Rioolvliegjes of motmuggen bestrijden

Rioolvliegjes of motmuggen bestrijden Heb je last van rioolvliegjes of motmuggen in huis? Dit is niet alleen hinderlijk maar kan ook een gevaar voor de gezondheid vormen. De oorzaak is meestal te vinden in een verstopte of dichtgeslibde leiding. Nadat de verstopping is verholpen is het belangrijk om de ongediertebestrijding of insectenbestrijding in te schakelen om van de rioolvliegjes af te komen. Zelf bestrijden is erg lastig omdat je met insectensprays enkel de volwassen motmuggen doodt en niet de larven, die zich vaak op voor leken haast onbereikbare plekken bevinden.

Bestrijden van rioolvliegjes


Wat zijn rioolvliegjes of motmuggen?

Riooolvliegjes worden ook wel motmuggen, aalpotmuggen of latrinevliegjes genoemd. Het zijn kleine vliegende insecten die over het algemeen niet groter worden dan 5 millimeter. De vliegjes zijn grijs en hebben veel haartjes op hun rug en vleugels. Rioolvliegjes zijn in riolen een normaal verschijnsel, ze gedijen goed in koude, vochtige ruimten. Heb je last van veel slib of een echte verstopping in een van je leidingen dan is het mogelijk dat ze hier ook gaan zitten en soms kun je ze dan uiteindelijk ook in het toilet, de douche, het bad of de keuken aantreffen.

Omdat de insecten zo klein zijn vliegen ze al snel je hele huis door. Plantenbakken, de gootsteen, het toilet en andere vochtige plekjes worden dan al snel hun favoriete stek. Ze worden vooral 's avonds en 's nachts actief. Ze voeden zich dan met schimmels en bacteriën. Doordat de rioolvliegjes de bacteriën door het huis verspreiden kunnen mensen er ook ziek door worden. Steken doen ze overigens niet.

Rioolvliegjes bestrijden

De nadelige gevolgen die de aanwezigheid van rioolvliegjes in je huis kunnen hebben voor de gezondheid maken het noodzakelijk de insecten te bestrijden. Omdat ze zich snel voortplanten is het zaak direct in actie te komen en niet te wachten tot het inmiddels een ware plaag is geworden. Een motmug legt per dag zo'n 200 minuscule eitjes die na 20 tot 40 uur uitkomen.

Het bestrijden van rioolvliegjes bestaat eigenlijk uit twee stappen. Omdat de oorzaak nagenoeg altijd ligt in een verstopte of dichtgeslibde leiding moet dit eerst worden aangepakt. Dit kun je doen door de buizen goed te laten spoelen om eventuele drab te verwijderen. Hier hoeft niet altijd een loodgieter aan te pas te komen. Ook met huis-tuin-en-keuken middeltjes zoals azijn, hete soda of zuiveringszout kun je een leiding ontstoppen.

Ongediertebestrijding

De tweede stap is het inschakelen van de ongediertebestrijding om de motmuggen te verdelgen. Dit is namelijk niet een klusje dat je even zelf klaart. Er zijn sprays waarmee je de insecten kunt doden, maar dit zal enkel effect hebben op de volwassen exemplaren. De larven die nog uit moeten komen bevinden zich veelal op plekken waar je amper bij komt. Verdelg je deze niet ook dan is het dweilen met de kraan open. Het inschakelen van een ongediertebestrijder die met sterkere middelen komt is daarom een must.

Hoe duur is een ongediertebestrijder die rioolvliegjes verdelgt?

Het verdelgen van rioolvliegjes of motmuggen valt voor de ongediertebestrijding onder de reguliere insectenbestrijding. De kosten van de bestrijding zijn van een aantal factoren afhankelijk. Zo moet je rekening houden met de voorrijkosten, het oppervlak dat behandeld moet worden en de bereikbaarheid van plaatsen die behandeld moeten worden. De prijzen die gehanteerd worden kunnen erg verschillen. Je zou er daarom goed aan doen van een aantal ongediertebestrijders een vrijblijvende offerte aan te vragen en de prijzen te vergelijken. Schroom vervolgens niet om na het ontvangen van een vrijblijvende prijsopgave te onderhandelen over de prijs. Dit is in deze sector heel normaal.
© 2015 - 2023 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kakkerlakken in huis, wat nu?Kakkerlakken in huis, wat nu?Kakkerlakken houden van warme vochtige plekjes en van eten. Ze kunnen in elk huis voorkomen. Kakkerlakken hebben niet ve…
Zilvervisjes, papiervisjes, ovenvisjes: bestrijden voorkomenHeb je ze ook in huis? Zilvervisjes? Kleine zilveren vliegensvlugge beestjes zijn het. Ze glippen zo snel weg als een vi…
Mieren bestrijden in en om het huisMieren bestrijden in en om het huisMieren kunnen voor veel overlast zorgen in en om het huis. Buiten het feit dat het niet prettig is om last te hebben van…
Schimmel bestrijden: Welke middelen gebruiken?Schimmel bestrijden kan met azijn, bleekmiddel, chloor, ammonia, of speciale schimmelvreters. Elk van deze middelen kan…

Veel spinnen in huis: Wat is teveel en wat kun je eraan doenEen spin komen we allemaal weleens tegen in onze huizen. En zolang dat daarbij blijft is er weinig aan de hand. Maar in…
Tips om muggen te werenTips om muggen te werenMuggen kunnen heel vervelend zijn. Vooral in de zomer is er vaak overlast van muggen. De ramen staan open, er wordt buit…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 26-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.