Het voorkomen en verwijderen van spinnen- en insectenpoep

Het voorkomen en verwijderen van spinnen- en insectenpoep Spinnen en insecten zoals: vliegen, muggen en wespen laten poepvlekjes achter op de kozijnen en meubels. Deze vlekken zijn vaak lastig te verwijderen, zeker als ze al zijn ingedroogd. Maar met wat preventieve maatregelen kun je de hoeveelheid poep zoveel mogelijk beperken. Een onaantrekkelijke leefomgeving trekt namelijk minder spinnen en insecten aan. En door regelmatig schoon te maken voorkom je dat de poep indroogt. Is de poep al ingedroogd? Verwijder het dan met azijn, thee of een speciaal spinnen- en insectenwerendmiddel. Dit middel beschermt de ondergrond met een vuilafstotende laag waar spinnen en insecten niet willen verblijven.

Spinnen- en insectenpoep


Spinnen

Spinnen horen niet bij de insecten. Ze hebben acht poten, insecten zes. De ogen van spinnen zijn anders en ze hebben geen antennes en vleugels. Het lijf van een spin bestaat uit twee delen, bij insecten zijn dat drie delen. Spinnen helpen bij de bestrijding van insecten. Ze vangen muggen en vliegen in hun web. Het zijn nuttige diertjes, maar de poepvlekjes die ze achter laten zijn wel erg vervelend.

Hoe voorkom je spinnen in en rond huis?

In elk huis zitten spinnen, buiten nog veel meer. Dat is niet te voorkomen, maar je kunt de leefomgeving wel zo onaantrekkelijk mogelijk maken. Spinnen zitten graag in het groen van struiken en klimplanten en op andere beschutte plekken. Opgestapeld hout of stenen die tegen het huis aanliggen bieden ook beschutting. Het aantal spinnen rondom huis en in de hoeken van raamkozijnen wordt minder als er geen beschutting meer is. Zorg voor een opgeruimde omgeving en maak de raamkozijnen regelmatig schoon. Spinnen krijgen dan minder kans om een nestje te bouwen.

Minder spinnen in huis

Spinnen hebben een voorkeur voor plekken waar je niet vaak komt. De zolder, kelder en garage zijn favoriete verblijfplaatsen. Ze kunnen hier ongestoord een nestje bouwen en zorgen voor nakomelingen. Ook op andere plaatsen zitten ze graag. Kijk maar eens in kieren en spleten, op donkere plekjes, achter de kast en in een hoek van het plafond. Om te voorkomen dat hier nestjes worden gebouwd, is het verstandig om de spinnen weg te halen. Regelmatig en goed schoonmaken vermindert het aantal spinnen in huis. Maak kieren en spleten ook zoveel mogelijk dicht.

Geuren

Spinnen en vliegen houden niet van de geur van azijn. Zet een schaaltje met azijn en water neer en ze zoeken een andere plek. Pepermuntolie en de geur van citroenen houden de beestjes ook op afstand.

Op zoek naar voedsel

Om in leven te blijven gaan spinnen op zoek naar voedsel. Ze eten muggen, oorwurmen, vliegen en andere insecten. Spinnen helpen dus om het aantal insecten, die ook overal poep achterlaten, te verminderen.

Het verminderen van insecten in huis

Het is natuurlijk fijn dat spinnen helpen met het verminderen van insecten, maar om spinnen uit huis te weren is het van belang dat er geen voedsel is. Insecten komen af op de geur van etensresten zoals broodkruimels en zoetigheid. Ze eten hiervan en nemen hun soortgenoten mee. Etensresten moeten dus zoveel mogelijk worden opgeruimd.

Hoe voorkom je etensresten in huis?

  • Neem de tafel en het aanrecht met een natte doek af na het eten.
  • Spoel de doek uit.
  • Ruim etenswaren na de maaltijd op.
  • Met een stofzuiger verwijder je de kruimels van de vloer.
  • Verwissel vuilniszakken regelmatig.

Wit is een aantrekkelijke kleur

Witte muren, kozijnen en stoffering geven de ruimte een frisse uitstraling, maar het trekt ook insecten aan. Bovendien zijn de uitwerpselen goed zichtbaar op deze kleur. Een andere kleur verf kan de aantrekkingskracht verminderen. Op een nieuwe verflaag is de poep ook gemakkelijk te verwijderen. Het oppervlak is dan nog glad.

Het verwijderen van spinnen- en insectenpoep

Verse poep is gemakkelijk te verwijderen met warm water en een schoonmaakdoek. Bij ingedroogde poep is dat wat lastiger. Neem hiervoor een emmer met warm water en schoonmaakazijn. Maak een doek nat in het water, wring de doek uit en veeg hiermee over de poep. Met water en schoonmaakazijn verwijder je ook poep uit de stoffering of de lampenkamp. Stip de poepvlekjes aan met een natte doek en veeg niet over de stof. Met koude thee kun je ook poepvlekken verwijderen. Gebruik geen thee voor het verwijderen van poepvlekjes op stof omdat het vlekken kan veroorzaken.

Speciale schoonmaakmiddelen

Als huismiddeltjes niet afdoende helpen, neem dan een speciaal schoonmaakmiddel. InsectClean, Impressed Spider Free, Spin Vrij en Bsi Bio Kill insectenspray zijn middelen die spinnen en insecten weren. Deze middelen weken de poep los zodat je het gemakkelijk kunt verwijderen. Ze laten een beschermende laag achter en beschermen zo de ondergrond. Spinnen en insecten willen hier geen nestje meer bouwen en gaan op zoek naar een andere plek.

Het gebruik van speciale schoonmaakmiddelen

Speciale schoonmaakmiddelen werken enkele maanden. Voor een optimaal resultaat maak je de oppervlakte in het voorjaar of het najaar schoon. Voor een normaal vervuild oppervlak neem je één liter schoonmaakmiddel op twee of drie liter water. De dosering kan per middel verschillen. Voor een sterk vervuilde ondergrond heb je één liter schoonmaakmiddel en één tot twee liter water nodig. Met een pompje verstuif je de oplossing vervolgens op het oppervlak. Even nadrogen met een schone doek voorkomt streepvorming op de ondergrond.
© 2017 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestrijden van spinnen! Hoe en met welke middelen?We hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin maar ook in het huis zoals mieren, rupsen, sl…
Kattengedrag: spinnenKattengedrag: spinnenWanneer je een kat aait gaat hij soms spinnen. Velen zien dit als hét teken dat de kat blij is. Dit hoeft echter niet zo…
Spinnen zijn nuttig, maar liever niet in huisSpinnen zijn nuttig, maar liever niet in huisVeel mensen hebben een duidelijk afkeer voor spinnen vanwege hun angstaanjagende uiterlijk. Een kanjer van een spin aant…
Spinnen zijn ook verzot op Vinex locatiesIn vrijwel elke nieuwbouwwijk is het een bekend fenomeen. Enkele jaren tijdens na oplevering van de huizen ontstaat er e…

Wandelende takken: voortplanting, kweken en eitjes verzorgenWandelende takken: voortplanting, kweken en eitjes verzorgenInsecten houden als huisdier is niet heel gebruikelijk in Nederland. Ondanks dat ze er niet altijd even knuffelbaar uitz…
Wespen verjagen met Waspinator of WazzzpawayWespen verjagen met Waspinator of WazzzpawayZit je op een tuinfeest, wordt het net gezellig met buiten eten en drinken, komt er een wesp de feestvreugde vergallen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wernerredlich, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.margriet.nl/wonen/bang-voor-spinnen-zo-houd-je-ze-buiten-de-deur/
  • https://www.duurzaamthuis.nl/spinnen-bestrijden-in-je-huis
  • https://www.thuisschoonmaken.nl/nl/blogs/blog/weg-met-spinnen/
  • https://www.flaironline.nl/huishouden/zo-voorkom-je-spinnen-in-huis/
Reactie

Arie Haagsma, 26-08-2019
Spinnenpoep op gesausde muren met latex. Opnieuw sauzen, slaat de spinnenpoep dan door de latex heen? BVD, Reactie infoteur, 27-08-2019
Beste Arie,

Met een goede latex zou de spinnenpoep op de muur niet meer zichtbaar moeten zijn. Over het algemeen dekt een duurdere latex beter, maar dat wil niet zeggen dat alle goedkopere soorten minder goed zijn.

Mvg,
Liza

Liza (204 artikelen)
Laatste update: 24-02-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.