Maak het milieu groener en bespaar geld

Maak het milieu groener en bespaar geld Volgens links warmt de Aarde schrikbarend snel op. Rechts ontkent dat en vindt het allemaal flauwekul. Toch kunnen we allemaal ons steentje bijdragen om het milieu groener te maken, links en rechts. Bovendien besparen we ook nog eens geld en dus kun je spreken van een win-win-situatie. Wat is er mooier om goed bezig te zijn dat ook nog eens geld oplevert?

Spaarlampen en milieu

Over een aantal jaren zijn gewone gloeilampen niet meer te koop. De 100W-lampen zijn nu al voor het grootste deel verdwenen en dit jaar verdwijnt de 75W-lamp uit de schappen. Daarvoor in de plaats wordt de keuze aan spaarlampen en led-verlichting steeds groter. Waarom zou je zolang wachten? Verwissel de lampen nu. Spaarlampen zijn vrij duur qua aanschaf maar binnen een paar jaar heb je alle kosten eruit want deze lampen hebben een lange levensduur. Bovendien scheelt het een huishouden ongeveer 95 euro per jaar aan stroomkosten volgens Milieu Centraal. Goed voor het milieu dus.

Verwarming
De meeste huishoudens beschikken tegenwoordig over een centrale verwarming met een kamerthermostaat. In de meeste gevallen is de thermostaat programmeerbaar. Maak daar gebruik van en programmeer de thermostaat zodanig dat het huis niet verwarmd wordt als er niemand is. Draai de radiatoren in ruimtes die je weinig benut zo laag mogelijk. Programmeer de maximumtemperatuur een graad lager dan je gewend bent. Er is niets verkeerd aan om een trui te dragen.

Ventileer het huis regelmatig en laat de cv-ketel jaarlijks controleren. Met een goed onderhouden ketel heb je minder kans op storingen, bespaar je alleen maar energie en voorkom je extra kosten. De woning goed isoleren wil ook wel eens helpen net als de aanschaf van een hoogrendementsketel.

Hergebruik
Gooi aluminiumfolie niet weg na één keer gebruik. Je kunt het makkelijk bewaren voor een tweede keer. Diepvrieszakjes waar broodjes in hebben gezeten kunnen zonder problemen een tweede en zelfs een derde keer gebruikt worden. Plastic flesjes plat water kun je gewoon opnieuw vullen met kraanwater. Wist je dat aan kraanwater in Nederland hogere eisen gesteld worden dan aan het bronwater en mineraalwater?

Kringloop

Wel eens aan gedacht om artikelen in kringloopwinkels te kopen? Veel goederen kunnen worden hergebruikt nadat ze zijn opgeknapt of schoongemaakt. Te denken valt aan meubels, kleding, huisraad, boeken, elektronica en speelgoed. Daar help je het overbelaste milieu echt mee.

Recycling

Hergebruik is wat anders dan recycling. Het verschil tussen hergebruik en recycling is dat bij hergebruik spullen opnieuw worden gebruikt en dat bij recycling een afvalstof wordt omgezet in een nieuw product. Vuilniszakken zijn een goed voorbeeld. Het plastic van opgebruikte producten wordt omgesmolten tot bijvoorbeeld vuilniszakken. Oud papier en karton vormen in Nederland de grondstof voor nieuw papier. Koop bij voorkeur producten die gerecycled zijn.

Wegwerpluiers

Er komt wat troep uit een baby als je die vuilnisemmer vol met wegwerpluiers ziet. Een baby zorgt voor meer CO2-uitsoot dan een zuinige auto. Katoenen luiers zijn niet alleen goedkoper maar zeker ook milieuvriendelijker. Het wassen en het vouwen van katoenen luiers neemt natuurlijk wel veel tijd in beslag. Maar dat kun je ook uitbesteden aan de plaatselijke luierservicecentrale.

Boodschappentas
Op straat zie je veel mensen rondlopen met plastic tasjes van de bekende supermarktketens. Zo’n plastic tasje kost 10 of 15 cent en wordt vaak slechts één keer gebruikt en in het beste geval een aantal keren tot het gaat scheuren. Dan wordt het weggegooid. Wat is er verkeerd aan een echte boodschappentas die jaar-in-jaar-uit opnieuw zijn dienst bewijst. Het milieu zal je dankbaar zijn.

Boodschappen

Let goed op wat je koopt. Waar komt een product vandaan. Van sommige vissen is bekend dat zij gevangen worden in Europa, afreizen naar China waar ze een speciale behandeling krijgen en weer terugkeren naar Europa om uiteindelijk op jouw bord te belanden. Dat reizen gaat ten koste van het milieu. Eet zoveel mogelijk lokale producten. Eet minder vlees. Niet alleen omdat het zielig voor de dieren is maar koeien, kippen en varkens zijn slecht voor het milieu en zorgen voor een grote co2-uitstoot. Als je boodschappen haalt met de auto, doe dat dan één keer in de week. Dat scheelt een flinke slok benzine.

Auto

De auto wat vaker laten staan en de fiets nemen is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor lijf en leden.
Bovendien hou je aardig wat geld in de zak. Zeker als je een auto koopt met een groen label, want dan heb je ook nog fiscale voordelen. Zie de website van de ANWB. Ooit wel eens gedacht aan een hybride auto?

Over carpoolen hoor je niet zoveel meer de laatste tijd maar het is de moeite waard om te informeren bij mensen in de buurt wat zij ervan vinden.

Tot slot

Deze tips zijn niet volledig want zonnepanelen zijn niet aan de orde geweest en het gebruik van opgevangen regenwater ook niet. Boeken lenen in de bieb in plaats van te kopen bespaart kap van bomen. Daar ging dit artikel ook niet over. Daarom deze tip. Bedenk zelf eens wat goed voor het milieu kan zijn en waarmee je geld kunt besparen. Je zult merken dat je snel iets kunt verzinnen en dat je er een goed gevoel van krijgt.
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…
Hybride auto voor en nadelenHybride auto's zijn razend populair. Door een hybride auto te rijden, kun je per jaar veel geld besparen. En het is nog…
Geld besparen: kringloopRecycling is goed voor het milieu en kan ook veel geld besparen. Tweedehandse producten kosten maar een schrijntje in ve…
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…

Het milieu helpen in en om huisHet broeikaseffect, iedereen heeft er waarschijnlijk wel eens over gehoord. Het broeikaseffect lijkt niet meer te stoppe…
De verschillen tussen groene en grijze energieDe laatste jaren wordt er veel gesproken over groene energie. Veel mensen zijn al overgestapt en een groot aantal mensen…
Bronnen en referenties
  • Milieu Centraal
  • Wikipedia
  • Gezondheid.rubriek.nl
  • ANWB
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.