Wespen, wat te doen bij overlast van deze insecten

Wespen, wat te doen bij overlast van deze insecten Wespen en bijen, veel mensen zijn er bang voor. Zeker wespen kunnen erg vervelend en opdringerig zijn. Met wespen in de buurt is het bijna onmogelijk om ongestoord iets te eten of te drinken. Wespen zijn erg prikkelbaar en deinzen er niet voor terug om te steken wanneer ze daar enige reden toe zien. Het komt vaak voor dat zich een wespennest in uw persoonlijke omgeving bevindt. Vaak worden wespennesten gemaakt onder dakgoten, in spouwmuren en op zolders. Hoe verklein je de kans op deze problemen Feit: Één op de dertig mensen is allergisch voor een wespensteek.

Wespen

Wespennesten kunnen op de meest uiteenlopende plekken gevonden worden. Veel voorkomende plaatsen waar deze nesten gevonden worden zijn in de grond of op gunstige plekken rond een huis zoals onder dakgoten, in spouwmuren en op zolder. Dit zijn maar enkele van de vele mogelijkheden. Zeker wanneer zich een wespennest in uw directe omgeving bevindt kan dit veel overlast veroorzaken. In sommige gevallen kan het zelfs gevaarlijk zijn. Denk hierbij aan een wespennest op bijvoorbeeld een zolderkamer waarbij de wespen niet alleen buiten maar ook in grotere getale binnen te vinden zijn. Het is dus belangrijk om wespen zo min mogelijk de kans te geven om een nest te maken bij uw woning of directe omgeving.

Rustig blijven

Wespen zijn erg prikkelbaar en staan erom bekend dat ze vrij snel steken. Wordt u lastig gevallen door een wesp, ga dan niet slaan of paniekerig zwaaien maar hou hem in de gaten zodat u weet waar hij is en beweeg rustig. Zelfs wanneer een wesp heen dicht in uw gezicht komt is het zaak niet in paniek te raken maar heel rustig te blijven. Soms kan met langzame bewegingen de wesp worden weggewuifd maar het verstandigst is het om de wesp met rust te laten waardoor hij vanzelf weer weggaat.

Wespennesten

Pas op wanneer er een wesp in de buurt is want ze kunnen vervelend steken. Ze hebben een stevige angel en eigenlijk iedere steek is raak. Kijk zeker uit met wespen wanneer er een wespennest in de buurt is. Wanneer het wespennest verstoord wordt kunnen wespen met grote aantallen tegelijk aanvallen met alle gevolgen van dien.

Als er een wesp in de woning terecht is gekomen kan deze het best bestreden worden met een verdelgingspray speciaal voor wespen of insecten. Kijk met het gebruik hiervan wel uit want wespen kunnen door het idee dat ze worden aangevallen direct agressief reageren ook al werkt een goede spray vrij snel. Zijn er meer wespen in huis te vinden, dan is het niet aan te raden om met een verdelgingspray de aanval in te zetten. Probeer in dat geval uit te zoeken waar de wespen vandaan komen, waarschijnlijk is er dan een nest in de buurt.

Een wespennest kan duizenden wespen bevatten. Zoals eerder gezegd kunnen wespen in grote aantallen de aanval openen op degene die het nest op wat voor manier dan ook verstoort. Als het nest op een plek zit waar het gevaar voor mensen op kan leveren is het belangrijk dit nest te laten verwijderen.

In het voorjaar gaat de koningin op zoek naar een goede plek om een nest te maken. Zie je in het voorjaar een grote wesp die duidelijk op zoek is naar iets dan is dat hoogst waarschijnlijk de koningin die op zoek is naar de perfecte plek voor een nest. Om te voorkomen dat deze koningin een nest maakt in uw omgeving kan ze het beste worden gedood. Zeker wanneer een wesp op zoek is op bijvoorbeeld een zolder of een andere plek in huis dan is het niet verstandig om het raam open te zetten en de wesp naar buiten te jagen. De kans is enorm groot dat deze wesp gewoon weer naar binnen vliegt en op dezelfde plek weer door gaat met zoeken naar een plek om het nest te maken.

Een wespennest is gemaakt van hout dat de wespen fijn kauwen. Je zal wespen die een nest aan het maken zijn dan ook nog wel eens tegenkomen op bijvoorbeeld de schutting in de tuin. Als je dicht bij gaat staan kan je ze horen knagen aan het hout. Wanneer de koningin een goede plek gevonden heeft zal ze beginnen met de bouw van het nest. Wanneer de werkers uitkomen nemen deze de bouw van de koningin over.

Wanneer een wespennest wordt ontdekt is het verstandig deze zo snel mogelijk te laten verwijderen. Ga een nest niet zelf te lijf met een wespenspray want dit werkt niet tegen de grote aantallen wespen. Het komt voor dat mensen de ingang van het nest dichtmaken om de wespen zo op te sluiten maar dat werkt alleen maar averechts. De wespen knagen hun weg weer naar buiten. Kan het niet via de gebarricadeerde ingang, dan wordt er een zij- of achterdeur gemaakt. Wespennesten zijn het best te verwijderen in de zomer. In de zomermaanden zijn wespen namelijk een stuk minder agressief dan aan het einde van de zomer wanneer het wespen seizoen op zijn eind loopt.

Bestrijding van een wespennest

Een wespennest dat zich in de buurt bevindt is over het algemeen niet moeilijk te vinden. De hele dag vliegen wespen af en aan, dus de wespen volgen is niet zo moeilijk. Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van het nest en doe niets om het nest te verstoren waardoor de wespen in de verdediging kunnen gaan. Zeker wanneer een wespennest op zolder zit blijf dan zoveel mogelijk uit de buurt want een zwerm wespen kan dodelijk gevaarlijk zijn.

Een wespennest bestrijden is een taak voor een gespecialiseerd bedrijf. Dit bedrijf heeft de juiste middelen en verstand van zaken voor wat betreft wespen en de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden. Verkeerd gebruik van deze bestrijdingsmiddelen kan ook gevaarlijk zijn voor uzelf.

Bijen

Bijen zijn nuttige insecten en steken veel minder snel dan wespen. Het gaat slecht met de bijen tegenwoordig daarom is het belangrijk dat er alleen iets gedaan wordt aan een bijennest wanneer dit gevaar oplevert. Hierbij moet gedacht worden aan een nest in een woning of in de nabije omgeving van iemand die allergisch is voor bijensteken. Bijen zijn heel erg nuttige dieren. Helaas worden ze bedreigd in hun voortbestaan. Het zou een ramp betekenen voor de natuur en de mens als bijen uitsterven. Maak bijen dan ook nooit dood. Een bijennest wordt nooit vernietigd. Deze nesten worden eigenlijk altijd door een imker verplaatst naar een betere plek. Meer informatie over bijen is te vinden op www.bijenhouders.nl.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wespen herkennen, verjagen en wespensteken behandelenWespen herkennen, verjagen en wespensteken behandelenWespen komen vaak voor in de warme zomermaanden. Deze kleine insecten kunnen bij mensen veel overlast veroorzaken. Het l…
Insecten: de wespInsecten: de wespEr zijn zo'n 50.000 verschillende wespen in de wereld. Wespen zijn geen leuke insecten om tegen te komen. Ze komen vaak…
Wespenoverlast, wat kan ik daar tegen doenWespenoverlast, wat kan ik daar tegen doenWespen kunnen veel overlast veroorzaken, vooral tegen het einde van de zomer. Veel wespen zoeken voedsel, zoetigheid en…
Allergie insectenstekenAllergie insectenstekenEen insectensteek kan giftig of niet giftig zijn, en op basis hiervan kan men dan ook de reacties op verschillende insec…

Pissebedden in huis? Wat kun je er tegen doenPissebedden in huis? Wat kun je er tegen doenPissebedden, kleine kriebelende grauwe beestjes. Je vindt ze, meestal in grote groepen, op donkere vochtige plaatsen in…
Kakkerlakken in huis, een serieus gevaar voor de gezondheidKakkerlakken in huis, een serieus gevaar voor de gezondheidKakkerlakken komen op een groot deel van de wereld voor. Veel mensen hebben deze dieren alleen in levende lijve gezien t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Reacties

Debby Mol, 27-08-2014
Er zit een wespennest in de kruipruimte van mijn huis, is het slim om de kruipruimte als de wespen in de winter er niet meer uit komen, af te sluiten zodat ze er volgend jaar niet meer bij kunnen? Reactie infoteur, 09-03-2015
Laten weghalen door een expert. je weet maar nooit

Petra Janssen, 08-12-2011
Ik heb vandaag een hele grote wesp uit de kamer van mijn dochter verwijderd. Kan het zo zijn dat zij al een nest met eitjes gelegd/gemaakt heeft en dat dit in juli uitkomt?!

Alvast bedankt voor de reactie(s) Reactie infoteur, 13-12-2011
Zal geen probleem zijn waarschijnlijk. In het voorjaar gaan de koninginnen op zoek naar een goede plek om een nest te maken. Nu hebben ze alleen een plek om de winter door te komen…

Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.