zich verspreidt. Onder de mensen is e…
De witte ijsbeerDe witte ijsbeerDe ijsbeer is de grootste beer van allen. Deze beer komt alleen voor in het Noordpoolgebied. Deze beer eet ook bijna all…
Dierenfluisteraars communiceren met dierenEen dierenfluisteraar is iemand die goed kan communiceren met een bepaalde diersoort. Je hebt vast wel eens gehoord van…
Antropomorfisme in tekenfilmsIn fabels, strips en tekenfilms worden dieren vaak geantropomorfiseerd. Dit betekent dat er menselijke eigenschappen wor…

Tiengemeten: paradijs voor natuurliefhebbersTiengemeten is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en vogelaars, gelegen in het Haringvliet i…
Een herborist aan zeeDuinen, zand en zee. Maar zijn er ook planten hier? Eetbaar en geneeskrachtig? Op het strand zie ik zand en op een mooie…
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 15-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.