De steekmug, hoe een muggenplaag te voorkomen en bestrijden

De steekmug, hoe een muggenplaag te voorkomen en bestrijden Tijdens mooie zomeravonden kunnen muggen zeer ongenode gasten zijn. Vooral wanneer een natte periode gevolgd wordt door mooi zomer weer, hebben we kans op een echte muggenplaag. Deze ongenode gasten zijn zowel hinderlijk om het gezoem als om het venijnige steken, waardoor na het steken rode jeukbulten ontstaan. Alles over de steekmug, het voorkomen van een muggenplaag en het bestrijden van een muggenplaag lees je hier.

De steekmug

Steekmuggen zijn voor velen de meest ongenode gasten. Vanaf het vroege voorjaar tot laat in de herfst zullen zij zich in huis en op terras herhaaldelijk melden. Dit soort muggen behoort tot de tweevleugeligen (Diptera). De muggensoorten afkomstig van deze familie worden vaak muskieten genoemd. Muggen en dan ook vooral de steekmuggen leven graag rondom en in het water. De larven ontwikkelen zich goed in een laagje stilstaand water, waar de muggen zich dan ook in een rap tempo weten te vermeerderen. Een ware muggenplaag is dan al snel een feit. Alleen de vrouwtjesmuggen steken. Dit steken doen zij, omdat ze de voedingstoffen die ons menselijk bloed bevat nodig hebben voor ontwikkelen van hun eitjes. Iedere keer wanneer ze steken, zuigen zij voldoende bloed op. Om daarmee vervolgens enkele honderden eitjes te leggen. Gemiddeld gezien steekt een mug eens in de 2 à 3 dagen. De mannetjes muggen, die geen eitjes kunnen leggen, hebben daarom ook geen menselijk bloed nodig. Zij weten te overleven van vruchtensappen.

Zoemend geluid

Steekmuggen zijn niet alleen zeer ongenode gasten, dit vanwege het feit dat ze genadeloos kunnen prikken, maar ook omdat ze een zeer hinderlijk zoemend geluid produceren. Dit zoemende geluid wordt alleen gemaakt door de vrouwtjes. Ieder vrouwtje produceert haar eigen geluid. Hierdoor weten de mannetjes, die de geluiden met hun antennes opvangen, precies met welk vrouwtje ze kunnen paren.

Besmetting en ziektes

In Nederland zien we de steekmuggen als een zeer ongenode gast. Echt schadelijk zijn de steekmuggen niet. Dit is in andere landen des te erger. Hier zijn andere soorten steekmuggen, zoals de malariamug en de tijgermug, die ernstige ziektes verspreiden. Wereldwijd gezien is de steekmug dan ook een van de grootste doodsoorzaken ter wereld. Over de hele wereld gezien, worden per jaar ongeveer 700 miljoen mensen besmet met een ernstige ziekte door een steek van een steekmug.

Steekmuggen en muggenplaag voorkomen

Op het moment dat er een ware steekmuggen plaag ons land teistert, is het zinloos om te denken dat de muggenplaag je volledig zal negeren. Toch kun je beter wel maatregelen treffen om de overlast van de steekmuggen in je directe omgeving te beperken.

Steekmuggen zijn, net als de meeste muggensoorten, gek op water. De muggen zullen dan ook naar plaatsen trekken waar het water meer dan een week blijft staan. Hierbij moet je niet alleen denken aan vijvers, maar ook plaatsen die je makkelijk even droog kunt maken zoals bijvoorbeeld emmers met een laagje water of goten waar water in is blijven staan. De eerder genoemde vijver kun je natuurlijk niet makkelijk leegmaken, maar zorg er in dit geval voor dat de vijver voldoende vissen bevat. Deze natuurlijke vijanden voorkomen ook in bepaalde mate de ernst van de muggenplaag.

Horren en deuren

Om de muggen buiten te houden is het verstandig om ramen en deuren tijdens de nachtelijke uren zoveel mogelijk dicht te houden. Vooral wanneer het huis verlicht is, zullen de muggen naar de verlichte ruimtes trekken. Een hor kan in vele gevallen ook een uitkomst bieden. Wanneer je zowel binnen als buiten zoveel mogelijk wilt voorkomen dat je gestoken wordt door de muggen, kun je het beste gebruik maken van een insectenafweermiddel. Een goede keus is in dit geval DEET, het beste antimuggenmiddel ter wereld.

Wat is het beste te doen bij een muggenbeet?

Wanneer je ondanks alles toch wordt gestoken door een steekmug, dan kun je de wond het beste behandelen met azijn of een insectenstik, zoals die van Azaron.

Doordat kattenkruid nepetalacton bevat en citroenachtig en pepermuntachtig ruikt, werkt het gebruik van kattenkruid ook tegen muggen.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Insecten: muggenInsecten: muggenJe ligt 's nachts op bed, en dan ineens hoor je dat vreselijke geluid rond je oren. Deze vervelende insect is vooral 's…
Muggen bestrijden en muggensteken voorkomenMuggen bestrijden en muggensteken voorkomenHoe kan je muggen bestrijden en muggensteken voorkomen? Iedereen is wel eens gestoken door een mug en kent de vervelende…
Niesende hond, uitputting en hartfalen door hartworm hondNiesende hond, uitputting en hartfalen door hartworm hondIndien een hond door steekmuggen oftewel muskieten wordt gestoken, dan is er een kans dat het wormen oploopt. In ons lan…

nieuws uitgelichtMuggen, wanneer heb je een muggenplaag?Voor 2011 wordt een enorme muggenplaag voorspeld. Maar wanneer krijg je nu zoveel muggen dat er sprake is van een plaag?…
Muggenoverlast, wat kan ik daartegen doenMuggenoverlast, wat kan ik daartegen doenIedereen kent het wel, muggen die je s'nachts uit je slaap houden en de vervelende muggenbeten. We krijgen in Nederland/…
Reactie

Eva, 10-06-2014
Deet is niet aan te raden vanwege zijn chemische karakter en irritatie van slijmvliezen die het kan veroorzaken. Kattenkruid schijnt te werken en is geheel natuurlijk. Reactie infoteur, 11-06-2014
Goedemorgen Eva,

Dank voor de tip.

Doordat kattenkruid nepetalacton bevat en citroenachtig en pepermunt achtig ruikt, werkt kattenkruid tegen muggen.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 11-06-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.