Vang fruitvliegjes met witte wijnazijn
Je kent het wel: de fruitschaal wordt omzoomd met allemaal kleine vliegjes. En ook bij de pedaalemmer zijn ze vaak te zien. Dat zijn fruitvliegjes. Natuurlijk geen leuk gezicht en ook geen al te fris idee want ze kunnen ook ziektes overbrengen. Waar komen deze fruitvliegjes eigenlijk vandaan? En belangrijker nog, hoe kom je er weer vanaf? Lees hier hoe je heel goed zelf de bestrijding kunt doen, gebruikmakend van onder andere witte wijnazijn.
Hoe komen de fruitvliegjes in je huis?
Een mogelijkheid is dat de fruitvliegjes die in de winkel op het fruit zitten ook meekomen in de boodschappentas je huis in. Veel vaker zal het echter zo zijn dat de fruitvliegjes gewoon van buiten door een raam of deur je huis inkomen. Fruit (en dan vooral rottend fruit) werkt als een magneet op de vliegjes, evenals zoetigheid en etensresten. De grootste kans op fruitvliegjes heb je in de warme maanden, dus in de lente, 's zomers en het begin van het najaar.
Wat kun je kopen als kant en klare bestrijding van fruitvliegjes?
In de winkels zijn allerlei producten te koop tegen vliegen in het algemeen, en ook tegen fruitvliegjes in het bijzonder.
Een oude bekende is de kleverige vliegenvanger. Deze bestaat uit een kleefband die je uit een kokertje naar buiten kunt trekken. Als er een fruitvlieg (of andere vlieg) op de kleefband is geland kan ie er niet meer vanaf. Veel mensen vinden de kleefband smerig om naar te kijken en ook moet je erg oppassen dat hij niet in je haar terecht komt.
Ook een klassieker is de spuitbus met gif. Door hiermee in een ruimte te spuiten (eerst ramen en deuren sluiten) zal het gif er verspreid worden, zodat vliegen (en andere insecten) die erdoorheen vliegen het gif inademen en hieraan bezwijken.
Tegenwoordig zie je daarnaast vaak kleine flesjes (vergelijkbaar met een nagellakflesje) met een natuurlijke lokstof voor fruitvliegjes erin. Als de fruitvliegjes het flesje ingaan en in de vloeistof terecht komen verdrinken ze.
Hoe kun je met zelfgemaakte bestrijdingsmiddelen van fruitvliegjes afkomen?
Zelf kun je ook heel goed de bestrijding van fruitvliegjes ter hand nemen. Natuurlijk moet je zorgen dat er geen rottend fruit in de kamer ligt. De fruitschaal afdekken is ook verstandig en etensresten moeten zo snel mogelijk opgeruimd worden. Ook (bijna) lege bekers, glazen en drankflesjes zijn aantrekkelijk voor fruitvliegjes, dus ook die moeten snel opgeruimd worden. De afwas maar op het aanrecht laten staan is dus niet zo verstandig!
Maar als de fruitvliegjes eenmaal in huis zijn moeten ze natuurlijk wel bestreden worden. Uiteraard kan een kant en klare oplossing uit de winkel gebruikt worden, maar je kunt ook zelf iets maken om ze te vangen.
Wat heb je nodig:
- een glaasje of flesje
- witte wijnazijn (eventueel appelazijn of desnoods gewone azijn)
- (kraan)water
- vloeibare handzeep (of anders afwasmiddel of allesreiniger)
- een stukje plasticfolie of plastic zakje
Pak een glas of een flesje en doe daar 1 dessertlepel witte wijnazijn in. Voeg vervolgens 2 dessertlepels kraanwater toe en 1 klein druppeltje vloeibare handzeep. Dek het glas vervolgens af met plasticfolie en prik daar en aantal gaatjes in (zo groot dat er een potlood doorheen kan). Als het een flesje is met een nauwe hals (bijvoorbeeld een flesje waar nagellak ingezeten heeft) hoeft er niet afgedekt te worden.
Hoe werkt de zelfgemaakte val nou eigenlijk? De fruitvliegjes worden aangetrokken door de lucht van de witte wijnazijn en gaan de val in. Omdat de oppervlaktespanning door het druppeltje zeep verlaagd is, kunnen ze de vloeistof niet meer verlaten en verdrinken ze. Ze zullen onderin het glas of het flesje (op de bodem) komen te liggen, zodat je ook nog precies kunt zien hoeveel je er al gevangen hebt. Hiervoor is natuurlijk een helder glas of flesje wel het handigst.
Als de val vol is met vliegjes, of anders uiterlijk na ongeveer 2 maanden, spoel je de vloeistof met de dode vliegjes door het toilet en plaats je indien nog nodig weer een nieuwe val. Voor het beste effect is het verstandig om meerdere vallen in huis te plaatsen, bij voorkeur in de buurt van waar je de fruitvliegjes ziet vliegen.
Lees verder