Zelf een wespennest verwijderen

Zelf een wespennest verwijderen Een wespennest kan soms op vervelende plaatsen voorkomen: zoals op je zolder, in je tuin, in je dierenweide, langs of in de woning of garage. In die gevallen kunnen de wespen voor overlast zorgen en zal het wespennest verwijderd moeten worden.

Een wespennest ontdekken

Wespen kunnen op de meest vreemde plaatsen een nest bouwen. Vaak kom je er al heel snel achter dat er ergens een nest zit doordat je er een hoop wespen ziet rondvliegen. Ook wanneer je het nest niet ziet, kan de vliegroute verraden dat er een nest zit, je ziet dan de wespen steeds dezelfde route van en naar een bepaalde plek vliegen.

Wespennesten kunnen op een zolder voorkomen, in de garage of schuurtje, tuinhuisje, spouwmuren, in naden en in kieren. Buitenhuis vind je ze meestal in holle bomen, in het gras of ergens in de grond, een oud muizenhol of konijnenhol wordt ook wel eens bewoond door wespen. Ook in keukens komt een enkele keer een wespennest voor. Een wespennest wordt aangezet door een koningin, die de winter op een beschutte plek overleeft heeft. Wie in het najaar of in de winter dus ergens een wesp een plekje ziet zoeken om te slapen, of een slapende wesp tegen komt, kan er maar gelijk korte metten mee maken, dat voorkomt in het voorjaar een hoop ellende in huis.

Een wespennest laten verwijderen

Een wespennest kan je zelf verwijderen. Let op, het kan! Het is eerder aan te raden om een deskundige op dit gebied in te schakelen. Hiervoor kan je een imker of wespenbestrijder in schakelen. In sommigen gemeenten hebben ze zelf iemand in dienst ervoor en gebeurt het dus via de gemeente of via de brandweer. Soms wordt het vergoed, meestal zijn de kosten voor jezelf. Deze zullen rond de vijftig euro liggen.

Wespennest zelf verwijderen

Voor wie een nest zelf wil verwijderen, is het raadzaam om een aantal tips in achting te nemen:
  • Dek een wespennest nooit af of sluit de ingang nooit af! Wespen hebben sterke kaken en zoeken gewoon een andere uitgang. Desnoods zoeken ze die uitgang via jouw woning naar binnen. Hierbij kunnen de wespen ook nog eens zeer agressief van worden en gaan aanvallen.
  • Wespennesten die niet te groot zijn, zijn meestal wel veilig om zelf te verwijderen. Hele grote wespennesten kan je het beste door een deskundige laten verwijderen. De kans op aanvallen en letsel is dan namelijk veel groter.
  • Wespen zijn in de nazomer, wanneer voedsel schaars worden, agressiever dan in het voorjaar of de vroege zomer. Houdt hier rekening mee.
  • Een wespennest sterft vanzelf uit in de winter. Ontdek je een wespennest dus tegen de winterperiode aan, dan is het een kwestie van afwachten en je bent ervan af. Weeg dit af wanneer je er een ontdekt.
  • Draag altijd beschermende kleding of dek jezelf goed af wanneer je een wespennest gaat verwijderen.

Manieren om een wespennest te verwijderen

Een wespennest kan je het beste bestrijden door gebruik te maken van een goed bestrijdingsmiddel. Lees de gebruiksaanwijzing heel goed door. Meestal gaat het om een poeder dat bij de ingang van het nest gelegd dient te worden. De wespen nemen dit mee naar binnen en de bevolking zal eraan sterven. Let op met huisdieren en kinderen: zij mogen niet in aanraking komen met het poeder.

Sommigen gieten (kokend) water in een nest. Doe dit alleen wanneer het om een klein nest gaat en wanneer je er zeker van bent dat je jezelf hiermee niet in gevaar brengt. Een nest dat groter is dan een tennisbal, kan je beter op een andere manier bestrijden. Nesten in het gras of in het zand zijn eerder geschikt om met water te overgieten dan nesten die in de zoldering hangen.

Bestrijd wespen in de avond: ze zijn dan allemaal binnen en rustig. Overdag kunnen ze agressief reageren. Draag altijd beschermende kleding of dek jezelf helemaal af, ook je gezicht en hoofd.

Een beginnend wespennest ontdekken

In het voorjaar zie je soms een enkele wesp telkens een gaatje aan je woning in en uit vliegen. Het lijkt hier echt maar om één enkele wesp te gaan. Wanneer dit in het vroege voorjaar is, mag je er vrijwel zeker van uitgaan dat dit een jonge koningin is. Ze is een nest aan het bouwen of heeft al eitjes gelegd en komt met voedsel of bouwmateriaal aanvliegen. Wacht tot deze wesp weer uit het gaatje vliegt. Dek vervolgens het gaatje goed af. De wesp zie je terug komen en proberen een ingang te zoeken. Dit doet ze enige tijd en zal uiteindelijk wegvliegen om ergens anders een nieuw nest te maken. Mocht ze al eitjes gelegd hebben of er zitten larven in het afgedekte nest, zullen deze vanzelf sterven door een gebrek aan voedsel. Dek het gaatje nooit af wanneer de wesp nog binnen zit: ze zal zich een andere uitgang knagen die ook naar binnen toe kan zijn, je woning in. Een beginnend nest buiten kan je het best met wat kokend water overgieten wanneer de wesp in het gaatje zit.
© 2011 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zelf een wespennest bestrijden, tips voor een goede afloopZelf een wespennest bestrijden, tips voor een goede afloopEen wespennest bestrijden is niet moeilijk. Met de juiste hulpmiddelen kan iedereen een makkelijk te bereiken wespennest…
Wespenoverlast, wat kan ik daar tegen doenWespenoverlast, wat kan ik daar tegen doenWespen kunnen veel overlast veroorzaken, vooral tegen het einde van de zomer. Veel wespen zoeken voedsel, zoetigheid en…
Insecten: de wespInsecten: de wespEr zijn zo'n 50.000 verschillende wespen in de wereld. Wespen zijn geen leuke insecten om tegen te komen. Ze komen vaak…
Wespen, wat te doen bij overlast van deze insectenWespen, wat te doen bij overlast van deze insectenWespen en bijen, veel mensen zijn er bang voor. Zeker wespen kunnen erg vervelend en opdringerig zijn. Met wespen in de…

Hoe maak je zelf vliegenspray voor je paard of pony?Ben je het ook zo zat om iedere keer dure vliegenspray te kopen voor je paard of pony, waarvan de werking zo verdwenen i…
Het zelf maken van een dazenvalHet zelf maken van een dazenvalIn de zomer wordt het weer tijd voor alle vliegen en dazen die om uw oren zoemen. Behalve dat u hier zelf last van heeft…
Bronnen en referenties
  • http://www.beesies.nl/wesp.htm

Reageer op het artikel "Zelf een wespennest verwijderen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Martens, 09-07-2020 16:43 #17
Ik had ze tussen het plafond van de berging, ze kwamen door een ventilatie opening binnen.
Het gat dichtmaken heeft geen zin want dan wordt er een andere (in)uitgang gezocht.
Spuitbus met een soort schuim gekocht voor bijna 15 Euro hielp ook niet.
Ik heb een elektrische vliegenmepper tegen de opening gemonteerd met een stukje ducttape over het bedieningsknopje.
Alles wat er naar binnen of naar buiten gaat wordt geëlektrocuteerd.
Na een poos zijn de wespen op en worden de kleinkinderen niet meer gestoken als ze in de buurt komen en er per ongeluk een wesp op hun landt. De koningin redt het dan ook niet meer.
Wel een keer per dag de (oplaad) batterijen vervangen en de vliegenmepper schoon zuigen.

Hinke, 18-06-2019 17:43 #16
Er zit een wespennest in mijn composthoop. Wat moet ik doen? Eerst de bladeren en takken weghalen om te kijken hoe groot het nest is?

Danielle, 07-05-2018 21:50 #15
Hi,
Het gaat me echt aan het hart om een dier te doden als het niet echt nodig is. Oké, als je een jonge koningin de wacht aanzegt, gaat ze ook dood, maar dan eerder door de natuur dan door kokend water.
De tip die mijn gemeente me gaf was de volgende: als het gaat om een beginnend nest dus niet groter dan een pingpongbal of ietsje meer, maar geen tennisbal, en het is vrij toegankelijk (bij mij hing het aan het plafond van de schuur), neem dan een lege (bijvoorbeeld) appelmoespot en zet deze 's avonds als het beestje in het nest zit, erover heen. Het is een soort plakkerig papier-maché, dus met even heen en weer bewegen, valt het in de pot. Deksel er op en klaar. Het advies om het hele potje in het restafval te doen vond ik zielig, dus ik heb het een heel end verder in het park geparkeerd, ver van het pad. Gewacht tot ze weer wat rustiger was en het deksel eraf gehaald. Morgenochtend ga ik die pot wel weer ophalen. Let op: getergde moeders zijn tot veel in staat, dus bedek jezelf goed!

Ton van den Oever, 11-08-2017 14:18 #14
Er van uitgaande dat de overlast in de winter vanzelf over is: lopen we dan niet het risico dat hetzelfde nest volgend jaar opnieuw in gebruik genomen wordt?

Westdorp, 28-09-2016 11:47 #13
Heb een wespennest in bloembak zitten wat kan ik hier tegen doen? (Is volgens mij een klein nest.)

Margreet Bronsveld, 14-11-2014 09:08 #12
Goedemorgen, ik heb een wespennest ontdekt op zolder hangend aan een balk. U zegt dat het in de winter uitsterft. Het is ook rustig rond het nest. Is het nu verstandig om het toch weg te halen of kan ik het rustig laten hangen?
En hoe doe ik dit dan?
Bedankt voor uw informatie.

Annemarie, 09-10-2014 13:51 #11
Ik heb aan de buitenmuur in een 1cm brede kier een wespennest. Ik kan het nest niet zien maar de wespen vliegen de hele dag in en uit. al meerdere malen poeder ingespoten maar dat helpt totaal niet. Wat kan ik nog meer doen om de wespen te bestrijden? Heb het idee dat er een groot nest zit. Ik kan ze binnen horen zoemen. Verder heb ik er (nog) geen last van maar vraag me af of ik het gat in de muur van de winter dan wel dicht moet maken of komen ze dan naar binnen?
Graag een reactie en alvast bedankt daarvoor!
Annemarie

J. Bels, 01-10-2013 07:59 #10
In de informatie op de site lees ik: 'Een wespennest sterft vanzelf uit in de winter. Ontdek je een wespennest dus tegen de winterperiode aan, dan is het een kwestie van afwachten en je bent ervan af. Weeg dit af wanneer je er een ontdekt.'
Betekent dit dat we het nest dat we van de zomer hebben ontdekt nu beter met rust kunnen laten en van de winter de invliegroute die de wespen deze zomer telkens namen goed dicht kunnen maken, zodat de koningin volgend jaar niet weer een nieuw nest begint?
We kunnen er niet goed bij, en kunnen het niet goed zien, aangezien het een heel dunne ventilatieopening is in de muur waar ze doorheen vliegen, waarschijnlijk op weg naar een plek in de nieuwe isolatie onder het dak. Maar gezien de grote aantallen die de hele zomer al aan- en afvliegen moet er een aardig nest zitten.
Ik ben geen fan van wespen, maar als het nest toch uitsterft van de winter, mogen ze van ons die paar weken ook nog wel blijven, maar ik wil er wel graag zeker van zijn dat het nest echt uitsterft, anders gaat alsnog het gif erin.

Joyce, 26-07-2013 22:45 #9
Wij hebben een wespennest ontdekt in onze gegolfde kunststof dak in de schuur van ons pas gekochte huis. Het nest loopt helemaal door van uiteinde tot uiteinde en zit dus in bijna zo'n volledige golf. Wij waren voordat we het nest ontdekten al van plan dit dak te laten verwijderen en een nieuwe te plaatsen, maar dat gaan wij misschien pas over een maand doen. Is het misschien beter dat we eerst het nest zo snel mogelijk verwijderen of kunnen we gewoon wachten totdat het dak helemaal weg wordt gehaald?

Lydia Krielen, 02-06-2013 21:20 #8
Wij hebben vandaag een beginnend wespennest ontdekt in onze schuur. We hebben alleen de koningin druk aan het werk gezien en de eitjes zijn gelegd. Het nestje is iets kleiner dan een golfbal. U schrijft dat we het gaatje kunnen dichtstoppen met iets, maar waarmee? Iets van purschuim of heeft u andere tips? En moeten we daarna dat nestje laten hangen of weghalen?
Groetjes Lydia Reactie infoteur, 03-06-2013
Wanneer het nog maar één koningin is, zonder ander wespenvolk zou ik het nest in zijn geheel weghalen en de koningin vangen. Van slechts 1 wesp heeft u niks te vrezen.

Sieka van Gelder, 10-10-2012 22:55 #7
Dus als ik het goed begrijp sterft dat wespennest helemaal niet uit, zoals u vertelde, ergo: waarom is het dan niet het beste om de nesten in de winter op te sporen en te vernietigen? Reactie infoteur, 14-10-2012
Jonge koninginnen overwinteren soms op een andere plaats dan in het nest zelf. Het nest zelf is dan wel uitgestorven: ergens ligt er een jonge koningin te slapen en te wachten op het voorjaar. Bedank dat het compleet uitroeien van een insect vrijwel onmogelijk is: moeder natuur vind overal een oplossing voor.

Sieka van Gelder, 09-10-2012 13:00 #6
Hoe kan het dat er elk jaar weer nieuwe wespen komen? U vertelt ons immers dat een wespennest 's winters uitsterft? Reactie infoteur, 09-10-2012
De jonge koninginnen overleven de winter. In maart/april ontwaken zij en starten met de bouw van een nieuw nest.

Alex, 20-08-2012 23:00 #5
Wij hebben vanavond een wespennest in de schuur bestreden. Gewoon een spuitbus gehaald bij de drogist. Dikke jas aan. Flink dat ding ingespoten. Alles werd vet agressief. Wij wegwezen uit die schuur en alles dichtgedaan (raampje en deurtje). Morgen kijken of er nog wat leeft en anders probeer ik dat ding op het vuur te mikken in de avond (koningin moet dood). Ik weet nog niet of het geholpen heeft. Nu is alles rustig maar dat is het altijd s avonds.

G. Zwolle, 18-08-2012 11:30 #4
Ik lees nergens in uw artikel over zelf bestrijden van een wespennest naam/namen van merk en stof die je hier voor gebruikt en waar je die kunt kopen.
Hierdoor ben ik dus nog niets wijzer geworden. Reactie infoteur, 19-08-2012
Er zijn verschillende werkzame stoffen. Bij onder andere de dierenspeciaalzaak, boerenbond/welkoop of bij de drogist te koop.

Alie Noeken, 30-07-2012 20:30 #3
We hebben een oude lap op een lange stok gedaan en daar petroleum op en aangestoken en die in het nest gedaan, weg zijn ze. Ze zaten in de slootwal.

Piet, 12-07-2012 22:07 #2
Heb samen met de buurman vandaag een wespennest verwijderd. Naar aanleiding van dit artikel ook maar beschermende kleding aangedaan. Twee stofzuigers klaar gezet met nieuwe zakken+ plus wespengif erin. Een looplamp en een hoofdlamp. Eerst het laatste schot weggehaald. Nu konden we het nest zien. Gelukkig niet zo groot als 12 jaar geleden.
Ongeveer 20 cm doorsnee. Eerst wespengif (schuim) richting het nest gespoten (onze armen waren niet lang genoeg), daarna even inwerken en toen de stofzuigermond erop.
Daarna nadat het nest opgezogen was nog gif gestrooid en gespoten en de stofzuigers buiten gezet. Kan ik iedereen aanbevelen. Piet

Jacqueline, 23-10-2011 12:54 #1
Ik heb zojuist zelf een giga wespennest verwijderd, in het voorjaar heb ik er eens iemand voor laten komen, ze hebben het gat in de buitenmuur dicht gesmeerd met cement, maar ff later zaten ze al weer in de muur langs de andere kant van het kozijn. Omdat er steeds meer wespen in de slaapkamer kwamen, heb ik me eerst helemaal in gepakt: Skioveral, laarzen, werkhandschoenen, hoed met gaas en een kap erover heen, Ik heb alles gefilmd, kunnen mijn kinderen dit ook zien! Ik heb insecticidespray en wespenpoeder gekocht bi jde Aveve, een wespenlokker aan de muur gehangen en voorzien met een koevoet de zijkant van het kozijn opengebroken vanuit de slaapkamer! Daar hoorde je ze duidelijk vlakbij zitten en dat klopt tussen de spouwmuur en tussen 2 isolatieplaten die zowat helemaal weggevreten waren zat een nest ter grootte van 4 schoendozen. Ik ben gaan spuiten en het nest zowat helemaal kunnen vewijderen, alles flink voorzien van dat poeder en als ze dicht bij mij kwamen spoot in insecticidespray, ik werd niet aangevallen!
De wespen die uit het nest kwamen vallen en niet op tijd wegwaren heb ik geplet en alles in een zak gedaan. Weer alles goed voorzien van poeder en nu ga ik weer ff kijken, Ik weet alleen niet hoelang deze wespen nog blijven rondhangen, alles laat ik vandaag openstaan en hou het in de gaten. Wel spannend om zelf te doen! Reactie infoteur, 28-10-2011
Bedankt voor je reactie. Wat dapper dat je dit zelf aangedurft heb.

Infoteur: Bibiana
Laatste update: 02-10-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 17
Schrijf mee!