Overstappen op groene stroom

Overstappen op groene stroom Stroom is belangrijk voor ons dagelijks leven. Helaas is de manier waarop stroom wordt opgewekt vaak niet goed voor het milieu. Groene stroom wordt echter gegenereerd met behulp van de natuur. Daarmee is deze vorm van energie veel milieuvriendelijker en verlaagt het de CO2 uitstoot. U kunt hieraan bijdragen door over te stappen van grijze, naar groene stroom.

Groene stroom

Wanneer noemen we stroom “groen”? Wel, groene stroom is stroom die opgewekt is met behulp van aardwarmte, waterkracht, windenergie, zonne-energie of biomassa. Hierdoor vervuilt de opwekking ons milieu minder ten opzichte van de stroom die wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Deze laatste, ook wel “grijze stroom” genaamd, zorgt voor een enorme CO2 uitstoot, dat immers vrij komt bij de verbranding van de fossiele brandstoffen. Zoals we weten is koolstofdioxide een schadelijke stof voor ons milieu als deze in hoge promillages voorkomt. De hedendaagse menselijke CO2 uitstoot is zo hoog dat de Aarde opwarmt en de oceanen verzuren, een slechte zaak dus. Daarom is het tijd voor groene stroom! En u kunt daar aan bijdragen!

Wie biedt groene stroom aan?

“Groene stroom” is eigenlijk het handelsmerk van Essent, maar tegenwoordig is de term groene stroom meer ingeburgerd dan groene energie. Veel bedrijven verkopen echter een klein gedeelte groene stroom, simpelweg om hun imago groen te doen lijken. In werkelijkheid is hun bedrijf helemaal niet zo milieubewust. De herkomst van de energie wordt in stoometiketten weergegeven. Dit zijn een soort taartdiagrammen waarin dus snel duidelijk wordt welke leverancier een groot aandeel van zijn stroom met behulp van milieuvriendelijke methodes verkrijgt. Om de stoometiketten van enkele toonaangevende leveranciers te bekijken verwijs ik u door naar de bovenste referentie onder dit artikel. Volgens groenestroomjagraag.nl zijn de leveranciers Greenchoice, Windunie en Eneco de beste aanbieders in termen van milieuvriendelijkheid. Leveranciers die nog steeds erg veel vervuilende producten leveren zijn DGB Energie, Westland Energie, E.on, Nuon en Oxxio. Greenchoice blijkt dus, volgens de onderzoeken van deze site, werkelijk een groene keuze te zijn! Vele bieden groene stroom aan, maar slechts een enkeling is “echt’’ groen bezig.

Keurmerk

Sommige stroom is voorzien van een keurmerk. Zo is er bijvoorbeeld het officieuze HIER-keurmerk. Dit zegt ons dat de stroom voor meer dan 80% in Nederland is gegenereerd. Dit betekent dus dat er weinig transport heeft plaats gevonden om de stroom in uw huis te krijgen. En weinig transport betekent weer weinig milieuvervuiling.
Het Milieukeur krijgt de leverancier pas als hij rekening houdt met enkele milieueisen. Zo moet de leverancier als hij gebruik maakt van waterkracht er rekening mee houden dat de vispopulaties zo min mogelijk schade ondervinden door de turbines.

Hoe kan ik overstappen?

Overstappen is puur administratief, u komt dus niet zonder stroom te zitten. U kunt misschien wel overstappen op groene stroom bij uw huidige leverancier. Als u toch besluit om een andere leverancier in de arm te nemen, dan regelt deze de afmelding bij uw oude leverancier. Dit doen zij via de regionale netbeheerder, deze houdt een aansluitingsregister bij van alle aansluitingen waarin dit soort wijzigingen worden opgenomen.
Als u een overeenkomst heeft voor onbepaalde tijd dan kunt u ieder moment opzeggen. Wel bestaat er een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. Als u dus in zee gaat met een nieuwe leverancier dan zorgt deze er voor dat de (administratieve) overstap na 30 dagen is gerealiseerd. Heeft u echter een overeenkomst voor bepaalde tijd dan kunt u deze tussentijds opzeggen, maar hier kan wel een opzegvergoeding gerekend worden.

Heeft overstappen consequenties?

Zoals u nu weet komt u niet tijdelijk zonder stroom te zitten, omdat u eigenlijk alleen maar op papier overstapt. Daarnaast is groene stroom niet noodzakelijk duurder dan grijze stroom. In de portemonnee zult u het dus niet zo zeer merken. Overstappen is geheel kosteloos als u geen opzegvergoeding hoeft te betalen.
Groene stroom is kwalitatief niet slechter dan grijze stroom. Stroom blijft gewoon stroom. Het enige verschil is dat u nu bijdraagt aan een beter milieu. En waarom zou u dat niet doen?

Zelfs met groene stroom..

Natuurlijk is het fantastisch om over te stappen op groene stroom. Maar dit mag geen reden zijn om meer stroom te verbruiken! De beste manier om te besparen, in termen van financiën en milieu, is nog steeds het minderen van het verbruik. Blijf dus scherp als het gaat om verspilling! Laat geen apparaten op standby staan, zet lichten uit als er niemand in een vertrek verblijft enzovoorts, enzovoorts.
© 2011 - 2024 Griffioen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stroomprijzen: de prijs van elektriciteitStroomprijzen: de prijs van elektriciteitHet kan voordelig zijn om prijzen te vergelijken tussen de verschillende Nederlandse energieleveranciers. De stroomprijz…
Gasprijs: de prijs van gasGasprijs: de prijs van gasDe gasprijs is gekoppeld aan de prijs van olie. Daardoor is de prijs van gas de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Oli…
Energieleveranciers België: overzichtMomenteel zijn er volgende energieleveranciers (gas+elektriciteit) in België: Electrabel, Luminus Octa+, Belpower, Essen…

Voordelen en nadelen van windenergie?Voordelen en nadelen van windenergie?Wind gebruiken om energie aan te maken is een milieubewuste manier om energie op te wekken. Door op deze manier energie…
De vervuiling (lucht,bodem,water)De vervuiling (lucht,bodem,water)De laatste tientallen jaren doet de vervuiling van ons milieu voor heel wat alarmbellen gaan . Niet alleen voor het mili…
Bronnen en referenties
  • http://www.energieprijsvergelijkers.nl/stroometiket
  • Groenestroomjagraag.nl
  • http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Groene%20elektriciteit#Groene_stroom_kiezen
Griffioen (12 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.