De hoogste bergen en gebergtes van Europa

De hoogste bergen en gebergtes van Europa In Nederland (en België) zijn we gewend op vlakke wegen te rijden over een vlak landschap met uitzicht op een vlakke zee. Door het vlakke landschap is het mogelijk om van elke grote stad een perfecte skyline te bezichtigen, maar in een groot deel van de wereld is het wel anders.

Wat zijn bergen?

Het principe van een berg is globaal bekend. Een stuk land dat gemiddeld hoger ligt dan de rest van de omgeving. Een berg is steiler en hoger dan een heuvel. Met een heuvel bedoelen we een lichtelijke verhoging in de grond. Toch is het soms moeilijk om een onderscheid te maken tussen de twee. Er zijn geen richtlijnen om dit te bepalen.

Met gebergtes bedoelen we meerdere bergen in dezelfde omgeving. Bergketens of bergmassieven kunnen onderdeel uitmaken van een gebergte. Gebergtes zijn het gevolg van platen die over, onder, langs en/of uit elkaar schuiven. Dit wordt ook wel plaattektoniek genoemd. In de aardrijkskunde worden gebergtes onderverdeeld naar hun topografische hoogte:
  • hooggebergte (groter dan 1500 m).
  • middelgebergte (750 - 1500 m).
  • laaggebergte (500 - 750 m).
  • heuvelland (200 - 500 m).
  • laagland (kleiner dan 200 m).

Europa

Het werelddeel Europa ligt ten westen van Azië en noordelijk van Afrika. Ook grenst Europa aan de wateren genaamd; de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. In Europa woont 11 - 12 % van de wereldbevolking. Op Australië na is Europa het kleinste continent.

Gebergtes en bergmassieven in Europa

In Europa vind je vele gebergtes:
  • De Pyreneeën (Spanje - Frankrijk)
  • De Karpaten (Tsjechië - Slowakije - Polen - Oekraïne - Roemenië)
  • De Alpen (Frankrijk - Monaco - Italië - Zwitserland - Oostenrijk - Slovenië - Duitsland - Liechtenstein)
  • De Balkan (Bulgarije - voor tevens de grens met Servië)
  • Een gedeelte van de Kaukasus (Azerbeidzjan - Armenië - Georgië - Rusland)

De Pyreneeën

De Pyreneeën liggen in West-Europa in de landen Spanje en Frankrijk. De Pyreneeën zijn zo'n 430 kilometer lang en 80 kilometer breed. Ook ligt de uitermate kleine staat Andorra in het midden van de Pyreneeën. De hoogste berg in de Pyreneeën is de Aneto. Deze is 3404 meter hoog.

De Karpaten

De Karpaten liggen in midden-Europa in de landen Tsjechië, Slowakije, Polen, Oekraïne en Roemenië. De Karpaten zijn ongeveer 1300 kilometer lang en hebben een variërende breedte van 100 - 350 kilometer. De Karpaten zijn over het algemeen groen en erg bosrijk, er is dan ook bijna geen sneeuw te vinden. Het hoogste punt heet de Hoge Tatra. Dit ligt op 2655 meter hoogte.

De Alpen

De Alpen liggen in in west-, centraal- en zuid-Europa en bedekken hierbij de landen Frankrijk, Monaco, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Duitsland en Liechtenstein. De hoogste top van de Alpen is 4811 meter hoog en luistert naar de naam: Mont Blanc. Naast de Mont Blanc zijn er in de Alpen nog 128 bergtoppen te vinden boven de 4000 meter.

De Balkan

De Balkan is gelegen in zuidoost-Europa in de landen Bulgarije en Servië. Met haar 530 kilometer lange en 10 - 50 kilometer breedte is de Balkan een relatief klein berggebied. De Midzjoer is met haar 2169 meter de hoogste top in de Balkan.

De Kaukasus

De Kaukasus ligt in twee werelddelen. De Kaukasus ligt in het zuidoosten van Europa ten oosten van de Zwarte Zee, maar ook in Azië. De Kaukasus is 1100 kilometer lang en 160 kilometer breed. Het gebergte wordt onderverdeeld in de "Grote Kausasus" en de "Kleine Kausasus". De hoogste top is die van de beruchte Elbroes die 5642 meter hoog is.

De twee hoogste bergen in Europa

Nummer 2: De Mont Blanc

Mont Blanc in de Alpen ligt in zowel Frankrijk als Italië. Mont Blanc betekent "witte berg" in het Frans. De Mont Blanc werd als eerst beklommen op 8 augustus 1786 door Jacques Balmat en Michael-Gabriel Paccard. Met 4811 meter hoog is de Mont Blanc de op één na hoogste berg uit Europa.


Bron: Alexander Sorel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Alexander Sorel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Nummer 1: De Elbroes
De Elbroes is een stratovulkaan. Dit houdt in dat een vulkaan is gevormd uit gestolde lava en tefra. Er wordt eeuwig gediscussieerd of de berg in Europa of in Azië staat. Er bestaat geen officiële scheiding tussen deze twee werelddelen, daarom is het ook niet te bepalen of de Elbroes in Europa of Azië ligt. De Elbroes is 5642 meter hoog en daarmee de hoogste top in Europa.
© 2014 - 2024 Vandenbrink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…
De 5 hoogste bergen van AziëDe 5 hoogste bergen van AziëIn Nederland (en België) zijn we gewend op vlakke wegen te rijden over een vlak landschap met uitzicht op een vlakke zee…
Bergen en hoogteverschillen in Nederland per provincieBergen en hoogteverschillen in Nederland per provincie‘Mijn vlakke land’ is een onderdeel van een liedtekst van Jacques Brel. Met dat land bedoelde hij de Belgische regio Wes…
Hoogste bergtop in ons zonnestelsel: Olympus MonsWist je dat de hoogst bekende bergtop in ons zonnestelsel op de planeet Mars ligt? Dit punt is ongeveer drie keer zo hoo…
Ecologische Hoofd Structuur (EHS)Ecologische Hoofd Structuur (EHS)De Ecologische Hoofd Structuur is een Natuurnetwerk door heel Nederland. Sinds de jaren negentig werden door snelwegen,…
Bronnen en referenties
Vandenbrink (23 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.