Ongedierte in huis in de zomer vermeerdert zich snel

Ongedierte in huis in de zomer vermeerdert zich snel Ongedierte in huis, vermeerdert zich vaak snel, omdat de omstandigheden er naar zijn. In huis is het warm en soms vochtig. Bedwantsen, broodkevers, huisstofmijten, vliegen, vlooien, papiervisjes en kakkerlakken gedijen in huis heel goed als het zomer is. Heel vervelend al die beestjes. Ongedierte doet het vooral goed in de zomer. Maar ook in de winter zijn bedwantsen en huisstofmijten veelvuldig te vinden in een woning. Wat te doen tegen al dat ongedierte?

Ongedierte in huis: vaak niet door slechte hygiene

Ongedierte in huis komt vaak niet doordat mensen niet schoon genoeg zijn. Zo kan een kakkerlak gewoon meekomen in de koffer uit een ver land en ook bloedzuigende bedwantsen komen soms gewoon mee met de kleding uit een vakantieoord. Papiervisjes kunnen zelfs in de doos van een nieuwe tv of andere elektronica het huis binnensluipen.

Schoonmaken zorgt ervoor dat er geen plagen ontstaan

Hoewel dus lang niet alles aan de hygiene ligt, kan door goed schoon te maken wel een plaag voorkomen worden. Maar ook luchtvochtigheid en de warmte in een huis spelen een grote rol. Dieren die de mens het meest steken, kriebelen, jeuken of andere overlast veroorzaken gedijen vaak het best in een woning waar het vochtig en warm is.

Vliegen: zijn gek op warmte

Vliegen zijn bijvoorbeeld helemaal gek op warmte. Dat is nog niet zo erg, maar het maakt ook dat ze zich enorm snel voortplanten. En dat betekent dat er steeds meer vliegen komen. Overigens geldt dat voor heel veel insecten. Zij krijgen jong op jong als het heet is. Daarbij komt dat al die dieren ook vaak zomaar binnen kunnen komen. Met deuren en ruiten open zijn ze zo binnen. Vooral in landelijke gebieden waar boerderijen in de buurt zijn met mest van dieren is de overlast van vliegen snel een feit. Bij de verwerking van mest worden de larven van varkens en pluimvee namelijk niet gedood. Ze blijven dus leven en vermeerderen zich alleen maar.

Vliegen zijn vies en brengen ziekten over

Vliegen zijn niet alleen lastig. Ze brengen ook ziekten over, omdat ze overal in zitten. Vliegen zitten bijvoorbeeld in poep. Met hun zes poten brengen ze dan ook flink wat bacterien over die ook zomaar op eten kunnen worden overgedragen. Bovendien spuugt een vlieg ook nog eens zijn maaginhoud uit over dat eten en loopt dan nog even over dat eten. Vliegen verteren hun eten namelijk buiten hun lichaam voor een deel en daarna eten ze het weer lekker op. En dat doen ze op eten dat mensen eten, maar ook op mest van dieren. En die kruisbestuiving is niet bepaald gezond.

Voorkomen dat dieren een plaag in huis worden: goed poetsen

Om te voorkomen dat er allerlei plagen in huis onstaan is het verstandig om goed te poetsen. Natuurlijk kunnen mensen flink met gif in de weer gaan, maar dan blijft de oorzaak wel bestaan. Eten direct opruimen, geen kruimels op tafel, zorgen dat er nergens suiker wordt gemorst waar de dieren dol op zijn en tafels en vloeren goed schoonhouden is dan ook het devies. Bovendien is het belangrijk om ook de vuilniszak goed in de gaten te houden. Dieren zijn ook gek op alles wat daar inzit. Gooi spullen daarom pas in de vuilniszak als de zak ook in de container gaat. Bewaar het daarvoor gewoon in de koelkast. Anders zwermen de dieren er heel snel omheen.

Macaroni en bloem controleren op beestjes

Het is ook belangrijk om pakken bloem en macaroni met warm weer te controleren op beestjes die er niet in horen te zitten. Daarin kunnen namelijk voorraadinsecten zitten als:
 1. Motten
 2. Kevers

Papiervisjes

Bij warm weer worden ook steeds meer papiervisjes gezien. Zij komen vooral vor in huizen waar een slechte ventilatie is in combinatie met een hoge temperatuur. Het papiervisje gedijt het best in een droge en warme omgeving. Het insect behoort samen met het ovenvisje en het zilvervisje tot de familie van de franjestaarten. Het leeft van zetmeel in papier en schraapt zelfs behang af. Maar ook oude boeken en schilderijen laat het niet ongemoeid. De papiervis is daarom voor bibliotheken en archieven de grootste nachtmerrie. Chemische bestrijding is vaak de enige manier om de dieren weg te krijgen.

Insecten die het heerlijk vinden als het warm is op een rij

De bedwants

 1. Zuigt bloed op van de mens en verstopt zich in beddengoed en matras.
 2. Het dier komt vaak voor in hotel en veel mensen nemen het insect mee naar huis.
 3. Het dier veroorzaakt jeuk, maar brengt bijna nooit ziekten over.
 4. Als er een plaag in een matras zit dan krijgt het een andere kleur door de uitwerpselen van de dieren. Bovendien geeft dat ook stank.
 5. Mensen die bedwantsen hebben opgelopen doen er goed aan om voor dat ze naar huis terugkeren hun kleding goed heet te wassen en hun koffer te behandelen.
 6. Er zijn ook chemische middelen om het dier te bestrijden.

Broodkever

 1. De broodkever leeft van zetmeelhoudend voedsel als brood, beschuit, macaroni en meel.
 2. Aan gaatjes in de verpakking is te zien dat de dieren er zijn.
 3. Het enige wat helpt is om de producten zo koel mogelijk te bewaren en niet te veel voorrad te hebben. Verder alles goed afsluiten.
 4. Producten waar de broodkever inzit moeten weggegooid worden.

Huisstofmijt

 1. De huisstofmijt is een klein insect dat op een spin lijkt. Het dier zit in elke woning en leeft van de menselijke schilfers van de huid.
 2. De uitwerpselen van de huisstofmijt kunnen allergische reacties veroorzaken zoals jeuk en zelfs astma.
 3. Bestrijden kan alleen door 24 uur per dag de woning te luchten en de binnentemperatuur zoveel mogelijk op 18 graden te houden. Alles desinfecteren helpt ook.

De vlieg

 1. De vlieg heeft 6 pootjes, en vleugels en zoemt erg irritant.
 2. Het dier kan ziekten verspreiden.
 3. Het voorkomen dat er allerlei dieren binnen komen kan alleen door voedsel en afval goed af te dekken en door goed op te ruimen. Ook horren helpen.
 4. De bestrijding kan op verschillende manieren. Door goed te luchten, door vliegenvangers te gebruiken, door de dieren dood te meppen.

Kakkerlak

 1. Lijkt op een soort krekel met een hard pantser.
 2. Het dier zit graag op donkere en vochtige plekken vooral in de keuken.
 3. Is vooral in de nacht heel actief.
 4. De kakkerlak verspreidt bacterien, schimmels en ziekten.
 5. Bovendien stinkt het beest en zijn sommige mensen allergisch voor de uitwerpselen van het dier.
 6. Het voorkomen kan alleen door de keuken schoon en koel te houden en door goed te luchten.
 7. Ook het dichten van kieren helpt.
 8. Bestrijding moet vaak chemisch gebeuren.
 9. Wat ook helpt is een natte dweil neerleggen, want daar gaan ze onder zitten. Ze dan vanzelfsprekend vernietigen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedzuigende bedwantsen en ander vies ongedierte in je huisBloedzuigende bedwantsen en ander vies ongedierte in je huisVooral tijdens de zomer, als ramen en deuren vaak wagenwijd open staan, worden we lastig gevallen door allerlei hinderli…
Het kleine ovenvisjeHet kleine ovenvisjeHet ovenvisje wordt vaak verward met zijn verwant het papiervisje. Ze lijken heel erg veel op elkaar, zo zijn ze niet al…
Het papiervisjeDoor de kennis van het bouwen en ontwikkelen van tochtvrije en goed verwarmde gebouwen, heeft Nederland er een nieuw soo…

Blandford Fly (Simulium) een bloedzuigende vliegBlandford Fly (Simulium) een bloedzuigende vliegMeestal zijn het muggen die voor overlast zorgen maar een klein venijnig vliegje met de naam Simulium Posticatum, in het…
De sluipwesp kan ook mijnen opspeurenSluipwespvrouwen worden ingezet als biologisch wapen. Zij ruimen namelijk allerlei insecten op. Maar sluipwespem kunnen…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • Wikipedia
Reactie

Leon, 26-10-2014
Mooi overzicht. Ik mis bij de bestrijding de waarde van de inzet van luchtontvochtigers en luchtreinigers. De leveranciers van deze apparaten schermen daarmee. Hoe zit dat volgens jullie?
Bij voorbaat dank voor jullie reactie,
Leon Reactie infoteur, 02-11-2014
Het is waar dat sommig ongedierte gek is op vocht. Met ontvochtigers wordt dat dus voorkomen.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 23-11-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.