Veel spinnen in huis: Wat is teveel en wat kun je eraan doen

Een spin komen we allemaal weleens tegen in onze huizen. En zolang dat daarbij blijft is er weinig aan de hand. Maar in sommige periodes of sommige huizen lijkt het bij tijden een ware invasie. Je denkt alle spinnen weggehaald te hebben en binnen een paar dagen lijken ze allemaal op wonderbaarlijke wijze teruggekeerd te zijn. Hoeveel spinnen in huis is normaal en wat kun je er aan doen? De spin is voor veel mensen toch een eng dier. In Nederland zijn de spinnen klein en ongevaarlijk en dat is algemeen bekend. Maar toch boezemen de achtpotigen velen angst in. Dit terwijl ze eigenlijk nog een nuttige functie hebben ook. Het opruimen van andere, vaak vliegende insecten. En dat zijn meestal juist wel beestjes die voor praktische overlast zorgen. Maar kijk je naar films, lees je horror- of fantasie verhalen of speel je computerspellen, dan zie je de spin toch vooral als een eng en gevaarlijk beest. Geen wonder dat menigeen griezelt bij de gedachte er een aan te raken.

Spinrag en spinnenwebben

En voor wie niet bang is voor spinnen in alle soorten en maten, geldt vaak een andere reden om geen spinnen in huis te willen. Een huis met spinnen is immers een huis met spinrag. En die webben en spinrag zijn we liever kwijt dan rijk. Een spinnenweb geeft toch en onverzorgde indruk en dat willen we graag voorkomen. Denk ook aan een oud gezegde: "Als de ragebol rust, dan werkt de spin" En dus willen we onze huizen vrij van spinnen houden.

Hoeveel zijn veel spinnen?

In de natuur komen spinnen heel veel voor. En Engelse studie heeft aangetoond dat op een vierkante meter weiland maar liefst 130 spinnen voorkwamen. Maar in de natuur heeft de spin verschillende natuurlijk vijanden, als vogels, wespen en sprinkhanen. In onze woningen zijn wijzelf vooral de grootste bedreiging voor de spinnen.

Hoeveel spinnen in onze huizen?

Maar het aantal spinnen in een gemiddeld huis moet je ook niet onderschatten. In een goed schoon gehouden woonhuis zijn wel 1500 spinnen te vinden! De overgrote meerderheid kom je natuurlijk nooit tegen. Denk aan de zolder, de kelder, achter plafonds en scheve kanten en alle andere holle ruimtes in huis. Heb je een ouder huis met veel kieren, gaten en loze ruimtes, dan zal je meer spinnen hebben. In een modern appartement met rechte lijnen en weinig loze ruimte zal dat veel minder zijn.

Maar er zijn periodes waarin je veel meer spinnen lijkt tegen te komen en dat klopt. Dit is meestal in het najaar. Deze periode is namelijk de paringstijd voor veel spinnen. De mannetjesspinnen gaan dus op zoek naar een vrouwtje om mee te paren. Vandaar dat ze dan in grotere getale tevoorschijn komen.

Je huis spinvrij maken?

Je huis volledig spinvrij maken is eigenlijk onbegonnen werk. En dat hoeft ook niet. Van al die spinnen die ergens in een kruipruimte of een niet gebruikte zolder zitten, heb je immers geen last. Het gaat vooral om diegene die zich in de veelgebruikte leefruimtes bevinden. Maar hoe pak je die het beste aan?

Doden of een diervriendelijke oplossing?

Het vervelende voor de Nederlandse spin is dat zoveel mensen bang voor ze zijn. Ze doen misschien wel een vlieg kwaad, maar daar houdt het ook wel op. Maar door die angst durven veel mensen ze niet aan te raken en kiezen ze ervoor ze dood te slaan. Of met de stofzuiger op te zuigen. Nu wordt aan het leven van een spin door de meeste mensen natuurlijk weinig waarde gehecht. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen de spin buiten de deur te zetten, door hem te vangen.

Voor wie het durft, kan de spin gewoon met zijn handen vangen. Een alternatief is om ze met een (glazen) pot te vangen. Je zet de pot over de spin heen en schuift een stukje karton of iets dergelijks tussen het potje en muur/plafond. Nu kun je spin eenvoudig buiten vrij laten. Er zijn ook speciale spinnenvangers te koop met dezelfde functie. Zo is er een LuxeBugAway en een SpiderCatcher op de markt verschenen. Die kun je vaak met één hand bedienen en vergt minder finesse.

Niet alleen de spin weghalen

Wanneer je de spin weghaalt, moet je ook denken om eventuele kleine pluizige bolletjes. De kleur is licht, meestal wit of gelig. Dit is een spinnennestje waar het nageslacht in zit. Blijven deze achter, dan ben je dus eigenlijk niet veel opgeschoten. Deze nesten zitten minder vaak in het zicht. Maar wanneer je echt veel spinnen hebt, is de kans groter dat er ook nestjes te vinden zijn.

Middeltjes om van spinnen af te komen

Er zijn natuurlijk ook de nodige middeltjes te koop, die spinnenprobleem kunnen oplossen. Er zijn specifieke middelen te koop waarmee je spinnen direct dood maakt, maar deze producten zorgen ervoor dat spinnen weggaan van de plek waar je het gebruikt. De middelen irriteren de spinnen en sommige zorgen er zelfs voor dat het moeilijk wordt een web te maken op de betreffende plaats. Heb je echt een serieus probleem qua spinnen overlast en weet je niet hoe je het aan moet pakken? Dan kun je natuurlijk altijd een gespecialiseerd bedrijf benaderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Heb je vaak last van veel spinnen, dan kan het ook de moeite lonen eens op zoek te gaan naar alle gaten en kieren. Denk aan hoeken, plafonds, plinten, scheve kanten. Een spin heeft maar een heel klein gaatje nodig om zich doorheen te wurmen. Maar hoe groter en hoe meer gaten, hoe groter de kans op spinnen.
© 2015 - 2023 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over spinnenAlles over spinnenSpinnen: kleine dieren die tot de geleedpotigen horen. Hoe bouwt een spin zijn web, waarvan wordt een web gebouwd, welke…
Bestrijden van spinnen! Hoe en met welke middelen?We hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin maar ook in het huis zoals mieren, rupsen, sl…
Dierenweetjes - SpinnenWat is de grootste spin ter wereld? Is het waar dat we spinnen in onze slaap eten? Hoe oud wordt een spin? Kan de beet v…
De spinnen in Nederland: alles over de spinDe spinnen in Nederland: alles over de spinDe spin en spinachtige spreekt tot de verbeelding. Naar schatting 70.000 spinnen zijn er over de hele wereld beschreven.…

Identificeren van papiervisjes, zilvervisjes en ovenvisjesDe opmars van papiervisjes in Nederland heeft menig huishouden tot wanhoop gedreven. Waar men vroeger veelal last had va…
Rioolvliegjes of motmuggen bestrijdenRioolvliegjes of motmuggen bestrijdenHeb je last van rioolvliegjes of motmuggen in huis? Dit is niet alleen hinderlijk maar kan ook een gevaar voor de gezond…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_huisspin
  • http://www.luxebugaway.com/index.php
  • http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=73&t=1803194
  • http://www.eurospiders.com/spider_facts.php
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.