Pak muggenoverlast zo dicht mogelijk bij de bron aan

Pak muggenoverlast zo dicht mogelijk bij de bron aan Wakker liggen van gezoem of geprikt worden met jeuk en bulten als gevolg. De een heeft meer last van muggen dan de ander. Muggen selecteren op geur en kiezen dan het lekkerste hapje. In Nederland zijn we niet zo bang voor tropische ziekten die door de mug overgebracht kunnen worden, zoals malaria. Met het verder opwarmen van het klimaat kan dat in de toekomst veranderen. Tegengaan van muggenoverlast zal dan ook steeds belangrijker worden. Goede bestrijding begint zo dicht mogelijk bij de bron.

Voorkom dat de muggen zich voortplanten bij u in de buurt

Soms duiken er in de media berichten op over exotische muggen als de Aziatische tijgermug, de gele koortsmug of de Amerikaanse bandenmug, die ziektes kunnen verspreiden als ze drager zijn van parasieten of ziekteverwekkende virussen.
Deze muggen zijn vanuit verre landen als larve meegereisd met bijvoorbeeld oude autobanden waar een laagje water in is blijven staan. Hopelijk zullen deze "toeristen" zich niet al te vast in Nederland vestigen.

Normaal gesproken zijn muggen geen echte wereldreizigers. De meeste muggen in onze omgeving zijn dan ook ontstaan in de buurt van ons eigen huis. De eerste stap in het bestrijden van muggen bestaat dus ook uit het voorkomen van de voortplanting: zorg dat er geen stilstaand water is rondom het huis of in de tuin. Repareer de verstopte dakgoot waar water in blijft staan, maak de kruipruimte droog, zet de lege bloempotten in de schuur en maak de vijver leeg als er toch geen vissen meer inzitten. Ruim dus de broedplaatsen van de muggenlarven op. Stimuleer de buren om ook mee te doen. De stilstaande watertjes en vijvertjes die onder beheer van de gemeente vallen kunnen natuurlijk niet drooggelegd worden, maar het is wel verstandig om te zorgen dat er voldoende vis in aanwezig is om de muggenlarven op te eten. Mogelijk dat de gemeente hierin kan meehelpen en anders is het te overwegen zelf elders vis te vangen en over te plaatsen. Druppeltjes slaolie in het water gooien om de oppervlakte-spanning te verlagen helpt misschien wel, maar dit is uit milieuoverwegingen natuurlijk sterk af te raden.

Voorkom dat de muggen bij u in huis komen: gebruik horren

De tweede verdedigingslinie bij het bestrijden van muggen bevindt zich bij het betreden van uw huis, bij de deuren en ramen. Zorg dat de muggen niet kunnen binnenkomen door horrengaas te spannen of kant- en klare rolhorren of hordeuren te installeren. Zo kunnen ramen en deuren open zonder bang te zijn voor muggen.

Voorkom dat muggen bij uw bed kunnen komen

Een derde mogelijkheid om muggenbeten te voorkomen is het ophangen van een klamboe rondom het bed. Dit houdt de muggen wel weg terwijl u slaapt, maar als ze elders in de kamer zijn zorgt het irritante gezoem er wel voor dat u wakker wordt.

Voorkom dat de muggen u ruiken

Een vierde en laatste manier om te bestrijden is te zorgen dat de muggen u niet kunnen ruiken of op een andere manier afgeschrikt of gedood worden.

Er zijn in de handel diverse middelen te koop, al dan niet met stekker voor in het stopcontact. Meestal gaat het dan om het produceren van een voor muggen afschrikwekkend geluid of om het verspreiden van een bepaalde lucht, bijvoorbeeld citroen of citronella. Niet alles werkt even goed en vaak vergt het enig experimenteren om iets goeds te vinden.

Middelen met DEET (in voldoende hoge concentratie) die op de huid aangebracht worden werken vaak erg goed. Met DEET is het wel uitkijken dat het niet in de slijmvliezen (ogen, neus, mond) terecht komt. Ook tast DEET veel kunststoffen aan, dus kijk daar ook mee uit. Middelen met PMD (paramenthanediol) hebben een vergelijkbare werking als DEET. Een andere naam voor PMD is Citriodiol (niet te verwarren met Citronella).

Huismiddeltjes als het neerleggen van ui of knoflook helpen vaak niet erg, maar kunnen uiteraard rustig geprobeerd worden. Het zorgen voor enige tocht of luchtstroming door een ventilator kan ook helpen om de mug te hinderen. Muggen komen niet op licht af, maar andere insecten wel.

En als er ondanks alle maatregelen toch een mug om uw hoofd zoemt rest er weinig anders dan op jacht te gaan en het beest dood te meppen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkt citronella als middel tegen muggen echt effectief?Werkt citronella als middel tegen muggen echt effectief?Eén van de grootste ergernissen tijdens de zomer is de grote hoeveelheid muggen. Tijdens de zomermaanden liggen de winke…
Muggen bestrijden en muggensteken voorkomenMuggen bestrijden en muggensteken voorkomenHoe kan je muggen bestrijden en muggensteken voorkomen? Iedereen is wel eens gestoken door een mug en kent de vervelende…
Planten die muggen wegjagenPlanten die muggen wegjagenMuggen, insecten die vooral in de zomer voorkomen en u bijten. Heel vervelend. Gelukkig kunt u er iets tegen doen. In di…
Tips tegen muggen: Deze planten helpen muggen verjagenTips tegen muggen: Deze planten helpen muggen verjagenZodra de lange zomeravonden weer zijn aangebroken kan het intense genieten van je vakantie beginnen. Spijtig genoeg is d…

Bastaardsatijnrups, welke symptomen veroorzaakt dit insekt?Bastaardsatijnrups, welke symptomen veroorzaakt dit insekt?De Bastaardsatijnrups is een rups die bij mensen vervelende lichamelijke klachten kan veroorzaken, door de zogenaamde br…
Eikenprocessierups: vermijden om klachten te voorkomenVooral in de maanden mei en juni zitten in eikenbomen veel eikenprocessierupsen. Wie in contact komt met de brandharen v…
Bronnen en referenties
Reacties

Harrie, 06-09-2012
Een paar jaar geleden is de landbouwgrond achter ons allemaal uitgeruild, opgekocht en gebruikt voor natuurgebieden, hier zijn allemaal kikkerpoelen en dergelijke aangelegd, en de driedubbele prikkeldraad die er rond staat houdt de muggen niet tegen. Wat kan ik nu doen? Ik praat hier over ongeveer 40 hectare stilstaand water, dus slaolie gaat niet helpen, tenzij ik een hele tanker laat komen. Kan ik hier wat aan doen? Ik heb mijn huis voorzien van hordeuren maar volgens mij komen ze gewoon onder de pannen door (ik woon op een oude boerderij, met als gevolg de typische scheuren en spleten waar ik weinig aan kan doen.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groeten,

Harrie Reactie infoteur, 07-09-2012
Hallo Harrie,
In Nederland is de laatste jaren een enorme toename aan "natte" natuurgebieden. Heel leuk allemaal, maar dit leidt wel tot meer muggen-overlast. Of er iets te doen is aan het binnendringen via scheuren, spleten en het dak kan ik moeilijk inschatten, misschien is het nog te overwegen hiervoor een aannemer te raadplegen. Wat mij een goede mogelijkheid lijkt, is in contact te treden met de beheerder van het natuurgebied. Geef aan dat je last hebt van muggen en vraag hen mee te denken over een oplossing. Zo'n oplossing zou bijvoorbeeld kunnen liggen in het uitzetten van (meer) vissen in het natuurgebied. Niet iedere natuurbeheerder is gecharmeerd van het uitzetten van vis, soms willen ze bewust water zonder vissen hebben om andere dieren (vooral insecten en bijvoorbeeld kikkers) meer ruimte te bieden. Ik heb overigens weleens gehoord van iemand die met succes zelf (ongevraagd en dus feitelijk zonder toestemming) zonnebaarzen heeft uitgezet in de natuur vlakbij zijn huis. Zonnebaarzen zijn overal te koop en planten zich vrij snel voort.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Jasper, 22-07-2012
Wat kan ik in stilstaan water doen zodat de muggenlarven sterven? Op het platte dak van een buurman achter me staat altijd water namelijk, ik wil daar van afstand wat in spuiten.

Ik hoor het graag.
groet Reactie infoteur, 22-07-2012
Hallo Jasper,
De beste oplossing is om te gaan praten met de buurman. Vragen of hij een oplossing heeft voor het stilstaande water op zijn platte dak. Misschien is er wel een verstopping in zijn dakgoot waardoor het water niet goed wegkan.
Als dat niets oplevert, omdat de buurman niets wil doen, dan kun je proberen de oppervlakte-spanning van het stilstaande water te verlagen om zo de muggenlarven te dwarbomen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door er een beetje zonnebloem-olie in te doen, bijvoorbeeld middels een waterpistool ofzo. Echt goed voor het milieu is dit natuurlijk niet, en je moet het na een flinke regenbui ook steeds weer herhalen ben ik bang. Kortom: een structurele oplossing om het water van het dak te krijgen heeft de voorkeur naar mijn mening.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Net, 23-11-2011
Wat ook heel goed helpt is tijgerbalem potje opendraaien en die op je nachtkastje zetten. De muggen blijven dan ook bij je uit de buurt. anders een klein puntje op een hoek van hoeslaken strijke en baat ook al heel goed. deze laatste methode goed geschikt voor klein kinderen. laat niet zien u dit erop doet e ze weten er niets vanaf en je kindje slaapt door zonder prikjes van de mug. Reactie infoteur, 24-11-2011
Hallo Net,
Bedankt voor deze tip!
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Marcel68 (30 artikelen)
Laatste update: 07-07-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.