Vliegen zijn bijzondere insecten

Vliegen zijn bijzondere insecten Vliegen zijn hele bijzondere dieren. Je komt ze vrijwel overal ter wereld tegen. Ze zijn opvallend snel en wendbaar. Wanneer je een vlieg probeert te vangen, dan is hij vrijwel altijd al verdwenen voor je de kans hebt om hem te vangen.De vlieg is speciaal uitgerust met instrumenten om belagers te snel af te zijn. Deze instrumenten zitten ingebouwd in het lichaam van de vlieg. Soms zorgt de vlieg voor overlast in huis. Hoe voorkom je vliegenoverlast in huis?

Vliegen

Wanneer je praat over een vlieg dan besef je je meestal niet dat er duizenden soorten vliegen zijn. Voor de leek zijn vliegen niets anders dan lastige insecten. Toch kunnen vliegen meer kwaad dan je in eerste instantie zou denken.

Vliegen komen over de hele wereld voor. Ze hebben niet zo heel veel nodig om zich te kunnen voortplanten en om het naar hun zin te hebben. Toch zijn er plekken op de wereld waar vliegen het moeilijker hebben. Hierbij moet je denken aan gebieden waar het erg droog is of waar het juist altijd koud is. Vliegen kunnen zich op deze plekken moeilijker handhaven. In deze gebieden zal je vliegen dan ook vaker zien in de buurt van mensen en de reden daarvoor is vrij logisch. Waar mensen wonen is ook afval te vinden. Vliegen houden daarvan. Daarbij houden mensen ook vee en andere dieren. Vliegen zetten hun larven af in afval en uitwerpselen van dieren. De ideale leefomgeving van de vlieg zal dan ook vaak in de directe omgeving van mensen zijn.

Zintuigen van de vlieg

Iedereen die wel eens geprobeerd heeft een vlieg te vangen zal gemerkt hebben dat ze erg moeilijk te vangen zijn. Ook als ze bijvoorbeeld rustig op de muur zitten dan vliegen ze vaak al weg voor je in de buurt bent om ze te pakken of dood te slaan. Dat heeft alles te maken met de zintuigen van de vlieg.

Haren

Het lichaam van de vlieg is bedekt met haren. Deze haren hebben een belangrijke functie. Met deze haren kan de vlieg 'voelen'. Met deze haren zal de vlieg niet alleen direct aanrakingen voelen, maar hij kan zelfs hele kleine veranderingen in de lucht waarnemen. Als je een vlieg probeert te pakken of dood wil slaan zal de vlieg de verandering in de lucht al waarnemen en wegvliegen voor je hem hebt kunnen pakken.

Ogen

De vlieg heeft ogen die zijn opgebouwd uit heel veel kleinere oogjes. Dit maakt dat de vlieg geen scherp beeld van zijn omgeving heeft maar ze kunnen wel bewegende beelden waarnemen. Dit helpt ook mee aan de ontsnappingstechniek van de vlieg.

Chemoreceptoren

Een belangrijk onderdeel van de vlieg zijn de chemoreceptoren welke op de poten zijn geplaatst. Hiermee kan de vlieg proeven. Wanneer de vlieg ergens op landt, dan kan hij meteen proeven om te kijken of hetgeen waar hij op zit eetbaar is of niet.

Poetsen

Je hoort mensen wel eens zeggen dat vliegen schone diertjes zijn omdat ze zichzelf altijd wassen. Ze wrijven dan hun poten over elkaar en over het lichaam. Dit is echt niet het geval. Vliegen poetsen hun kop, poten en lichaam voornamelijk om de zintuigen schoon te houden zodat deze optimaal blijven werken.

Meest voorkomende soorten vliegen in Nederland

Ondanks het feit dat er duizenden soorten vliegen zijn, zijn er drie soorten die het meest voor komen in Nederland. Dit zijn de Kamervlieg, Klustervlieg en Blauwe Vleesvlieg.

Voorkomen van vliegenoverlast

Het voorkomen van overlast door vliegen is op zich niet zo heel erg moeilijk. Er zijn een aantal maatregelen te verzinnen die de kans op vliegenoverlast in huis zo klein mogelijk maken.
  • Plaats horren voor deuren en ramen
  • Ruim eten en drinken meteen op. Alles wat je laat staan kan weer vliegen aantrekken
  • Maak de keuken schoon na het koken. Etensresten zijn ook erg verleidelijk voor vliegen
  • Laat, zeker tijdens het vliegenseizoen, voedsel niet onbedekt staan. Je weet nooit waar vliegen die erop landen eerder geweest zijn. Dit kan ziekten verspreiden
  • Houd afvalbakken en afvalzakken goed gesloten. Vaak zit hierin materiaal wat tegen het rotten aan zit wat vliegen aantrekt.
  • Laat geen ontlasting van huisdieren liggen. Dit trekt vliegen aan. Zorg er ook voor dat kattenbakken, konijnen- en rattenkooien etc. goed schoon worden gehouden. Voor je het weet wordt een vieze kooi een broedplaats voor vliegen

Met het bovenstaande punten in gedachte is het vrijwel altijd voldoende om de bron weg te halen waarna de vliegen vanzelf verdwijnen maar voorkomen is beter dan genezen want vliegen zijn vindingrijk en voor je het weet heb je meer brandhaarden in huis. Daarbij zijn er bestrijdingsmiddelen te koop die je kunt gebruiken maar ook dit is niet altijd nodig. Het toverwoord bij voorkoming en bestrijden van vliegen in huis is hygiëne.
© 2015 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vliegenoverlast: vliegen vangen en bestrijdenVliegenoverlast komt zowel binnenshuis als buiten voor. Vaak is de oorzaak te vinden in onder andere afval, huisdieren o…
Middeltjes tegen vliegen in huisMiddeltjes tegen vliegen in huisDoor het warme weer vinden we steeds meer vliegen in huis. Soms kan het een ware plaag zijn. Er bestaan manieren om deze…
Je paard beschermen tegen vliegen en insectenTijdens de lente- en zomermaanden worden onze paarden overmatig geplaagd door vliegen, muggen en andere insecten. Wat ku…
Vliegen: business class, first class of economy classVliegen: business class, first class of economy classDe meeste mensen vliegen altijd economy class als ze met een vliegtuig reizen. In de meeste gevallen is dat gewoon omdat…

Zomer: vervelende kriebelbeestjes ecologisch bestrijdenZomer: vervelende kriebelbeestjes ecologisch bestrijdenZomerse temperaturen. Leuk voor de mens, lekker genieten van de zon. Maar het warme weer brengt ook een hoop ongedierte…
Overlast van muizen, ratten en mollennieuws uitgelichtOverlast van muizen, ratten en mollenIn de winter 2014-2015 hoorden we voor het eerst dat er in de landbouw flinke schade ontstond aangericht door muizen. Ra…
Bronnen en referenties
Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.