Tiengemeten: paradijs voor natuurliefhebbers

Tiengemeten is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en vogelaars, gelegen in het Haringvliet in Zuid-Holland. Het kleine eiland was voorheen in gebruik als landbouwgebied maar is in 1997 aangekocht door Natuurmonumenten en in 2007 volledig teruggegeven aan de natuur. Binnen een jaar hebben zich vele nieuwe vogelsoorten gevestigd inclusief de zeldzame zwarte ruiter.

Tiengemeten

Tiengemeten is een klein eiland 20 km onder Rotterdam, in het Haringvliet, dat na vele jaren landbouw en veeteelt is teruggegeven aan de natuur. In de 17e eeuw was het een zandplaat met een grootte van 10 gemet, circa 5 hectare, ontstaan door omdijking van een zandplaat. In de loop der jaren is het eiland uitgebreid door inpoldering, tot in 1860 de huidige grootte van 1050 hectaren bereikt werd. Hiervan ligt 750 ha. binnen de dijken en 300 ha. daarbuiten. Het is lange tijd een landbouwgebied geweest, maar in 1994 werd besloten om van Tiengemeten een natuurontwikkelingsgebied te maken. Dit plan kreeg de naam www.Tiengemeten: weemoed, weelde en wildernis worden de hoofdthemas op het kleine eiland.

Het eiland is tevens onderdeel van de EHS, de ecologische hoofdstructuur, een netwerk van natuurgebieden in Nederland dat opgezet is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Op 10 Mei 2007 werd het eiland officiëel geopend door minister Gerda Verburg die Tiengemeten het grootste natuurontwikkelingsproject van Nederland noemt.

Tiengemeten is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en vogelaars. Het is onderverdeeld in drie gebieden: Weemoed, Weelde en Wildernis.

Weemoed ligt in het Oosten van het eiland en bestaat uit kleine akkertjes met ouderwetse gewassen en stevige trekpaarden zoals het was in de oude jaren. Dit gedeelte van het eiland ontstond het eerst.

Weelde, in het centrum van het eiland, is een weids watermoeras dat in het voorjaar verandert in een gebied met veel voedsel voor de vele vogelsoorten zoals ganzen, smienten, roerdompen, kluten, wulpen en scholeksters. Op www.tiengemeten.com is veel meer informatie over de verschillende vogels die hier te zien zijn. Sinds de teruggave van het eiland aan de natuur hebben zich binnen een jaar 14 soorten broedvogels gevestigd, een welkome aanvulling op de 68 soorten die al bekend waren op het eiland. Hierbij zitten een paar opvallende soorten als de steltfuut, witwangstern, lepelaar en de zwarte ruiter. Deze laatste was in Nederland een zeldzaamheid geworden. Een derde van alle soorten staat op de Rode Lijst van zeer zeldzame vogelsoorten.

Wildernis is het ruige Westen van het eiland. Begin 2007 is hier opzettelijk de dijk doorbroken (op dezelfde plaats waar de dijk bij de watersnoodramp van 1953 doorbrak). Hierdoor ontstaat een 5 km lange kreek die water naar binnen en buiten laat lopen zodat het eiland weer onder de invloed staat van de getijden. Eveneens is dit het domein van Schotse hooglanders, die ingezet zijn om een snelle bebossing te voorkomen. Ook hier bevinden zich vele vogels zoals zilverreigers en roofvogels zoals kiekendieven en hopelijk ooit de zeearend.

Het eiland is alleen te bereiken via de veerpont. Voor tijden kijkt u op Natuurmonumenten. Op deze site vindt U ook een routebeschrijving voor automobilisten. Op het eiland kunt u overnachten in een herberg, kamperen, lekker eten en heerlijk tot rust komen. Er zijn mogelijkheden genoeg voor iedereen.

Voor wandelroutes kunt U kijken op http://www.vvvhoekschewaard.nl, wandelroute no. 13. Er zijn ook wandelroutes onder leiding van een gids. Voor meer informatie kunt u bij aankomst terecht op het informatiecentrum van Natuurmonumenten, te vinden in de Marguérita Hoeve uit 1807 aan de kade.
© 2008 - 2024 Zoanna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuureiland TiengemetenNatuureiland TiengemetenTussen de twee Zuid-Hollandse eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee en onder de Hoeckse Waard, in het Haringvliet…
Natuurmonumenten, een goed doel voor de Nederlandse natuurNatuurmonumenten, een goed doel voor de Nederlandse natuurNatuurmonumenten was de eerste vereniging in Nederland die zich bezighield met het beheren van natuurgebieden. Het is la…
Google Street View laat Nederlandse natuurgebieden zienGoogle Street View laat Nederlandse natuurgebieden zienIn het najaar van 2015 is Google Street View in samenwerking met Natuurmonumenten gestart met het in kaart brengen van d…
De Nieuwkoopse plassenDe Nieuwkoopse plassenDe Nieuwkoopse plassen zijn onderdeel van een groot natuurgebied. Het is een prachtig gebied om te wandelen, te fietsen…
Tips voor gevaarlijke ontmoetingen met wilde dierenElke vakantieganger dient zich voor het vertrek niet alleen over het vakantieland, de bevolking en de taal te informeren…
Bronnen en referenties
  • www.tweevoeters.nl
  • www.natuurmonumenten.nl
  • www.vvvhoekschewaard.nl
  • www.tiengemeten.com
  • www.campingtiengemeten.nl
  • www.tiengemeten.deltanatuur.nl
Zoanna (6 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.