Blandford Fly (Simulium) een bloedzuigende vlieg
Meestal zijn het muggen die voor overlast zorgen maar een klein venijnig vliegje met de naam Simulium Posticatum, in het Engels de 'Blandford Fly', is vele malen erger. De beet is erg pijnlijk en kan voor veel ellende zorgen. Soms is voor enkele mensen een ziekenhuisopname noodzakelijk. Door het warme, vochtige weer voelt hij zich steeds meer in zijn element en breidt zich verder uit, hij is ook al in Nederland gesignaleerd.
Simulium Posticatum
Een heel klein zwart vliegje met een afmeting van 2 tot 3 millimeter met de wetenschappelijke naam Simulium Posticatum begint voor veel onrust te zorgen omdat mensen er behoorlijk
ziek van kunnen worden. In Engeland noemen ze het vliegje: 'Blandford Fly', in Nederland wordt hij simpelweg "kriebelmugje" genoemd. Op zich is dit verwarrend want er zijn veel meer insecten die kriebelmugjes worden genoemd.
Uiterlijk
Klein zwart vliegje met een afmeting van 2 tot 3 millimeter. In verhouding tot het lichaam heeft hij brede vleugels. Opvallend aan het lichaampje is dat het iets gebogen is. De zuigmond is kort maar breed. Pootjes zijn zwart met grijze plekken.
Pijnlijke beet
De vlieg mag dan klein zijn maar hij bijt als een grote. Hij is gek op mensenbloed en bijt voornamelijk in voeten en onderbenen. Maar ook elders op het lichaam slaat hij graag toe. Doordat hij zo klein is kan hij met gemak door kleding heen dringen, waardoor het lastig wordt om het lichaam te beschermen tegen beten. Een beet van de vlieg is erg pijnlijk omdat hij een brede steekmond heeft, dit in tegenstelling tot de meeste muggen, die een spitse steekmond bezitten. De Nederlandse naam "kriebelmugje" is dus eigenlijk heel ongelukkig gekozen want van kriebelen is er eigenlijk helemaal geen sprake.
Heftige reacties
Om bloed te kunnen zuigen, spuit de vlieg giftig speeksel in de beet om stolling van het bloed te voorkomen, op deze manier kan de vlieg rustig door gaan met
bloedzuigen zonder dat het gaatje dicht gaat. Het speeksel kan leiden tot heftige allergische reacties in het lichaam. Er kan een pijnlijke jeukende
bult ontstaan maar er kan ook een forse infectie optreden met koorts, soms zo erg, dat ziekenhuisopname noodzakelijk is. Een zwerm vliegjes kan behoorlijk gevaarlijk zijn, er zijn gevallen bekend dat kalveren en ander vee gestorven zijn door meerdere beten van de vlieg.
Leefgebied
Het vliegje komt voornamelijk voor in Engeland in rivieren en beekjes maar ook in Duitsland en Spanje heeft hij al voor veel overlast gezorgd. In Nederland is het vliegje ook al waargenomen.
De Blandford Fly zoekt in Nederland ook het zacht stromend water op. Dit dient helder te zijn maar mag ook iets verontreinigd zijn. Doordat vijvers steeds populairder worden in tuinen, voelt de
vlieg zich ook steeds meer thuis in dorpen en steden en kan daar ook prima overleven. Door het warme en vochtige weer wordt het hem nog makkelijker gemaakt om zich te verspreiden.
Larven
Een vrouwtje heeft bloed nodig om zich te kunnen voortplanten, eiwitten uit het bloed worden gebruikt voor aanmaak van de eitjes. Het vrouwtjes is daarom ook de enige die steekt, een mannetje zal nooit prikken. De eitjes worden vervolgens op planten gelegd die langs riviertjes en beekjes staan en zullen daar uitgroeien tot larven. Een larve klampt zich vast door middel van een soort spinsel en filtert uit het water kleine voedseldeeltjes.
Bescherming
Om u te beschermen tegen de Blandford Fly kunt u het beste kleding dragen zonder gaatjes, dus geen gehaakte vestjes of dergelijk. Ook het gebruik van DEET kan de vliegen op afstand houden.
Let op uw lichaam
Bent u toch geprikt? Let dan goed op uw lichaam. Krijgt u een ontsteking op de gebeten plek of wordt u ziek en krijgt u koorts? Neem contact op met uw huisarts.
Reacties
Danielle Bosch, 08-09-2013
Ook ik heb me rot gezocht naar de naam van dit kleine rotzakje! Vorig jaar ben ik voor het eerst gebeten, in beide enkels. Een venijnig prikje met een druppeltje bloed. Zwelling en jeuk bleven uit dus ik dacht dat het wel mee zou vallen. 's Avonds begonnen mijn onderbenen op te zwellen en ontstonden vochtblazen op de plek waar gebeten was. Mijn hele benen werden dik, rood en ik kreeg koorts. Ik heb direct anti-histamine (promethazine) genomen maar dat gaf geen verlichting. De volgende morgen kon ik door de pijn en zwelling niet meer lopen en voelden alle gewrichten in mijn lijf heel heet. De arts heeft me toen naast antibiotica ook Tavegyl voorgeschreven. De zwelling nam toen vrij snel af en ik kon na een week weer op beide voeten staan. De genezing van de wondjes duurde opvallend lang. Ook van anderen heb ik gehoord dat dit anders verloopt dan bij een 'normale' beet. Ik heb er lelijke littekens aan over gehouden (zwarte plekken). Afgelopen donderdag (ook in Apeldoorn) weer tweemaal gebeten in onderarm en oksel, de reactie leek heviger dan de vorige keer, nu met transpireren en benauwdheid erbij. Maar ook pas na een aantal uren. Tavegyl hielp ook deze keer goed. Kan de hevige reactie aan de locatie van de beten (oksel) liggen? of kan je gevoeliger worden voor het gif van de Blandford Fly?
Reactie infoteur, 10-09-2013
@Danielle,
Men kan een allergische reactie opbouwen, waardoor er bij een nieuwe blootstelling een heftiger reactie kan ontstaan. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met uw (huis)arts.
Erna Berg, 26-05-2011
Ik vraag me af of dit beestje is wat wij hier, Languedoc, Zuid Frankrjk, de hapjesvlieg noemen. De beet zelf voel je niet, je ziet een rond gaatjes van (iets minder dan) 1 mm met een spoortje bloed en kort daarná begint de jeuk, die heel heftig is en een dag of 3, 4 kan duren.
Als je direcxt een nat gemaakte paracetamol o[ de beet legt (vastplakt met een pleister) is de reactie minder hevig.
Wel is hier maar weinig water in de buurt, waarin de larven zouden kunnen opgroeien en ook zijn de stekertjes eenlingen, geen 'wolken' van insectjes.
Reactie infoteur, 26-05-2011
Uw beschrijving over de "hapjesvlieg" komt niet helemaal overeen met die van de Blandford Fly. Een specifiek kenmerk van de Blandford Fly is zijn pijnlijke beet dit in tegenstelling tot die van de hapjesvlieg.
De paracetamoltip is absoluut de moeite waard om uit te proberen.
Bedankt!
Groet, El-Ja