Bestrijding van de Bladluis, Witte vlieg, Spint en Trips
Plantenplagen oftewel plantenziektes zijn een bedreiging voor de planten rondom uw huis. Ze kunnen uw tuin erg aantasten. Doe er iets tegen voordat het te laat is voor uw planten. Bekijk hier de bestrijdingsmiddelen tegen een aantal plantenziekten zoals: Bladluis, Wittevlieg, Spint en Trips.
Bladluis
Bladluizen zijn kleine beestjes die zich heel snel voortplanten. Als je ziet dat je luizen hebt kan je er het beste meteen
wat aan doen, voordat het een plaag wordt en het over gaat op je andere planten. Bladluizen komen meestal op planten te zitten die in de tocht staan. Bladluizen leven, als kleine vampiertjes, van plantensappen die ze opzuigen door de plant aan te boren. Aangetaste planten kunnen zo verzwakken dat ze uiteindelijk doodgaan. Sterke planten hebben minder last van luizen, ze hebben dan ook minder snel bestrijdingsmiddelen nodig.
Bestrijding
Als er al zoveel luis op de plant zit kan je het met brandnetelaftreksel inspuiten. Dit middel is niet heel sterk dus je moet het wat vaker herhalen. Als het echt niet werkt kan je er ook wat groene zeep doorheen mengen. Als je de plant met dit mengsel een aantal keren inspuit is de luis weg.
Witte vlieg
De witte vlieg is een klein vliegje. Deze parasiet zuigt de sappen uit een plant. Van deze parasiet gaat de plant er geel uitzien en verdroogt hij. De plant groeit ook een stuk minder. De witte vlieg is ongeveer 2 mm lang. De witte vlieg komt meestal voor bij warme en droge weersomstandigheden. De vliegjes scheiden een plakkerige massa uit waardoor de plant gaat plakken en waar roetdauw schimmel door ontstaat. Er ontstaat dan een roetlaag over de bladeren en die laag kan het hele blad bedekken.
Bestrijding
De beste bestrijding voor de witte vlieg is de sluipwesp. Dit beestje ziet de witte vlieg niet alleen als een voedselbron maar ook als voorplanting. De sluipwesp legt in het eitje van de witte vlieg zelf een ei. Als de sluipwesp uitkomt eet hij het ei van de witte vlieg leeg en gaat dan naar buiten toe. Zo worden alle eitjes leeggegeten door de sluipwesp en is er geen voortplanting meer.
Spint
De spint is een klein beestje dat aan de onderkant van de bladeren zit. Met zijn scherpe monddelen doorboort het beestje de bladeren. Doordat ze de bladeren leegzuigen worden de bladeren geel. Ze maken ook schade met behulp van spinnenrag. Dit bedekt het blad en belemmert de groei en de plant. Een volwassen spint kan ‘s winters overwinteren. Ze gaan met lage temperaturen in een winterslaap. De vrouwtjes zijn dan oranje - rood in plaats van de gebruikelijke geel - groene kleur.
Bestrijding
Je kan de spint bestrijden met ‘Phytoseiulus persimilis’ dit is een spint roofmijt. Een volwassen spint roofmijt bestrijdt alle soorten spint ook als ze nog in de eitjes zitten. Ze eten de eieren op.
Trips
De Trips is een kleine gevleugelde insect. De Trips legt larven aan de onderkant van een blad. De larven voeden zich met plantendelen. Als de larf volgroeid is prikken ze door de plant heen en zuigen hem leeg. Doordat ze dit doen ontstaan er zilverachtige vlekjes en soms ook zwarte puntjes. In de winter zoeken de Trips een warm plekje. Ze gaan dan 8 cm. Onder de grond zitten en overwinteren daar. In het voorjaar als het weer wat warmer is komt de trips weer naar boven.
Bestrijdingsmiddel
Voor de trips kun je ook de roofmijt gebruiken. Deze prikken in een ei van de Trips en zuigen het vervolgens leeg.
© 2008 - 2024 Aron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorging kamerplantenDe kamerplanten, ook wel potplanten genoemd, zijn de planten die gedurende een kortere of langere periode in de woning g…