Ook Schiermonnikoog is zeer kwetsbaar voor de mug
De mug is een heel vervelende ziekteverspreider. Denkt u aan tropische ziektes als malaria en knokkelkoorts. Maar de mug is in Nederland inmiddels ook een kwelgeest geworden die toeristen kan verjagen. Schiermonnikoog is hiervan een goed voorbeeld, maar ook in Brabant en Limburg zijn nieuwe exotische muggen geconstateerd. Dat het menens is blijkt uit het feit dat het ministerie de muggen met alle middelen wil bestrijden. Overleven de muggen toch, dan zijn deze mogelijke ziekteverwekkers ook in 2020 niet ver meer weg in ons land.
Malaria en de mug
De mug en in het bijzonder de Tijgermug is regelmatig een zeer ernstige verspreider van ziektes als Malaria, Dengue en Gele koorts. Deze Tijgermug is in het Westen sinds het begin van de twintigste eeuw sterk in opmars en heeft Brussel en zelfs Nederland al bereikt. Daarmee zijn tropische ziekten ook dichterbij gekomen. Zelfs onze wadden worden regelmatig door muggen geteisterd en ook daarbij kan de tijgermug niet worden uitgesloten. Het
ongedierte tiert vaak welig en vraag om bestrijding. Ook in Brabant, het Westland, Lelystad, Assen en Valkenburg aan de Geul (melding NVWA augustus 2020).
Schiermonnikoog en de mug
Schiermonnikoog leeft van het toerisme. Er zijn daar maar liefst 6.200 logeerbedden beschikbaar, in hotels, op campings en boten. Bijna de helft van de inwoners van deze kleinste gemeente van Nederland is werkzaam in de horeca. In topjaren is het aantal geschatte bezoekers zo’n 300.000. Die bezoekers brengen aardig wat geld in het laatje. Maar als er een grote muggenplaag is, kan dat aantal in een jaar naar schatting 10% of meer lager uitvallen dan normaal is. En wie er tijdens zo'n zomer op het eiland is, kan zich maar beter goed tegen de muggen beschermen.
Onderzoek naar de muggenplaag
Schiermonnikoog is gevoelig voor muggen, soms is er een heuse plaag. Het eilandbestuur heeft al eerder een grondig onderzoek gelast. Vermoedens bestaan dat het teveel aan muggen te maken heeft met een gerezen grondwaterpeil. Zo zou de beheerder van het Nationaal Park Schiermonnikoog het grondwaterpeil op het eiland met maar liefst veertig centimeter hebben verhoogd om de rood gebefte duinviool te redden. Ook de gevolgen van klimaatopwarming moeten niet worden uitgesloten. Is een winter zacht, dan kan in een warm voorjaar de mug prima gedijen en kan er zelfs een plaag ontstaan. Een plaag is niet alleen van groot economisch belang, maar betekent ook dat nog eens goed moet worden gekeken naar de inrichting van het eiland. Enerzijds is daar Natuurmonumenten die de commotie weliswaar begrijpt, maar de natuur zoveel mogelijk de ruimte wil geven en dus de mug ook. Anderzijds zijn er de bewoners en toeristen die geld willen verdienen en in rust van de vakantie willen genieten en de mug kunnen missen als kiespijn.
Ecologie versus economie
Hiermee komen we bij een tegenstelling tussen ecologie en economie die wel veel vaker voorkomt. De één wil de natuur alle ruimte geven, de ander geeft de voorkeur aan economische activiteiten. Beide kunnen op gespannen voet kunnen met elkaar staan, een bekende discussie. Maar toch is de mogelijkheid dat Nederland vanuit de waterrijke gebieden in noorden, maar ook vanuit het zuiden door muggen wordt belaagd geen fijn idee. Pas in de periode 1945-1955 werd malaria in Nederland uitgeroeid met middelen als chloroquine en DDT. Het is dus nog niet zo lang geleden dat in ons land nog malaria aanwezig was, toen waren vooral de veengebieden aan de beurt. Niemand zit te wachten op een mogelijke terugkeer van deze ziekte. De muggen lijken op te stomen doordat het klimaat opwarmt. Reden genoeg om goed te volgen wat dat voor de rest voor ons land vanuit epidemisch oogpunt kan betekenen. Klimatologen en biologen kunnen daarmee aan de slag.
Slot
Schiermonnikoog en muggen, ook in 2020 kan er een muggenplaag zijn. Het is een zeer waterrijk gebied. De mug lijkt steeds meer een probleem in ons land te worden en daarbij kunnen ziekteverwekkers niet volledig worden uitgesloten. Wat te doen? Eenvoudig is de oplossing niet, maar een ieder zal begrijpen dat gewoon afwachten totdat de tijgermug ook massaal in Amsterdam en Den Haag is gesignaleerd, geen slimme optie is. Ook de
Tijgermug maakt deze eeuw een duidelijke opmars in ons land.
Reacties
Kees, 20-06-2008
Houdt Schier muggenvrij, beheer het eiland goed.
Reactie infoteur, 13-01-2020
Zeker.
Drbartm, 30-04-2008
De eenige reden dat er op Schiermonnikoog een muggenplaag is geweest komt door de verhoging van het grondwaterpeil van 40 cm. De gehele drainage van de natuugebieden en aan het aanpalende gebied liep in de soep en de steekmuggen konden zich naar hartelust vermenigvuldigen. De groene beheerders deden het af als niet waar en ook Alterra heeft er geen vinger achter gekregen want de rapporteur mailde mij dat hij dat niet weet. Dus dit gegeven is onder de pet gehouden! Dat is een schande van de eerste orde. Maar ook Alterra heeft hier een steek laten vallen door dit niet te onderkennen. Of wiens brood men eet diens woord men schrijft? Het eenige dat gedaan dient te worden is het grondwaterpeil terug te brengen naar 2005-2006. Het hele gedoe van natte natuur is een alliteratie en net zo'n hysterisch als zure regen maar dat wel vele miljioenen kost aan de burgers diie er niet om vragen. Dat duinvioltje kweek je maar in een duinpan. In ieder geval hoort degene die de grondwaterspiegel bij het repport onder de pet heeft gehouden een rotschop te krijgen en op te donderen.
Reactie infoteur, 25-02-2018
Dank voor uw reactie.