Wat is groene stroom?

Wat is groene stroom? Groene stroom of ecostroom is elektriciteit die op een milieuvriendelijke wijze uit hernieuwbare energiebronnen wordt geproduceerd. Enkele jaren jaar geleden nog, had de consument weinig te kiezen bij de soort stroom. De energiebedrijven bepaalden welke energiebronnen benut werden. Die beslissingen hadden wel impact op het milieu, maar konden nauwelijks door de consument worden beïnvloed.

Zelf je energieleverancier kiezen

Sinds een aantal jaren heeft de elektriciteitsmarkt zich echter drastisch veranderd. Afnemers van stroom hebben al enige tijd de mogelijkheid om een energieleverancier naar keuze uit te zoeken. Daardoor kunnen ze niet alleen het goedkoopste tarief uitkiezen maar ze kunnen ook bepalen uit welke energiebronnen de door hun gebruikte elektriciteit wordt gewonnen.

Inmiddels hebben zich veel stroomproducenten op de markt gepresenteerd die energie opwekken met milieuvriendelijke processen. Daarvoor worden onder meer waterkrachtcentrales gebruikt. Met waterkracht wordt inmiddels meer energie geproduceerd dan met kernenergie en aardolie. Het is momenteel goed voor 16% van de wereldwijd geproduceerde energie. De met dergelijke werkwijzen opgewekte duurzame energie wordt meestal aangeduid als groene stroom of ecostroom.

Wat is groene stroom?

Groene stroom is een keurmerk dat door ecologische instituten werd ontwikkeld. Gebruikers kunnen daarbij geen kwalitatieve verschillen vaststellen in vergelijking tot conventioneel opgewekte elektriciteit. Alleen de manier waarop de elektriciteit wordt opgewekt is anders.

Groene stroom wordt uitsluitend opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Dat kan in de vorm van:
  • zonne-energie en zonnewarmte;
  • waterkracht;
  • geothermische energie;
  • biomassa;
  • windenergie.

Het tegenovergestelde van hernieuwbare energiebronnen zijn fossiele energiebronnen, zoals steenkool, aardgas en aardolie. Energiebedrijven die groene stroom aanbieden, zijn verplicht alleen milieuvriendelijke geproduceerde elektriciteit te leveren.

Term groene stroom in 1999 voor het eerst gebruikt

Het label groene stroom werd in 1999 voor het eerst gebruikt als onderdeel van een pilotproject en toegekend aan een energiebedrijf dat de elektrische energie op een milieuvriendelijke manier produceerde. Voor de consument betekent deze aanduiding een belangrijke ondersteuning en oriëntering bij de keuze van de elektriciteitsleverancier.

Wat zijn alternatieve energiebronnen zijn er?

De huidige vraag naar elektriciteit wordt hoofdzakelijk gedekt door het gebruik van energie die niet hernieuwbaar is. Zulke energiebronnen zijn bijvoorbeeld kolen, hout of kernenergie. Het gebruik van niet-hernieuwbare vormen van energie zal uiteindelijk leiden tot uitputting van de momenteel gebruikte energiebronnen. En dat terwijl er genoeg mogelijkheden zijn om alternatieve energie te gebruiken.

Zonne-energie

Alternatieve energiebronnen zijn energiebronnen die naar menselijke maatstaven onuitputtelijk zijn. Tot de momenteel bestaande alternatieve energiebronnen behoren zonne-energie, waterkracht en windenergie. Een veel gebruikte vorm van alternatieve energie is bijvoorbeeld, fotovoltaïsche energie, beter bekend als zonne-energie. Door zonlicht, worden elektronen vrijgegeven en daaruit kan via zonnepanelen elektrische energie worden verkregen.

Zonne-energie heeft vele voordelen in vergelijking met conventionele energieopwekking: het is veel milieuvriendelijker en wordt in diverse landen gesubsidieerd door de overheid. Daar staat echter tegenover dat zonlicht erg afhankelijk is van de weersomstandigheden.

Windenergie

Windenergie is een andere mogelijkheid om stroom milieuvriendelijk door middel van een alternatieve energiebron te produceren. Daarbij wordt elektriciteit opgewekt door de kinetische energie van de wind om te zetten in elektrische energie. Grote rotorbladen worden door de windkracht voortbewogen en de rotatie-energie wordt overgebracht naar een generator. De generator zorgt uiteindelijk voor de omzetting.

Waterkracht

Nóg een andere vorm van een alternatieve energiebron is waterkracht. De energie van de vloeiende waterstroom wordt via turbines omgezet in elektrische energie. Waterkrachtcentrales zijn weliswaar duur, maar hebben een lange levensduur. Ze hebben bovendien het voordeel dat water kan worden opgeslagen en gebruikt als reserve voor periodes van piekbelasting.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomVijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomIn dit artikel worden alle vijf soorten groene energie besproken die op dit moment beschikbaar zijn. Dat zijn wind energ…
Voordelen van Groene StroomVoordelen van Groene StroomGroene stroom wordt steeds populairder. Steeds meer particulieren en bedrijven besluiten hier gebruik van te maken omdat…
Natuurlijke energiebronnenNatuurlijke energiebronnenEnergie is bijna overal voor nodig. Van je spelcomputer t/m de verwarming. Energie halen wij uit de aarde/natuur. Er zij…
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…

REDD; de oplossing voor het CO2 probleem?REDD; de oplossing voor het CO2 probleem?Er is inmiddels een consensus tussen wetenschappers dat de antropogene CO2 uitstoot schadelijk is voor het milieu. Niet…
Bijensterfte, oorzaken en gevolgenBijensterfte, oorzaken en gevolgenVeel imkers klagen al jaren over de massale bijensterfte. Als de bijen van de aarde verdwijnen, heeft de mensheid nog ma…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.