De verschillen tussen groene en grijze energie

De laatste jaren wordt er veel gesproken over groene energie. Veel mensen zijn al overgestapt en een groot aantal mensen twijfelt nog. De verschillen tussen groene en grijzen energie zijn vaak ook niet geheel duidelijk. Groene energie wordt opgewekt uit duurzame bronnen, terwijl grijze energie opgewekt wordt uit niet-duurzame bronnen. Voor het milieu zit er dus een behoorlijk verschil tussen groene en grijze energie. In Nederland wordt er al veel gewerkt met groene energie. Men wil dit zoveel mogelijk stimuleren, omdat het beter is voor het milieu en omdat het nooit op raakt. Steeds meer mensen zijn hiervan op de hoogte en steeds meer mensen kiezen tegenwoordig ook voor groene energie. Maar grijze energie wordt ook nog steeds erg veel gebruikt. Groene en grijze energie hebben allebei hun voor- en nadelen.

Grijze energie

Grijze energie wordt opgewekt uit niet-duurzame bronnen. Het ontstaat uit zogenaamde fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn uitputtelijk, ze kunnen dus op raken. Bij het opwekken van grijze energie wordt er gebruik gemaakt van bijvoorbeeld kolen en gas. De winning van grijze energie is schadelijk voor het milieu. De oorzaak hiervan zijn broeikasgassen die vrij komen tijdens het opwekken van deze energie. Ook kernenergie valt onder de categorie grijze energie. Bij het opwekken van kernenergie komen geen schadelijke stoffen vrij, maar het afval van kernenergie is wel schadelijk voor het milieu.

Voor- en nadelen

Een groot voordeel van grijze energie is dat het relatief goedkoop is. Hierdoor kiezen consumenten vaak voor grijze energie. Een nadeel van grijze energie is echter dat het schadelijk is voor het milieu. De winning ervan zorgt voor broeikasgassen. Bij kernenergie is het een groot nadeel dat er radioactieve straling vrij komt, wat schadelijk is voor mensen en dieren.

Groene energie

Voor de winning van groene energie wordt gebruik gemaakt van duurzame bronnen. Er bestaan verschillende soorten groene energie. Enkele voorbeelden hiervan:

Zonne-energie

Zonne-energie is één van de bekendere soorten van groene energie. Er wordt gebruik gemaakt van zonnecellen die worden samengevoegd in zonnepanelen. Het licht dat door de zonnepanelen wordt opgevangen, wordt omgezet in energie. Zonnepanelen kunnen geplaatst worden op daken van zowel huizen als bedrijven. Ze worden daarna aangesloten op het elektriciteitsnet. Het is ook mogelijk om losse zonnepanelen te gebruiken.

Windenergie

Bij windenergie halen zogenaamde windturbines energie uit windkracht. Dit gebeurt door middel van een rotorblad dat onderdeel is van de windturbine. De energie die hieruit gewonnen ontstaat, wordt gebruikt voor elektrische apparaten.

Biomassa

Bij biomassa draait het om het verbranden van verschillende organische materialen. Dit zijn bijvoorbeeld snoeihout, mest en tuinafval. Door het verbranden van deze biomassa komt er energie vrij.

Waterenergie

Door middel van een waterkrachtcentrale wordt de waterenergie opgewekt. De turbines worden aangedreven door water uit rivieren. Het water wordt achter stuwmeren verzameld.

Voor- en nadelen

Milieuvriendelijkheid is het grootste voordeel van groene energie. Het kan nooit op raken, omdat het gewonnen wordt uit duurzame bronnen. Een nadeel is dat het winnen van groene energie kan zorgen voor geluidsoverlast. Daarnaast zijn sommige mensen van mening dat windmolens het landschap verpesten. Groene energie is iets duurder dan grijze energie. Dit is voor veel mensen een rede om te kiezen voor grijze energie.
© 2010 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen van Groene StroomVoordelen van Groene StroomGroene stroom wordt steeds populairder. Steeds meer particulieren en bedrijven besluiten hier gebruik van te maken omdat…
Overstappen op groene stroomOverstappen op groene stroomStroom is belangrijk voor ons dagelijks leven. Helaas is de manier waarop stroom wordt opgewekt vaak niet goed voor het…
Gesjoemel met groene stroom: helemaal niet zo duurzaam?Groene stroom is populair. We willen allemaal graag dat het goed gaat met het milieu. Overstappen naar groene stroom, is…
Wat is groene stroom?Wat is groene stroom?Groene stroom of ecostroom is elektriciteit die op een milieuvriendelijke wijze uit hernieuwbare energiebronnen wordt ge…

Maak het milieu groener en bespaar geldMaak het milieu groener en bespaar geldVolgens links warmt de Aarde schrikbarend snel op. Rechts ontkent dat en vindt het allemaal flauwekul. Toch kunnen we al…
De opwarming van de aardemijn kijk opDe opwarming van de aardeKlimaatverkilling, zure regen, een gat in de ozonlaag dat almaar groeit. Ongeveer twintig jaar geleden waren dat 'hot it…
N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.