Tips hoe alle ongedierte, wesp, mieren en mug, bestrijden

Tips hoe alle ongedierte, wesp, mieren en mug, bestrijden Het is straks mooi weer en dus het is weer zo ver. Ongedierte, kakkerlakken, vliegen, muggen, muizen, bladluizen, wespen, mieren of kleding motten komen tevoorschijn. Overlast, mieren bestrijden wat te doen? Hoe ongedierte bestrijden? Steeds meer lijkt ons klimaat zich te kenmerken door zachte winters en vochtige soms zwoele zomers. Ideale omstandigheden voor ongedierte. Wat kunt u hieraan, bijvoorbeeld in uw tuin, doen. Gebruik mugwerende middelen en pak de mug bij de bron aan. Laat geen water liggen in de tuin of goot en gebruik een hor. Voorkom ook zilvervisjes in huis.

Lekker in de tuin zitten of toch niet door ongedierte

De tuin is niet alleen voor ons vaak een fijne plek om te vertoeven. Ook het ongedierte heeft er mooie plekken. Met het huidige klimaat lijkt het ongedierte te groeien als kool. We maken het ongedierte vaak ook niet moeilijk, want er slingert nogal eens wat eetbaars rond. En het hele huis potdicht houden, en vervolgens de tuin schrobben is geen optie. Maar wat dan? Ik loop een aantal nuttige, maar vaak ook hinderlijke diertjes in alfabetische volgorde na. De spin behandel ik niet, omdat die in ons land officieel niet als ongedierte wordt gezien. U kunt een spin desgewenst met een potje vangen en verplaatsen naar een plek die u beter uitkomt.

Bijen en wespen, wat doet u eraan?

Zowel bijen als wespen zijn zeer nuttig, maar helaas ook hinderlijk. Sommigen zijn er panisch en zelfs allergisch voor. Deze insecten lusten ongeveer alles wat wij ook eten en doemen meestal op als we zelf wat willen eten en de etenswaren onvoldoende afdekken. Een goede afdekking van voedingswaren voorkomt dus het aantrekken van de dieren. Maar zoals gezegd worden ze als hinderlijk ervaren. Vooral bij de bij die ons heerlijke honing achterlaat, zou dat niet nodig hoeven zijn.
De hinder neemt bij wespen toe naarmate de wesp in grote aantallen verschijnt en er een wespennest is. Zodra het warmer wordt, komen de koninginnen namelijk uit hun winterslaap en starten met een nest. In geval van een nest zou ik u aanraden om professionele hulp in te roepen. Ga ook nooit in de aanvliegroute naar het nest staan. Gaat het om een enkele wesp dan kunt u er vaak zelf wat aan doen. Enkele tips daarbij zijn:
  • Dek de etenswaren af.
  • Maak eventueel elders in de tuin een wespen val door wat zoetigheid en water in een potje met een tuit.
  • U kunt een wesp vangen met een omgekeerd glas. U kunt ook een wespenval maken door een plastic fles doormidden te knippen, flink wat limonade in het onderste deel te doen en het bovenste deel van de fles omgekeerd in het onderste deel te stoppen met de dop eraf.
  • Houd bijen en wespen uit huis met een hor.
  • Ze komen af op zoetigheid. Vermijd zoete dingen, smeert u zich zo nodig in met wat citroensap. Ook het branden van een citronella kaars helpt zeker.
  • Laat ook niet onnodig te veel licht branden.
  • Vermijd felle kleuren want dan kan een wesp u als een aantrekkelijke bloem zien.
  • Vermijd een wespensteek door geen snelle bewegingen te maken als een wesp nadert, want dan is de kans op een steek veel grote omdat de wesp zich aangevallen voelt.
  • Draag als het even kan bedekkende kleding.
  • Vermijd parfum.

Hoe een wespensteek behandelen

Denk er aan, dat jaarlijks twintigduizend mensen zo ernstig door een wesp worden gestoken dat een spoedeisende behandeling in het ziekenhuis nodig was. Wees dus altijd voorzichtig, want een wespensteek is bijna altijd pijnlijk. Gevaarlijk is een steek in de nek, mond en keelholte, omdat dit kan leiden tot zwellingen. Voor wie allergisch is kan dit levensbedreigend zijn. Ga in dat geval direct naar de huisarts op spoedeisende hulp voor controle en eventueel een tegengif via tabletten of een injectie.

Kakkerlakken bestrijden

Kakkerlakken zijn zo hardnekkig dat alleen professionele hulp kan baten. Het zijn alleseters die bijna alles overleven. Ook de buren zullen er zeer waarschijnlijk last van hebben of ze komen juist van uw buren.

Mieren weren en bestrijden in en om het huis

Zoals zo veel dieren zijn ook mieren dol op alles wat zoet is of zoet ruikt. U houdt mieren op afstand met de absint plant, wormkruid, goudsbloemen, lavendel, afrikaantjes en varens. Mieren hebben een hekel aan de geur van deze planten. Mieren hebben vaak een vaste route die u kunt verleggen door de route te blokkeren of de aarde wat om te woelen. Ze hebben een hekel aan koperdraad op hun pad of koffiedik, talkpoeder en krijt. Mieren zijn eigenlijk altijd op zoek naar eten. Laat dus geen etensresten in huis rondslingeren. Zelfs geen brood kruimels en koekkruimels. Ook een schoonmaakmiddel met citroengeur wil wel helpen.

Motten voorkomen

Er zijn vele soorten motten. Zonder meer vervelend voor uw garderobe zijn de kleding motten. De motten larven komen vooral eind augustus of begin september uit. En dan eten ze bijna alles wat vezelrijk is. Zeker ook uw wollen kleren. Minder geliefd zijn stoffen die van te voren met middelen tegen motten zijn bewerkt en kleding die pas gewassen is en nog fris ruikt. Ook cederhout verricht wonderen. Bovendien is het goed om stoffen en kleding niet te lang onaangeroerd in uw kast te laten liggen. Klopt het af en toe op. Verplaats ook eens uw bank. Want de mot doet het liefst zijn kwalijke werk in alle rust. Bovendien zijn er in de handel de bekende mottenballen en motten papier te verkrijgen. Ook lavendel en rozemarijn stoten motten af. Goede ervaringen heb ik ook met het op verschillende plekken neerleggen van kruidnagel.

Muggen doden

Hoewel het gezoem zeer hinderlijk kan zijn en uw nachtrust flink kan verstoren, is het goed om te weten dat alleen de wijfjes mug bloed nodig heeft om haar eitjes te ontwikkelen. Het vervelende is nu dat dit onderscheid vooraf nauwelijks door ons te maken is. Er is een verschil in geluid, maar toch. Verder is het zo dat als u een hekel hebt aan of allergisch bent voor de mug, u het beste de waterrijke omgevingen kunt vermijden. Muggen zijn hinderlijk, maar brengen in ons land geen ziekte meer over. Dat is in sommige landen wel anders. Daar heerst door de mug immers malaria. Muggen houdt u uit huis met een goede hor. U kunt u ook een beetje tocht maken, want ook daar hebben muggen een hekel aan. Laat geen onnodig licht branden en gebruik u zo nodig een klamboe en legt u wat gesneden verse ui naast uw bed. Er zijn ook geuren waar muggen een hekel aan hebben, zoals de geur van citroengras, lavendel en rozemarijn. Die kunnen prima als mug afwerend middel, maar als er veel muggen zijn, is er geen houden meer aan. Het beste werken nog de middeltjes waarin DEET zit. Het is bij het gebruik van DEET wel zo dat u uw handen vervolgens goed moet wassen, want als een beetje DEET in uw oog of mond komt geeft dat irritaties.

Het allerbeste is het voorkomen dat muggen bij u in huis of tent binnen komen. Tips hierbij:
  • Haal stilstaand water in goot of waterbak uit uw tuin, want dat trekt muggen aan;
  • Gebruik een goede hor;
  • Gebruik binnen eventueel een klamboe over het bed;
  • Gebruik mug werende middelen.

Overigens zou het niet zo zijn dat muggen minder het huis binnen komen als u het licht uit laat, want muggen worden niet aangetrokken door het licht, maar uw geur. Andere insecten laten zich wel graag door het licht aantrekken. Dus blijft beperkt licht gebruik verstandig.

Middeltjes voor de tuin

Als u buiten bent zijn er wat eenvoudige middeltjes:
  • Vermijd parfums en andere luchtjes.
  • Laat een citronella kaars branden.
  • Eenmaal gestoken gebruikt u het beste wat azijn of een gesneden verse ui. Vele andere middelen zijn giftig en agressief. Dus geen ammonia en dergelijke. Lees ook de gebruiksaanwijzing goed.

Muizen en muizenoverlast

Muizen ruimen vooral etensresten op. Maar iedereen weet ook hoe snel muizen zich vermenigvuldigen. Een enkele muis is misschien nog leuk om te zien, maar voordat u het weet zijn het er onder ongewijzigde omstandigheden zeer vele. Bovendien komt een muis nooit alleen. Dus ruim alles goed op en dicht zo mogelijk gaten en kieren. De meest natuurlijke vijand is overigens een goede kat. Zijn de muizen eenmaal in huis en hebt u geen kat in huis, dan kunt u kiezen voor een muizenval of de professionele hulp. Maar het is de kunst om ze uit uw huis te houden. Muizen knagen van alles kapot en kunnen ziektes overbrengen als paratyfus en voedsel vergiftiging. Meestal hebben we thuis te maken met de huismuis die van plantaardig voedsel leeft of de bosmuis die zowel plantaardig als dierlijk voedsel eet. Gebruik van gif is alleen binnenshuis toegestaan. Bescherm uw handen met handschoenen als u zelf gif gaat gebruiken.

Pissebedden, bladluizen, oorwormen en duizendpoten

Als u in de tuin wat verplaatst, een tegel of een stuk hout, komt u ze snel tegen. De pissebed, oorworm en duizendpoten. Sommigen schrikken ervan, maar ze kunnen geen kwaad. Ze zijn zelfs zeer nuttig. Ze ruimen rottend organisch materiaal op en eten kleine insecten. Vindt u ze toch vies en hinderlijk, dan moet u beseffen dat ze graag op een vochtige en donkere plaats zitten. Al u ze dat onmogelijk maakt en rottend afval weghaalt, verdwijnen ze meestal vanzelf. U kunt het ongedierte ook lokken met een vochtige doek en ze vervolgens verplaatsen. Bij bladluizen wil het gebruik van wat water met zeep en een beetje spiritus wel helpen. Besproei de bladeren daarmee als de zon niet vol op het blad staat.

Ratten

Net als muizen worden ratten door achtergebleven etensresten aangetrokken. Ruim die rommel op. Ratten zijn ook overbrengers van ziekten. Daarom zou ik wanneer de last blijft aanhouden, professionele hulp inschakelen. Plaats ook ratten vallen. Ratten kunnen ziektes overbrengen en veroorzaken veel overlast.

Vliegen

Ook vliegen zijn nuttige opruimers, maar niet ongevaarlijk. Ze kunnen namelijk ziekten overbrengen. U houdt ze buiten met een goede hor en vermindert de overlast in de tuin door rottende resten en dergelijke weg te halen. De bekende blauwe vleesvlieg ruikt vleesafval bijvoorbeeld al op kilometers afstand. Vliegen hebben eveneens een hekel aan tocht. Vaak zijn er veel vliegen als er nogal wat afval in de buurt is: opruimen dus.

Zilvervisjes

Zilvervisjes treft u aan in een vochtige omgeving. Bijvoorbeeld rond een lekkende toiletpot. Zorg daarom er voor dat de boel droog wordt, verwarm en lucht de plek goed. Het is zelfs zo dat zilvervisjes een vochtigheidsgraad van meer dan 70 procent nodig hebben om te overleven. Zorg dus voor voldoende luchtcirculatie en houdt de omgeving droog. Is de habitat anders geworden, dan verdwijnt de zilvervis net zo snel als hij gekomen is.

Slot

Met deze tips wordt het leven in uw tuin een stuk aangenamer.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vang muizen met pindakaasVang muizen met pindakaasLast van muizen? Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om ze te bestrijden. Gif gebruiken is een mogelijkheid. Ook k…
Bestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenBestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenWe hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken, emelten en eng…
Bestrijd bladluizen met zeepwater-spiritusBestrijd bladluizen met zeepwater-spiritusLast van bladluizen? Er zijn een aantal mogelijkheden om dit ongedierte te bestrijden. In de handel is gif te krijgen wa…
Ongedierte in huis in de zomer vermeerdert zich snelOngedierte in huis in de zomer vermeerdert zich snelOngedierte in huis, vermeerdert zich vaak snel, omdat de omstandigheden er naar zijn. In huis is het warm en soms vochti…

De spinnen in Nederland: alles over de spinDe spinnen in Nederland: alles over de spinDe spin en spinachtige spreekt tot de verbeelding. Naar schatting 70.000 spinnen zijn er over de hele wereld beschreven.…
De onstuitbare opmars van de zwarte weduweDe onstuitbare opmars van de zwarte weduweDe dodelijke zwarte weduwe (Latrodectus mactans) mag u nooit over het hoofd zien als u in de donkere hoekjes van uw huis…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 05-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.