De 5 hoogste bergen van Azië

De 5 hoogste bergen van Azië In Nederland (en België) zijn we gewend op vlakke wegen te rijden over een vlak landschap met uitzicht op een vlakke zee. Door het vlakke landschap is het mogelijk om van elke grote stad een perfecte skyline te bezichtigen, maar in een groot deel van de wereld is het wel anders.

Wat zijn bergen?

Het principe van een berg is globaal bekent. Een stuk land dat gemiddeld hoger ligt dan de rest van de omgeving. Een berg is steiler en hoger dan een heuvel. Met een heuvel bedoelen we een lichtelijke verhoging in de grond. Toch is het soms moeilijk om een onderscheid te maken tussen de twee. Er zijn geen richtlijnen om dit te bepalen.

Met gebergtes bedoelen we meerdere bergen in dezelfde omgeving. Bergketens of bergmassieven kunnen onderdeel uitmaken van een gebergte. Gebergtes zijn het gevolg van platen die over, onder, langs en/of uit elkaar schuiven. Dit wordt ook wel plaattektoniek genoemd. In de aardrijkskunde worden gebergtes onderverdeeld naar hun topografische hoogte:
  • hooggebergte (groter dan 1500 m).
  • middelgebergte (750 - 1500 m).
  • laaggebergte (500 - 750 m).
  • heuvelland (200 - 500 m).
  • laagland (kleiner dan 200 m).

Gebergte en bergen in Azië

Het Himalayagebergte

Het Himalayagebergte of de Himalaya's is een gebergte in het zuiden van Azië waar het bestuurd wordt door China (Tibet), India en in kleinere maten door Nepal en Bhutan. Het gebergte is zo'n 2500 kilometer lang, en heeft een breedte wat varieert tussen de 200 en 400 kilometer. In de Himalaya's vind je negen bergtoppen die hoger zijn dan 8000 meter. Ook bevindt zich hier de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest.

Karakoram

Het Karakoram is een gebergte in het centrale deel van Azië waar het bestuurd wordt door Pakistan, India, China (Tibet en Sinkiang) en Afghanistan. Het gebergte is zo'n 500 kilometer lang. In de Karakoram vind je 4 bergtoppen die hoger zijn dan 8000 meter. Ook bevindt zich hier de op 1 na grootste bergtop ter wereld, de K2.

Bron: Ben Tubby, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Ben Tubby, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

De 5 hoogste bergen van Azië

Nummer 5: Makalu

Makalu in het Himalaya gebergte, Nepal - China (Tibet). Met een hoogte van 8463 meter staat de berg Makalu op nummer 5.

Bron: Uwe Gille, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Uwe Gille, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Nummer 4: Lhotse

Lhotse in het Himalaya gebergte, Nepal. Met een hoogte van 8516 staat de berg Lhotse op nummer 4. Lhotse is door de Zuid Col verbonden met de Mount Everest.

Bron: DC Assam, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: DC Assam, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Nummer 3: Kanchenjunga

Kanchenjunga is een bergmassief, India - Nepal. Met een hoogte van 8586 staat de berg Kanchenjunga op nummer 3. Tot 1852 werd er gedacht dat dit de hoogste berg ter wereld was.

Bron: Kuno Lechner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Kuno Lechner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Nummer 2: K2

K2 in het Karakoram gebergte, China - Pakistan. Met een hoogte van 8611 is de berg de 1 na hoogste ter wereld. De K2 wordt ook wel "Killer mountain" genoemd. Het is onwijs moeilijk deze berg te beklimmen door de steilheid, en de hierdoor vele vallende stenen en rotsblokken.

Bron: Joe Hastings, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Joe Hastings, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Nummer 1: Mount Everest

De Mount Everest in het Himalaya gebergte, Nepal - China (Tibet). De hoogste berg ter wereld met zijn 8850 meter. De originele en lokale naam voor deze berg is Chomolungma. De Mount Everest wordt ook wel het dak van de wereld genoemd. Volgens experts "groeit" de Mount Everest met 5 centimeter per jaar.
© 2014 - 2024 Vandenbrink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mount Everest (hoogste berg ter wereld)Mount Everest (hoogste berg ter wereld)Op de grens tussen Nepal en China, gelegen in het Himalayagebergte ligt de Mount Everest. Het Himalayagebergte ontstond…
Aardkorst met bergen, bergketens en oceaanruggenAardkorst met bergen, bergketens en oceaanruggenDe aardkorst bestaat uit een aantal platen die voor een deel aan de oppervlakten te zien zijn en voor een deel de bodem…
Kosten Mount Everest beklimmenKosten Mount Everest beklimmenMet zijn 8848 meter hoogte is de Mount Everest de hoogste berg op aarde. Edmund Hillary en de Tenzing Norgay zijn de eer…
Bergen, gletsjers & lawinesBergen, gletsjers & lawinesWaar is de hoogste berg? Hoe ontstaan bergen en dalen of een vallei? Waarom zijn hoge bergen met sneeuw bedekt? Waardoor…

De hoogste bergen en gebergtes van EuropaDe hoogste bergen en gebergtes van EuropaIn Nederland (en België) zijn we gewend op vlakke wegen te rijden over een vlak landschap met uitzicht op een vlakke zee…
Ecologische Hoofd Structuur (EHS)Ecologische Hoofd Structuur (EHS)De Ecologische Hoofd Structuur is een Natuurnetwerk door heel Nederland. Sinds de jaren negentig werden door snelwegen,…
Bronnen en referenties
Vandenbrink (23 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.