Het Gryfino woud met haar scheve bomen

Het Gryfino woud met haar scheve bomen In het noordwesten van Polen kan je een bos vinden. Met ongeveer 400 pijnbomen zou dit een vrij normaal bos kunnen zijn, niet alle bomen groeien echter netjes omhoog. Er zijn namelijk een aantal van deze pijnbomen die in een abnormale boog zijn gaan groeien, vandaar dat dit bos ook wel als het scheve bos oftewel Crooked Forest bekend staat. De grote vragen zijn; was dit een natuurlijke reactie of is de mens verantwoordelijk? Waarom zijn niet alle bomen scheef gegroeid?

Gryfino stad

Bron: Artur Strzelczyk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Artur Strzelczyk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De stad Gryfino ligt ten zuiden van Sczecin bij de rivier Regalica die uitkomt in de Oder. Gryfino telde in 2005 zo'n 21.584 inwoners. Het Gryfino woud met de scheve bomen is naast deze stad te vinden en op het eerste gezicht lijkt dit een normaal bos. Totdat je beter kijkt en de afwijkende groei van de bomen ziet. De bomen groeien scheef, maar wel netjes allemaal op dezelfde manier, al zijn er ook bomen die normaal groeien.

Wanneer de bomen gepland zijn

De bomen van dit scheve bos werden waarschijnlijk rond 1930 gepland, maar veel mensen twijfelen of het niet dertig jaar later was. Ongeveer zeven tot tien jaar groeiden zij gewoon recht de lucht in, zoals we dat gewend zijn van bomen. Wat de reden is dat ze daarna scheef verder zijn gaan groeien, kan van alles zijn. In het dorpje zelf bestaan er diverse theorieën over wat er gebeurd kan zijn met de bomen, maar niemand weet het helemaal zeker.

Mogelijke natuurlijke oorzaken van de scheve bomen in het Gryfino woud

De natuur heeft veel invloed op de groei van bomen. Het kan bijvoorbeeld een magnetisch veld zijn, zwaartekracht, de wind of zelfs sneeuw kan een oorzaak zijn. Dit zijn nog maar een paar mogelijke oorzaken, gezien de natuur nog vele mysteries voor de mensheid heeft.

Magnetisch veld

Een mogelijkheid zou kunnen zijn dat er een magnetisch veld onder de scheve bomen ligt. Hierdoor zouden de bomen magnetisch water opzuigen, waardoor de toppen van de bomen naar de grond worden getrokken. Wanneer dit met jonge bomen gebeurd, kunnen ze daardoor scheef gaan groeien.

Zwaartekracht of wind

Het kan ook met de zwaartekracht te maken hebben, dat die op deze plek anders aan de bomen trekt. Zelfs de sterkte van de wind kan de richting van bomen en planten bepalen, maar de vraag is of de wind zulke sterke ontwikkelingen in zijn bereik heeft. Hierbij heerst ook de vraag, waarom de bomen in een nette boog zijn blijven groeien. Dit verklaart echter niet waarom niet alle bomen scheef zijn gaan groeien.

Sneeuw

Het kan een heftige sneeuwstorm geweest zijn, waarbij het hele bos door de sneeuw bedekt werd. Hierdoor werd de groei van de bomen belemmerd en na een lange tijd van ontdooiing groeide de bomen pas weer door. Het gewicht van de sneeuw die lange tijd op de wortels drukt, kan de bomen dwingen scheef te groeien. Als het dan ook nog eens tot de vroege lente bevroren blijft, kan dat de groei sterk beïnvloeden. Wellicht zou de sneeuw niet alle bomen bedekt hebben, waardoor er ook bomen recht konden blijven groeien. Een merkwaardig feit blijft wel dat de scheve bomen erg op elkaar lijken en je zou eerder verwachten dat ze bij dit effect diverse kanten op gaan groeien.

Menselijke oorzaken van de scheve bomen in het Gryfino woud

De mens kan op diverse manier zijn invloed uitoefenen, dit hoeft niet eens altijd met opzet te zijn. Aangezien bomen erg oud kunnen worden, kunnen er al diverse gebeurtenissen afgespeeld hebben in het Gryfino woud. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog.

Per ongeluk

Er zijn tevens beweringen dat mensen dit onbedoeld met tanks hebben uitgevoerd, nog tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij Duitse tanks over de jonge bomen heen reden in hun haast om in Berlijn te komen. Sneeuw en modder zou de bomen in leven hebben kunnen houden, waarna ze verder groeiden in een boog.

Met opzet

Een opzettelijke menselijke bemoeiing met de groei van de bomen zou kunnen komen door zakken zand op de jonge wortels te leggen en de extra takken te verwijderen. Degene die dit heeft gedaan, moet wel hebben geweten wat hij deed. De bomen kunnen namelijk snel dood gaan als dit verkeerd wordt uitgevoerd. Het doel hiervan zou de productie van hout voor onder andere boten kunnen zijn.

De oogst van de scheve bomen

Het kan zijn dat nadat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, men hierna simpelweg de gemanipuleerde bomen vergeten waren. Het nalaten van het oogsten van de bomen kan ook komen, doordat ze niet meer geoogst mochten worden toen het een nationaal Pools bos was geworden. Of de bomen daadwerkelijk in 1930 werden gepland is ook nog nogal discutabel. Sommige mensen denken namelijk dat de bomen pas in 1960 of 1980 gepland zijn, omdat ze er nog niet zo oud uitzien. De mogelijkheid dat ze de bomen door de Tweede Wereldoorlog niet meer geoogst hebben, gaat dan natuurlijk niet meer op.
© 2015 - 2024 B3th, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arizona-woestijn: Het stenen woudAls schitterende juwelen liggen duizenden stukken versteend hout verspreid over de Arizona-woestijn. Die volmaakte repli…
Operatie Fall Weiss, inval van PolenOp 1 september 1939 viel Nazi-Duitsland onder aanvoering van Adolf Hitler Polen binnen. Dit was het begin van de Tweede…
New Forest PonyNew Forest PonyDe New Forest pony komt oorspronkelijk uit New Forest, een natuurreservaat in Zuid-West Engeland. Er leven vandaag de da…
Paardenras: New-Forest ponyDe New-Forest is een uitstekende kinderpony. Voor de New-Forest konden kinderen alleen nog maar rijden op Shetlanders. D…

Dering woods; het meest bezeten bos van EngelandDering woods; het meest bezeten bos van EngelandVan de meest bezeten plekken in de wereld staat Engeland bovenaan. Een van deze plekken in Engeland is het bos 'Dering W…
De natuurwaarde van vrij opgroeiende bomenDe natuurwaarde van vrij opgroeiende bomenHet fascinerende aan bomen en bossen is dat er altijd rivaliserende meningen over bestaan. Deze kwinkslag van boshistori…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Antares / Malyszkz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nowe_czarnowo-krzywy_las.jpeg#/media/File:Nowe_czarnowo-krzywy_las.jpeg
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gryfino_p-gm.jpg#/media/File:Gryfino_p-gm.jpg
  • http://tywkiwdbi.blogspot.nl/2011/05/crooked-forest-of-gryfino-poland.html
  • http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=8336
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gryfino_(stad)
  • Afbeelding bron 1: Artur Strzelczyk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
B3th (25 artikelen)
Laatste update: 16-11-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.