Tips tegen muggen: Deze planten helpen muggen verjagen

Tips tegen muggen: Deze planten helpen muggen verjagen Zodra de lange zomeravonden weer zijn aangebroken kan het intense genieten van je vakantie beginnen. Spijtig genoeg is de overlast van muggen en steekvliegen, tijdens deze avonden vaak groot. Overlast van muggen vliegen blijken één van de grootste ergernissen te zijn in een mensenleven. Muggen geheel verjagen is een zo goed als onmogelijke klus. Toch zijn er tal val tips die je kunnen helpen om de muggen te verjagen, waardoor je onbezorgd buiten kunt zitten. Het middel DEET is top op heden één van de meest effectieve middelen, maar het gebruik van DEET is omstreden. Deskundigen zijn er tot op heden nog niet over eens of het gebruik van DEET gezondheidsrisico's met zich mee brengt. Gelukkig bestaat er een heel goed alternatief voor het gebruik van DEET. Wanneer je de juiste planten in je tuin plant of op je balkon plaatst, zal je muggenoverlast aanzienlijk kleiner worden.

Tips tegen muggen in de tuin

Muggen houden veel mensen uit de slaap of zorgen voor overlast tijdens heerlijke lange zomeravonden. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 68% van de Nederlandse bevolking aangeeft dat zij grote overlast van muggen ondervinden. In vele gevallen blijken zij er echter niet alles aan te doen om muggen te verjagen. Populaire antimuggen middelen zoals DEET en citronella worden enthousiast gebruikt, maar er worden geen preventief voorzorgsmaatregelen genomen.

Stilstaand water

Het is gebleken dat het grootste gedeelte van de Nederlanders die aangeeft veel overlast van muggen in de tuin te ervaren, het muggenprobleem min of meer over zichzelf af roept. Muggen komen af op stilstaand water en een met water gevulde regenton, vijvers, vogelbadjes, verstopte dakgoten, emmers en gieters kunnen dan ook funest zijn. Probeer dan ook indien mogelijk zoveel mogelijk overtollig stilstaand water in je tuin te voorkomen, door emmers te legen en dakgoten schoon te maken.

Daarnaast kun je, je tuin mooi en gezellig inrichten, op zo'n manier dat de muggen je tuin minder snel zullen bezoeken. Er zijn tal van planten waar muggen een hekel aan hebben. Wanneer je deze planten in je tuin zet, zullen ze je helpen om de muggen uit je tuin te verjagen.

Planten die werken tegen muggen

Munt

Munt is een kruid dat het vooral goed doet in de schaduw. Daardoor kun je ook prima munt verbouwen in potten op een schaduwrijk balkon. Munt werkt niet alleen effectief tegen het op afstand houden van muggen en vliegen, maar ook kevers, mieren, bladluizen en motten hebben een hekel aan de geur van munt.

Voor een nog effectiever resultaat kun je, je armen en benen insmeren met de muntblaadjes. Naast de effectieve werking tegen muggen en vliegen kun je munt ook prima verbouwen om te gebruiken in de bereiding van thee en diverse cocktails.

Kattenkruid

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kattenkruid tien keer zo effectief werkt tegen muggen, dan het anti-muggenmiddel DEET. Kattenkruid is een geliefde plant onder katten. Wanneer katten in aanraking komen met de plant lijken ze "High" te worden. Na ongeveer de tien minuten is de "betovering" verbroken en zullen de katten weer normaal reageren.

Kattenkruid is een goede bodembedekker, met blauw/paarse buisachtige bloemen. De planten kunnen het best gepland worden in de volle zon of half schaduw en in een humusrijke grond.

Goudsbloem

Goudsbloemen zijn verkrijgbaar in vele kleuren en formaten. De bloemen hebben een wat vreemde kleur die door de meeste mensen niet gelijk als stank, maar als "apart" wordt betiteld. Muggen vinden de bloemen echter wel stinken en blijven, daarom ook ver bij de goudsbloemen uit de buurt. De goudsbloem is een leuke plant die weinig verzorging nodig heeft, maar wel gelijk door zijn vrolijke kleuren de tuin wat "opfrist". De goudsbloem kun je niet alleen makkelijk planten in de tuin, maar ook op het balkon doet de plant het prima.

Ga echter niet het plantensap van de goudsbloem gebruiken om je lichaamsdelen in te smeren. Je zult dan niet alleen wat vreemd gaan ruiken, maar het plantensap van de goudsbloem zorgt ook voor hinderlijke en moeilijk verwijderbare vlekken.

Je moet het niet doen vanwege de wat aparte geur van goudsbloemen. Maar doe het dan vanwege de pest die muggen eraan hebben. Goudbloemen zijn te krijgen in vele kleuren variëteiten, klein en groot, goud, geel, rood en oranje. De leuke bloeiende plant doet het ook goed op balkons voor een beetje kleur en heeft heel weinig verzorging nodig. Normaal gesproken kun je de planten en het plantensap op je huid wrijven tegen muggen, maar doe dat niet met goudsbloemen.

Waarschuwing:
Bovenstaande planten werken zeer effectief tegen muggen en zijn dus ook een gezond alternatief voor DEET.
Ga de genoemde planten echter niet ter vervanging van DEET gebruiken in Malaria gebieden.
Malaria is de belangrijkste doodsoorzaak in ontwikkelingslanden. DEET blijkt tot op heden het enigste betrouwbare anti-muggenmiddel te zijn als het gaat om bescherming tegen Malaria.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Planten die muggen wegjagenPlanten die muggen wegjagenMuggen, insecten die vooral in de zomer voorkomen en u bijten. Heel vervelend. Gelukkig kunt u er iets tegen doen. In di…
Manieren om steken van muggen te voorkomenManieren om steken van muggen te voorkomenEen erg vervelend probleem waar iedereen wel eens last van heeft wanneer hij of zij probeert te slapen: muggen! Zowel he…
Wat kan je doen om muggen te bestrijdenOok zo last van die muggen op je kamer, die je nachtrust helemaal verpest. In dit artikel worden een paar middelen beshr…
Maatregelen tegen muggenWanneer de muggentijd is aangebroken, kan het irritante gezoem je uren uit je slaap houden. Er zijn een hoop middeltjes…

Zonnige en warme bestemmingenZonnige en warme bestemmingenBent u het weer in Nederland zat? Er zijn genoeg landen waar het vaak warm en zonnig is. Hieronder kunt u informatie ove…
De gevaren van zwemmenDe gevaren van zwemmenZwemmen is een populaire bezigheid. Zwemmen kan in de zee, in een meer, een rivier of gewoon in het zwembad. Maar is zwe…
Bronnen en referenties
  • www.ad.nl
  • Elsevier
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 13-03-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.