De steekmug, hoe een muggenplaag te voorkomen en bestrijden
Tijdens mooie zomeravonden kunnen muggen zeer ongenode gasten zijn. Vooral wanneer een natte periode gevolgd wordt door mooi zomer weer, hebben we kans op een echte muggenplaag. Deze ongenode gasten zijn zowel hinderlijk om het gezoem als om het venijnige steken, waardoor na het steken rode jeukbulten ontstaan. Alles over de steekmug, het voorkomen van een muggenplaag en het bestrijden van een muggenplaag lees je hier.
De steekmug
Steekmuggen zijn voor velen de meest ongenode gasten. Vanaf het vroege voorjaar tot laat in de herfst zullen zij zich in huis en op terras herhaaldelijk melden. Dit soort muggen behoort tot de tweevleugeligen (Diptera). De muggensoorten afkomstig van deze familie worden vaak muskieten genoemd. Muggen en dan ook vooral de steekmuggen leven graag rondom en in het water. De larven ontwikkelen zich goed in een laagje stilstaand water, waar de muggen zich dan ook in een rap tempo weten te vermeerderen. Een ware muggenplaag is dan al snel een feit. Alleen de vrouwtjesmuggen steken. Dit steken doen zij, omdat ze de voedingstoffen die ons menselijk bloed bevat nodig hebben voor ontwikkelen van hun eitjes. Iedere keer wanneer ze steken, zuigen zij voldoende bloed op. Om daarmee vervolgens enkele honderden eitjes te leggen. Gemiddeld gezien steekt een mug eens in de 2 à 3 dagen. De mannetjes muggen, die geen eitjes kunnen leggen, hebben daarom ook geen menselijk bloed nodig. Zij weten te overleven van vruchtensappen.
Zoemend geluid
Steekmuggen zijn niet alleen zeer ongenode gasten, dit vanwege het feit dat ze genadeloos kunnen prikken, maar ook omdat ze een zeer hinderlijk zoemend geluid produceren. Dit zoemende geluid wordt alleen gemaakt door de vrouwtjes. Ieder vrouwtje produceert haar eigen geluid. Hierdoor weten de mannetjes, die de geluiden met hun antennes opvangen, precies met welk vrouwtje ze kunnen paren.
Besmetting en ziektes
In Nederland zien we de steekmuggen als een zeer ongenode gast. Echt schadelijk zijn de steekmuggen niet. Dit is in andere landen des te erger. Hier zijn andere soorten steekmuggen, zoals de malariamug en de tijgermug, die ernstige ziektes verspreiden. Wereldwijd gezien is de steekmug dan ook een van de grootste doodsoorzaken ter wereld. Over de hele wereld gezien, worden per jaar ongeveer 700 miljoen mensen besmet met een ernstige ziekte door een steek van een steekmug.
Steekmuggen en muggenplaag voorkomen
Op het moment dat er een ware steekmuggen plaag ons land teistert, is het zinloos om te denken dat de muggenplaag je volledig zal negeren. Toch kun je beter wel maatregelen treffen om de overlast van de steekmuggen in je directe omgeving te beperken.
Steekmuggen zijn, net als de meeste muggensoorten, gek op water. De muggen zullen dan ook naar plaatsen trekken waar het water meer dan een week blijft staan. Hierbij moet je niet alleen denken aan vijvers, maar ook plaatsen die je makkelijk even droog kunt maken zoals bijvoorbeeld emmers met een laagje water of goten waar water in is blijven staan. De eerder genoemde vijver kun je natuurlijk niet makkelijk leegmaken, maar zorg er in dit geval voor dat de vijver voldoende vissen bevat. Deze natuurlijke vijanden voorkomen ook in bepaalde mate de ernst van de muggenplaag.
Horren en deuren
Om de muggen buiten te houden is het verstandig om ramen en deuren tijdens de nachtelijke uren zoveel mogelijk dicht te houden. Vooral wanneer het huis verlicht is, zullen de muggen naar de verlichte ruimtes trekken. Een hor kan in vele gevallen ook een uitkomst bieden. Wanneer je zowel binnen als buiten zoveel mogelijk wilt voorkomen dat je gestoken wordt door de muggen, kun je het beste gebruik maken van een insectenafweermiddel. Een goede keus is in dit geval DEET, het beste antimuggenmiddel ter wereld.
Wat is het beste te doen bij een muggenbeet?
Wanneer je ondanks alles toch wordt gestoken door een steekmug, dan kun je de wond het beste behandelen met azijn of een insectenstik, zoals die van Azaron.
Doordat kattenkruid nepetalacton bevat en citroenachtig en pepermuntachtig ruikt, werkt het gebruik van kattenkruid ook tegen muggen.