Klimaatopwarming: hoe je eigen CO2-uitstoot verlagen?
De globale klimaatopwarming laat niemand meer koud. Het is een wereldwijd “hot topic” geworden, dat niet enkel de politici en actiegroepen aangaat, maar ook de gewone bevolking. Iedereen is immers in staat om iets te doen tegen de klimaatopwarming. De aanpak van het wereldwijd klimaatprobleem begint bij jezelf. Zelf kan je heel wat acties ondernemen om je CO2-uitstoot te verminderen. Er heerst een algemeen gevoel dat er te weinig wordt ondernomen om de klimaatverandering tegen te gaan. De vooruitzichten beloven niet veel goeds, indien er op korte termijn geen concrete maatregelen worden genomen.
Klimaat, een noodzakelijk kwaad
Er wordt heel veel over het klimaat gesproken. De vraag is echter niet wat we er gaan aan doen, maar eerder wanneer. De tijd dringt om wereldwijd de CO2–emissie terug te dringen om het op middellange termijn voor ons onze achterkleinkinderen leefbaar te houden. Op politiek vlak vindt men heel moeilijk een akkoord door de tegenstellingen tussen de linkse en rechtse partijen. Linkse groeperingen (Greenpeace, Wereldnatuurfonds) en partijen willen heel ver gaan in de strijd tegen de klimaatopwarming. Gekende standpunten zijn het inzetten op groene mobiliteit, duurzame energie, enzovoort. De rechterzijde vindt dat de meeste maatregelen te streng zijn en dit bijgevolg de economische groei zal fnuiken. Links heeft het gevoel dat rechts niet echt wil meewerken aan een klimaatwijziging, dit om de industriewereld en het grote kapitaal te vriend te blijven. Nochtans zal er iets moeten gebeuren om de opwarming van de aarde met minder dan 2°C te laten toenemen.
Bron: NASA/GSFC, Wikimedia Commons (Publiek domein) De klimaattop in Parijs (COP21)
De klimaattop van december 2015 in Parijs was de belangrijkste sinds jaren. Tijdens deze klimaattop heeft men een concreet actieplan opgesteld hoe men de mondiale opwarming van de aarde onder de 2°C kan houden. Er werd gekeken naar de grotere industrielanden zoals China en de Verenigde Staten. De klimaattop had alvast een grote inzet. Wetenschappers becijferden immers dat, indien er niets gebeurt, we binnen 20 jaar een opwarming van de aarde hebben met 2°C. Tegen het jaar 2100 zou de opwarming al 4 tot 6°C zijn. Uiteraard zal dit gevolgen hebben, zowel op sociaal, ecologisch als economisch vlak. De klimaattop in Parijs vond plaats van 30 november tot en met 11 december 2015.
Klimaatopwarming: acht tips om je eigen CO2-uitstoot te verlagen
Zelf kan je ook heel wat ondernemen om je persoonlijke CO2-uitstoot te verlagen. Alle kleine beetjes helpen immers om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Elektrische apparaten schakel je beter uit
Laat geen hele dag de stekker van je laptop in het stopcontact steken. Tracht zoveel mogelijk elektrische apparaten uit te schakelen. Ook binnen je bedrijf zou dit logisch zijn. Schakel steeds bij je vertrek je computer uit. Het is inderdaad niet jij die de elektriciteit betaalt, maar je baas. Dit wil echter niet zeggen dat je vanop het werk niet kan meewerken aan de verspilling van elektriciteit. Schakel ook steevast de lichten uit op het werk na het vertrek.
Diepvriezer ontdooien en airco vermijden
Zorg ervoor dat je minimaal 2 keer per jaar de diepvriezer ontdooit. Op deze manier kan je heel wat energie besparen. Ook airconditioning verbruikt veel energie. Uiteraard is het aangenaam met airco in huis, maar deze airco-installatie verbruikt ook veel energie. Er bestaan heel wat andere manieren om af te koelen tijdens de warme dagen. Voorbeelden hiervan zijn een boswandeling of een frisse duik in een vijver.
Weg met de droogkast
Een droogkast verslindt heel wat energie. Nochtans is het buiten heel vaak ideaal weer om je was te laten drogen. De lente - omwille van een lage luchtvochtigheid en aangename temperaturen - is het perfecte seizoen om de was buiten te laten drogen.
Gebruik groen openbaar vervoer
Neem de fiets, ga te voet of maak gebruik van het openbaar vervoer. Op deze manier kan je zelf meehelpen aan de verlaging van je ecologische voetafdruk. Het openbaar vervoer kent af en toe wel vertraging, maar met je wagen op de weg kan je ook problemen hebben. Ongelukken, gecombineerd met lange files, brengen bovendien ook heel veel stress met zich mee.
Bron: Ri, Pixabay Een graadje minder warm in huis
Een graadje minder warm in huis lijkt te kunnen. Voor velen lijkt dit niet onoverkomelijk, maar velen vergeten het gewoon te doen. Een graadje minder warm levert al snel een besparing van 6 tot 7% op. Omwille van het duurder worden van gas en elektriciteit is dit zeker geen slecht idee.
Isoleren van de woning
Een woning isoleren biedt tal van voordelen. De twee belangrijkste voordelen zijn de energiewinst, maar zeker en vast ook de bijdrage aan het milieu. Een goed geïsoleerd huis verdient zich op termijn zelf terug. In bepaalde landen krijgt men subsidies om het huis te isoleren.
Recycle en reduceer je consumptie
Denk na vooraleer je iets aankoopt. Bepaalde voedingsmiddelen kan je aankopen in een milieuvriendelijke verpakking en andere dan weer niet. De afval die iemand consumeert kan behoorlijk oplopen. De verwerking van afval kost immers ook energie. Wees hierin alert en tracht de afvalberg zo klein mogelijk te houden. Een aantal kippen houden om tafelafval te laten opeten, is een goed idee.
Een vaak vergeten tip: eet minder vlees
Een lekkere steak eten zorgt voor evenveel uitstoot van broeikasgassen dan een autorit van zeventig kilometer met een gemiddelde wagen. Alvorens de steak voor consumptie op je bord wordt aangeboden, heeft deze al vijfduizend liter water opgeslokt. Op deze manier komt men tot een verontrustende vaststelling. Consumptie van vlees zorgt voor een grotere CO2-uitstoot dan alle uitstoot van broeikassen in de transportsector samen. Een verandering van dieet, door bijvoorbeeld wat minder vlees te eten, is een goede tip om je eigen CO2-uitstoot te verlagen.
Conclusie
Iedereen op de aardbol kan meewerken aan een verminderd CO2-verbruik. Uiteraard dragen de grootste uitstoters van CO2 de grootste verantwoordelijkheid. Het is aan de politiek om hier de regels te bepalen. Zelf kan je ook meehelpen aan de vermindering van je CO2-verbruik. Enkele kleine dagelijkse inspanningen kunnen het verbruik terugdringen.