CO2-uitstoot: wat betekent CO2-neutraal of klimaatneutraal?

CO2-uitstoot: wat betekent CO2-neutraal of klimaatneutraal? Een grote uitstoot van broeikasgassen heeft een snelle opwarming van de aarde als gevolg. De klimaatproblematiek is onvermijdelijk een aandachtspunt voor de hele wereldbevolking geworden. Indien we allen samen té veel broeikasgassen blijven produceren, dan dreigt de aarde onherroepelijke gevolgen te ondergaan. De klimaatverandering start bij jezelf. Iedere persoon kan zijn steentje bijdragen om zijn persoonlijke ecologische voetafdruk te verkleinen of zelfs te neutraliseren. Het verlagen van de eigen CO2-uitstoot is perfect mogelijk. CO2-neutraal of klimaatneutraal gaan leven vereist nog een extra inspanning, maar is zeker niet onmogelijk. Een energieneutrale woning, klimaatneutrale voeding en een compensatie van je CO2-verbruik zijn mooie tips voor een CO2-neutrale of klimaatneutrale wereld.
De aarde warmt op als gevolg van een hoge uitstoot van broeikasgassen. / Bron: FastFlash, PixabayDe aarde warmt op als gevolg van een hoge uitstoot van broeikasgassen. / Bron: FastFlash, Pixabay

De klimaatopwarming: vechten tegen de opwarming van de aarde

Wetenschappers voorspellen onheilspellende berichten over de opwarming van de aarde. Indien we niet dringend de CO2-uitstoot terugdringen, dan dreigt een fiasco voor de aarde. Mogelijke gevolgen zijn wereldwijd hogere gemiddelde temperaturen, het smelten van de ijskappen en hevigere natuurrampen dan die we ooit gekend hebben. De meeste wetenschappers bevestigen dat er wel degelijk een verband is tussen de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van het klimaat. Tegenstanders hebben een andere visie over de klimaatverandering. Grafieken van honderden jaren terug bewijzen dat er telkens cycli zijn in de opwarming van het klimaat. Er zijn steeds pieken en dalen te noteren in de wereldwijde toename van de temperatuur. Dit wil zeggen dat we in de 21ste eeuw midden in een piekperiode zitten, en dat het binnen een tiental jaren weer kouder zou kunnen worden. Ook de Amerikaanse president Donald Trump is de klimaatproblematiek minder genegen. De president van één van de grootste landen ter wereld uit openlijk zijn twijfels over de hele klimaatzaak, wat uiteraard niet bevorderlijk is voor een groot klimaatactieplan wereldwijd.

Klimaatakkoord van Parijs (2015)

Op 12 december 2015 werd door 195 landen ter wereld het klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Dit akkoord maakt duidelijk dat de klimaatverandering een hele grote bedreiging betekent voor de maatschappij. De belangrijkste elementen van het akkoord:
  • De stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde mag niet meer zijn dan 2 graden Celsius tegen het jaar 2100.
  • De wereldwijde piek van broeikasgasemissies moet zo snel mogelijk bereikt worden, om vervolgens die piek onmiddellijk weer te verlagen. Het keerpunt uitstoot van broeikasgassen moet zo snel mogelijk bereikt worden.
  • Vanaf 2020 zullen de rijke, westerse landen elk jaar 100 miljard euro storten in een klimaatfonds. Dat geld wordt gebruikt door de ontwikkelingslanden om er de gevolgen van de klimaatverandering mee aan te pakken. Ook zullen deze ontwikkelingslanden er zelf hun klimaatplannen mee financieren.

Energieneutrale woning: CO2-neutraal of klimaatneutraal maken van de eigen woning

Een woning die niet méér energie verbruikt dan dat ze zelf opwekt, kan men omschrijven als de definitie van een energieneutrale woning. Energieneutrale woningen worden onomkeerbaar de toekomst van de nieuwbouw- of renovatiewoningen. Een huis zonder energiekosten, kan men energieneutraal noemen. Er zijn enkele tips om je woning energieneutraal te maken, waardoor je als het ware je eigen CO2-uitstoot in je woning gaat neutraliseren.

Hoe kan je een woning energieneutraal maken?

Bij energieneutrale woningen wordt er steevast ingezet op dezelfde energiebesparende en neutraliserende maatregelen. Een zeer goede isolatie van de muren en vloeren is erg belangrijk. Ook het dak wordt zeer goed geïsoleerd. Daarnaast wordt er steeds gewerkt met HR++ isolatieglas voor het hoogste rendement of driedubbel glas. Heel vaak wordt ook een ventilatiesysteem geïnstalleerd, met warmteterugwinning. Zonnepanelen worden geïnstalleerd om zonne-energie op te wekken. Deze energie kan gebruikt worden voor de warmtepomp maar ook voor alle huishoudelijke apparaten op elektriciteit. Indien je beschikt over warmte-accumulatoren op elektriciteit, dan kan je ook de zonnepanelen gebruiken om de accumulatoren op ta laden. Een goede architect zal je alvast goed op weg zetten met de meest recente energieneutrale maatregelen.

Klimaatneutraal: veel CO2-uitstoot in de voedselketen

Als consument kan men heel bewust milieuvriendelijke producten aankopen. Echter het is de hele voedselketen die onder de loep moet worden genomen. Men moet zich afvragen in welk proces van de voedselketen zich de hoogste uitstoot bevindt en welke producten voor de hoogste emissie aan broeikasgassen zorgen. Rijst, maïs en soja zijn ingrediënten die een hoge CO2-voetafdruk hebben. Dierlijke producten staan samen in voor 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Alternatieven, zoals biologisch vlees, zijn niet altijd een oplossing voor het klimaat. Biologisch rundvlees kan bijvoorbeeld een grotere CO2-voetafdruk hebben dan gewoon rundvlees. Om vleesvervangers te produceren is doorgaans minder CO2-verbruik nodig dan gewoon vlees. Toch is hierover niet altijd duidelijk en de ene keer speelt de CO2-emissie in het voordeel van de vleesvervanger en bij een ander product dan weer helemaal niet.

Oplossing: de uitstoot in de voedselketen terugdringen

Om de CO2-emissie in de voedselketen terug te dringen, is een grondige evaluatie nodig van de voedselketen van aan het begin tot op het moment dat de voeding echt op het bord terecht komt. In de verschillende schakels van het productieproces moet gekeken worden waar en hoe nog efficiënter met energie kan omgesprongen worden. Het heeft weinig zin om te eisen van een verwerker van een bepaald product om grote CO2-inspanningen te leveren, als de producent weinig tot geen moeite doet om de CO2-emissie terug te dringen. Het is de volledige voedselketen die gelijktijdig inspanningen moet leveren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen of zelfs te neutraliseren.

Groene initiatieven worden gefinancierd met geld afkomstig van CO2-compensatie. / Bron: TheDigitalArtist, PixabayGroene initiatieven worden gefinancierd met geld afkomstig van CO2-compensatie. / Bron: TheDigitalArtist, Pixabay

CO2-compensatie: wat betekent duurzaam en CO2-neutraal reizen

De keuze van transportmiddel bepaalt mee de ecologische voetafdruk. Dit geldt zowel voor zakenreizen, vrijetijdsreizen of dagelijkse autoritjes naar de familie. Omwille van het feit dat heel wat bestemmingen nu eenmaal een vliegtuig of auto vereisen, is het niet altijd even eenvoudig om CO2-neutraal te reizen. Er bestaan echter wel manieren om je reis CO2-vriendelijker te maken.

CO2-compensatie

CO2-compensatie is het principe waarbij men de CO2-uitstoot die men veroorzaakt, gaat compenseren met bijvoorbeeld investeringen in groene energie of de aankoop van een bos. Op deze manier wordt er een stuk vervuiling gecompenseerd met een nuttig project of doel dat inzet op groene energie. In afwachting van een volledig klimaatneutraal reispatroon, kan je steeds een deel van je uitstoot compenseren.

Tool op de markt

Er zijn bedrijven op de markt die deze mogelijkheid tot CO2-compensatie aanbieden. Een voorbeeld hiervan is Greenseat. Greenseat biedt je de mogelijkheid om duurzaam te reizen. Je vult zelf in hoeveel kilometer je aflegt tussen twee bestemmingen met een keuze van vervoersmiddel. Je krijgt onmiddellijk een indicatie van kostprijs om deze reis te compenseren met groenere projecten en alternatieven. Op deze manier heb je steeds een mooie indicatie wat het eigenlijk extra kost om volledig klimaatneutraal te reizen. Door te kiezen voor een dergelijke oplossing, heb je zelf de touwtjes in handen en werk je bovendien mee aan de ondersteuning van groene initiatieven.
© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klimaatneutraal vliegenKlimaatneutraal vliegenZoals vele Nederlanders de auto niet willen laten staan, willen velen ook niet hun vakantie vlucht missen. Ook heb je pr…
Klimaatneutraal; wat betekent dit eigenlijk?Klimaatneutraal; wat betekent dit eigenlijk?We zijn ons met zijn allen steeds meer bewust gaan worden van het milieu en de invloeden daarvan op onze woonomgeving. H…
Vliegschaamte en het compenseren van de CO2-uitstootVliegschaamte en het compenseren van de CO2-uitstootVliegschaamte, in 2018 is het als officieel woord opgenomen in de Dikke van Dale. Vliegschaamte beschrijft de “schaamte…

Plogging: combinatie van hardlopen en afval opruimenPlogging: combinatie van hardlopen en afval opruimenBij plogging wordt het aangename van hardlopen gecombineerd met iets goeds voor het milieu. Tijdens het lopen van een ha…
Vervuiling door microplastics in zee: gevaren en preventieVervuiling door microplastics in zee: gevaren en preventieMilieuvervuiling en alle problematieken rond het milieu zijn anno 2018 erg actueel in het maatschappelijk debat. Wereldw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TheDigitalArtist, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Koolstofdioxide
  • NPOfocus.nl, https://npofocus.nl/artikel/7555/kun-je-100-klimaatneutraal-leven
  • Milieucentraal.nl, https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energieneutrale-woning/
  • Climateneutralgroup.com, https://www.climateneutralgroup.com/nieuws-klimaat/klimaatimpact-vlees/
  • Kriskras.be, http://www.kriskras.be/nieuws/98/bereken-en-compenseer-de-co2-uitstoot-van-je-reis
  • Greanseat.nl, https://greenseat.nl/nu-groener-reizen/groen-reizen-met-uw-bedrijf/
  • Afbeelding bron 1: FastFlash, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: TheDigitalArtist, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 25-04-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.