Ongedierte in huis in de zomer vermeerdert zich snel
Ongedierte in huis, vermeerdert zich vaak snel, omdat de omstandigheden er naar zijn. In huis is het warm en soms vochtig. Bedwantsen, broodkevers, huisstofmijten, vliegen, vlooien, papiervisjes en kakkerlakken gedijen in huis heel goed als het zomer is. Heel vervelend al die beestjes. Ongedierte doet het vooral goed in de zomer. Maar ook in de winter zijn bedwantsen en huisstofmijten veelvuldig te vinden in een woning. Wat te doen tegen al dat ongedierte?
Ongedierte in huis: vaak niet door slechte hygiene
Ongedierte in huis komt vaak niet doordat mensen niet schoon genoeg zijn. Zo kan een kakkerlak gewoon meekomen in de koffer uit een ver land en ook bloedzuigende bedwantsen komen soms gewoon mee met de kleding uit een vakantieoord. Papiervisjes kunnen zelfs in de doos van een nieuwe tv of andere elektronica het huis binnensluipen.
Schoonmaken zorgt ervoor dat er geen plagen ontstaan
Hoewel dus lang niet alles aan de hygiene ligt, kan door goed schoon te maken wel een plaag voorkomen worden. Maar ook luchtvochtigheid en de warmte in een huis spelen een grote rol. Dieren die de mens het meest steken, kriebelen, jeuken of andere overlast veroorzaken gedijen vaak het best in een woning waar het vochtig en warm is.
Vliegen: zijn gek op warmte
Vliegen zijn bijvoorbeeld helemaal gek op warmte. Dat is nog niet zo erg, maar het maakt ook dat ze zich enorm snel voortplanten. En dat betekent dat er steeds meer vliegen komen. Overigens geldt dat voor heel veel insecten. Zij krijgen jong op jong als het heet is. Daarbij komt dat al die dieren ook vaak zomaar binnen kunnen komen. Met deuren en ruiten open zijn ze zo binnen. Vooral in landelijke gebieden waar boerderijen in de buurt zijn met mest van dieren is de overlast van vliegen snel een feit. Bij de verwerking van mest worden de larven van varkens en pluimvee namelijk niet gedood. Ze blijven dus leven en vermeerderen zich alleen maar.
Vliegen zijn vies en brengen ziekten over
Vliegen zijn niet alleen lastig. Ze brengen ook ziekten over, omdat ze overal in zitten. Vliegen zitten bijvoorbeeld in poep. Met hun zes poten brengen ze dan ook flink wat bacterien over die ook zomaar op eten kunnen worden overgedragen. Bovendien spuugt een vlieg ook nog eens zijn maaginhoud uit over dat eten en loopt dan nog even over dat eten. Vliegen verteren hun eten namelijk buiten hun lichaam voor een deel en daarna eten ze het weer lekker op. En dat doen ze op eten dat mensen eten, maar ook op mest van dieren. En die kruisbestuiving is niet bepaald gezond.
Voorkomen dat dieren een plaag in huis worden: goed poetsen
Om te voorkomen dat er allerlei plagen in huis onstaan is het verstandig om goed te poetsen. Natuurlijk kunnen mensen flink met gif in de weer gaan, maar dan blijft de oorzaak wel bestaan. Eten direct opruimen, geen kruimels op tafel, zorgen dat er nergens suiker wordt gemorst waar de dieren dol op zijn en tafels en vloeren goed schoonhouden is dan ook het devies. Bovendien is het belangrijk om ook de vuilniszak goed in de gaten te houden. Dieren zijn ook gek op alles wat daar inzit. Gooi spullen daarom pas in de vuilniszak als de zak ook in de container gaat. Bewaar het daarvoor gewoon in de koelkast. Anders zwermen de dieren er heel snel omheen.
Macaroni en bloem controleren op beestjes
Het is ook belangrijk om pakken bloem en macaroni met warm weer te controleren op beestjes die er niet in horen te zitten. Daarin kunnen namelijk voorraadinsecten zitten als:
- Motten
- Kevers
Papiervisjes
Bij warm weer worden ook steeds meer papiervisjes gezien. Zij komen vooral vor in huizen waar een slechte ventilatie is in combinatie met een hoge temperatuur. Het papiervisje gedijt het best in een droge en warme omgeving. Het insect behoort samen met het ovenvisje en het zilvervisje tot de familie van de franjestaarten. Het leeft van zetmeel in papier en schraapt zelfs behang af. Maar ook oude boeken en schilderijen laat het niet ongemoeid. De papiervis is daarom voor bibliotheken en archieven de grootste nachtmerrie. Chemische bestrijding is vaak de enige manier om de dieren weg te krijgen.
Insecten die het heerlijk vinden als het warm is op een rij
De bedwants
- Zuigt bloed op van de mens en verstopt zich in beddengoed en matras.
- Het dier komt vaak voor in hotel en veel mensen nemen het insect mee naar huis.
- Het dier veroorzaakt jeuk, maar brengt bijna nooit ziekten over.
- Als er een plaag in een matras zit dan krijgt het een andere kleur door de uitwerpselen van de dieren. Bovendien geeft dat ook stank.
- Mensen die bedwantsen hebben opgelopen doen er goed aan om voor dat ze naar huis terugkeren hun kleding goed heet te wassen en hun koffer te behandelen.
- Er zijn ook chemische middelen om het dier te bestrijden.
Broodkever
- De broodkever leeft van zetmeelhoudend voedsel als brood, beschuit, macaroni en meel.
- Aan gaatjes in de verpakking is te zien dat de dieren er zijn.
- Het enige wat helpt is om de producten zo koel mogelijk te bewaren en niet te veel voorrad te hebben. Verder alles goed afsluiten.
- Producten waar de broodkever inzit moeten weggegooid worden.
Huisstofmijt
- De huisstofmijt is een klein insect dat op een spin lijkt. Het dier zit in elke woning en leeft van de menselijke schilfers van de huid.
- De uitwerpselen van de huisstofmijt kunnen allergische reacties veroorzaken zoals jeuk en zelfs astma.
- Bestrijden kan alleen door 24 uur per dag de woning te luchten en de binnentemperatuur zoveel mogelijk op 18 graden te houden. Alles desinfecteren helpt ook.
De vlieg
- De vlieg heeft 6 pootjes, en vleugels en zoemt erg irritant.
- Het dier kan ziekten verspreiden.
- Het voorkomen dat er allerlei dieren binnen komen kan alleen door voedsel en afval goed af te dekken en door goed op te ruimen. Ook horren helpen.
- De bestrijding kan op verschillende manieren. Door goed te luchten, door vliegenvangers te gebruiken, door de dieren dood te meppen.
Kakkerlak
- Lijkt op een soort krekel met een hard pantser.
- Het dier zit graag op donkere en vochtige plekken vooral in de keuken.
- Is vooral in de nacht heel actief.
- De kakkerlak verspreidt bacterien, schimmels en ziekten.
- Bovendien stinkt het beest en zijn sommige mensen allergisch voor de uitwerpselen van het dier.
- Het voorkomen kan alleen door de keuken schoon en koel te houden en door goed te luchten.
- Ook het dichten van kieren helpt.
- Bestrijding moet vaak chemisch gebeuren.
- Wat ook helpt is een natte dweil neerleggen, want daar gaan ze onder zitten. Ze dan vanzelfsprekend vernietigen.