Zelf een wespennest verwijderen
Een wespennest kan soms op vervelende plaatsen voorkomen: zoals op je zolder, in je tuin, in je dierenweide, langs of in de woning of garage. In die gevallen kunnen de wespen voor overlast zorgen en zal het wespennest verwijderd moeten worden.
Een wespennest ontdekken
Wespen kunnen op de meest vreemde plaatsen een nest bouwen. Vaak kom je er al heel snel achter dat er ergens een nest zit doordat je er een hoop wespen ziet rondvliegen. Ook wanneer je het nest niet ziet, kan de vliegroute verraden dat er een nest zit, je ziet dan de wespen steeds dezelfde route van en naar een bepaalde plek vliegen.
Wespennesten kunnen op een zolder voorkomen, in de garage of schuurtje, tuinhuisje, spouwmuren, in naden en in kieren. Buitenhuis vind je ze meestal in holle bomen, in het gras of ergens in de grond, een oud muizenhol of konijnenhol wordt ook wel eens bewoond door wespen. Ook in keukens komt een enkele keer een
wespennest voor. Een wespennest wordt aangezet door een koningin, die de winter op een beschutte plek overleeft heeft. Wie in het najaar of in de winter dus ergens een wesp een plekje ziet zoeken om te slapen, of een slapende wesp tegen komt, kan er maar gelijk korte metten mee maken, dat voorkomt in het voorjaar een hoop ellende in huis.
Een wespennest laten verwijderen
Een wespennest kan je zelf verwijderen. Let op, het kan! Het is eerder aan te raden om een deskundige op dit gebied in te schakelen. Hiervoor kan je een imker of wespenbestrijder in schakelen. In sommigen gemeenten hebben ze zelf iemand in dienst ervoor en gebeurt het dus via de gemeente of via de brandweer. Soms wordt het vergoed, meestal zijn de kosten voor jezelf. Deze zullen rond de vijftig euro liggen.
Wespennest zelf verwijderen
Voor wie een nest zelf wil verwijderen, is het raadzaam om een aantal tips in achting te nemen:
- Dek een wespennest nooit af of sluit de ingang nooit af! Wespen hebben sterke kaken en zoeken gewoon een andere uitgang. Desnoods zoeken ze die uitgang via jouw woning naar binnen. Hierbij kunnen de wespen ook nog eens zeer agressief van worden en gaan aanvallen.
- Wespennesten die niet te groot zijn, zijn meestal wel veilig om zelf te verwijderen. Hele grote wespennesten kan je het beste door een deskundige laten verwijderen. De kans op aanvallen en letsel is dan namelijk veel groter.
- Wespen zijn in de nazomer, wanneer voedsel schaars worden, agressiever dan in het voorjaar of de vroege zomer. Houdt hier rekening mee.
- Een wespennest sterft vanzelf uit in de winter. Ontdek je een wespennest dus tegen de winterperiode aan, dan is het een kwestie van afwachten en je bent ervan af. Weeg dit af wanneer je er een ontdekt.
- Draag altijd beschermende kleding of dek jezelf goed af wanneer je een wespennest gaat verwijderen.
Manieren om een wespennest te verwijderen
Een wespennest kan je het beste bestrijden door gebruik te maken van een goed bestrijdingsmiddel. Lees de gebruiksaanwijzing heel goed door. Meestal gaat het om een poeder dat bij de ingang van het nest gelegd dient te worden. De wespen nemen dit mee naar binnen en de bevolking zal eraan sterven. Let op met huisdieren en kinderen: zij mogen niet in aanraking komen met het poeder.
Sommigen gieten (kokend) water in een nest. Doe dit alleen wanneer het om een klein nest gaat en wanneer je er zeker van bent dat je jezelf hiermee niet in gevaar brengt. Een nest dat groter is dan een tennisbal, kan je beter op een andere manier bestrijden. Nesten in het gras of in het zand zijn eerder geschikt om met water te overgieten dan nesten die in de zoldering hangen.
Bestrijd wespen in de avond: ze zijn dan allemaal binnen en rustig. Overdag kunnen ze agressief reageren. Draag altijd beschermende kleding of dek jezelf helemaal af, ook je gezicht en hoofd.
Een beginnend wespennest ontdekken
In het voorjaar zie je soms een enkele wesp telkens een gaatje aan je woning in en uit vliegen. Het lijkt hier echt maar om één enkele wesp te gaan. Wanneer dit in het vroege voorjaar is, mag je er vrijwel zeker van uitgaan dat dit een jonge koningin is. Ze is een nest aan het bouwen of heeft al eitjes gelegd en komt met voedsel of bouwmateriaal aanvliegen. Wacht tot deze wesp weer uit het gaatje vliegt. Dek vervolgens het gaatje goed af. De wesp zie je terug komen en proberen een ingang te zoeken. Dit doet ze enige tijd en zal uiteindelijk wegvliegen om ergens anders een nieuw nest te maken. Mocht ze al eitjes gelegd hebben of er zitten larven in het afgedekte nest, zullen deze vanzelf sterven door een gebrek aan voedsel. Dek het gaatje nooit af wanneer de wesp nog binnen zit: ze zal zich een andere uitgang knagen die ook naar binnen toe kan zijn, je woning in. Een beginnend nest buiten kan je het best met wat kokend water overgieten wanneer de wesp in het gaatje zit.
Reacties
Lydia Krielen, 02-06-2013
Wij hebben vandaag een beginnend wespennest ontdekt in onze schuur. We hebben alleen de koningin druk aan het werk gezien en de eitjes zijn gelegd. Het nestje is iets kleiner dan een golfbal. U schrijft dat we het gaatje kunnen dichtstoppen met iets, maar waarmee? Iets van purschuim of heeft u andere tips? En moeten we daarna dat nestje laten hangen of weghalen?
Groetjes Lydia
Reactie infoteur, 03-06-2013
Wanneer het nog maar één koningin is, zonder ander wespenvolk zou ik het nest in zijn geheel weghalen en de koningin vangen. Van slechts 1 wesp heeft u niks te vrezen.
Sieka van Gelder, 10-10-2012
Dus als ik het goed begrijp sterft dat wespennest helemaal niet uit, zoals u vertelde, ergo: waarom is het dan niet het beste om de nesten in de winter op te sporen en te vernietigen?
Reactie infoteur, 14-10-2012
Jonge koninginnen overwinteren soms op een andere plaats dan in het nest zelf. Het nest zelf is dan wel uitgestorven: ergens ligt er een jonge koningin te slapen en te wachten op het voorjaar. Bedank dat het compleet uitroeien van een insect vrijwel onmogelijk is: moeder natuur vind overal een oplossing voor.
Sieka van Gelder, 09-10-2012
Hoe kan het dat er elk jaar weer nieuwe wespen komen? U vertelt ons immers dat een wespennest 's winters uitsterft?
Reactie infoteur, 09-10-2012
De jonge koninginnen overleven de winter. In maart/april ontwaken zij en starten met de bouw van een nieuw nest.
G. Zwolle, 18-08-2012
Ik lees nergens in uw artikel over zelf bestrijden van een wespennest naam/namen van merk en stof die je hier voor gebruikt en waar je die kunt kopen.
Hierdoor ben ik dus nog niets wijzer geworden.
Reactie infoteur, 19-08-2012
Er zijn verschillende werkzame stoffen. Bij onder andere de dierenspeciaalzaak, boerenbond/welkoop of bij de drogist te koop.
Jacqueline, 23-10-2011
Ik heb zojuist zelf een giga wespennest verwijderd, in het voorjaar heb ik er eens iemand voor laten komen, ze hebben het gat in de buitenmuur dicht gesmeerd met cement, maar ff later zaten ze al weer in de muur langs de andere kant van het kozijn. Omdat er steeds meer wespen in de slaapkamer kwamen, heb ik me eerst helemaal in gepakt: Skioveral, laarzen, werkhandschoenen, hoed met gaas en een kap erover heen, Ik heb alles gefilmd, kunnen mijn kinderen dit ook zien! Ik heb insecticidespray en wespenpoeder gekocht bi jde Aveve, een wespenlokker aan de muur gehangen en voorzien met een koevoet de zijkant van het kozijn opengebroken vanuit de slaapkamer! Daar hoorde je ze duidelijk vlakbij zitten en dat klopt tussen de spouwmuur en tussen 2 isolatieplaten die zowat helemaal weggevreten waren zat een nest ter grootte van 4 schoendozen. Ik ben gaan spuiten en het nest zowat helemaal kunnen vewijderen, alles flink voorzien van dat poeder en als ze dicht bij mij kwamen spoot in insecticidespray, ik werd niet aangevallen!
De wespen die uit het nest kwamen vallen en niet op tijd wegwaren heb ik geplet en alles in een zak gedaan. Weer alles goed voorzien van poeder en nu ga ik weer ff kijken, Ik weet alleen niet hoelang deze wespen nog blijven rondhangen, alles laat ik vandaag openstaan en hou het in de gaten. Wel spannend om zelf te doen!
Reactie infoteur, 28-10-2011
Bedankt voor je reactie. Wat dapper dat je dit zelf aangedurft heb.