Mierenplaag: wat te doen bij een mierenplaag of overlast?

Mieren in de keuken. Het kan geen kwaad, maar aangenaam is het niet. Wat te doen als de kriebelbeesten je keuken dreigen over te nemen? Een aantal tips op een rij. Mieren in de keuken is een natuurlijk verschijnsel. De mieren die ons kookdomein bezoeken, doen niemand kwaad. Integendeel: ze zijn heel nuttig want ze ruimen namelijk op wat wij laten liggen. Voorkom mieren door niet te knoeien met suiker of vruchtensappen. Zorg er voor dat vuile limonadeglazen niet op het aanrecht blijven staan. Hetzelfde geldt voor honing- en jampotten. Spoel ze om als ze leeg zijn. Zijn ze nog vol, zorg dan dat de buitenkant en de doppen in ieder geval schoon zijn. Mieren zijn gek op zoetigheden. Komen ze toch nog je huis binnen, neem dan een van de onderstaande tips ter harte.

  • Kijk waar de mieren je huis binnenkomen. Blokkeer op deze plek het geurspoor met kaneelstokjes.
  • Blokker de mierenroute door er een koperen euromunt op te leggen. Een koperen strip of draad langs de dorpel van je deur helpt ook. Mieren komen niet over koper heen.
  • Bepoeder de randen van de deuren en dorpels met talkpoeder. Strooi ook wat talkpoeder over het aanrecht. Als het geregend heeft, moet je opnieuw strooien.
  • Gebruik WC eend op de dorpels en de deuren. In dit schoonmaakmiddel zit een soort mierenzuur.
  • Mieren hebben een hekel aan knoflook. Pureer een bolletje knoflook, meng het met water en giet dit rondom de plek waar ze je huis binnenkomen.
  • Mieren hebben ook een hekel aan de geur van goudsbloemen, afrikaantjes, lavendel, bieslook en boerenkruid. Plant een van deze plantjes bij de plek waar ze naar binnenkomen. Ze zullen er met een grote omweg omheen lopen.
  • Spuit een streep met citroenafwasmiddel over de plek waar ze vandaan komen. Je ziet ze niet meer terug.
  • Strooi op het mierenpad een beetje koffiedik. Na twee dagen zijn ze verdwenen.
  • Leg daar waar de mieren binnenkomen een paar kruidnagels neer. De mieren zullen deze plaats mijden.

Mierenfeiten

Wist u overigens dat mieren stretchen bij het opstaan en ze – net als mensen – af en toe gapen? Ze tellen de stappen die ze zetten en ze halen maar een keer per twee minuten adem. In Nederland leven 50 soorten mieren. Over de hele wereld zijn maar liefst zesduizend verschillende miersoorten. Mieren hebben vier vijanden: mierenleeuwen, miereneters, mieren uit andere nesten en ons: de mens.
Mieren leven zonder uitzondering in groepen. Een groep wordt een volk of een kolonie genoemd. Een mier kan onmogelijk alleen leven, vandaar dat ze vallen onder de groep sociale insecten.

Mieren in de tuin

Over het algemeen zorgen mieren in de tuin niet voor heel veel hinder. Het kan vervelend zijn als ze er voor zorgen dat er hoopjes zand ontstaan of dat door hun arbeid de tuintegels op worden gehoogd en los komen zitten. In de winter heb je er weinig last van, maar zodra het lente wordt komen ze weer tevoorschijn. Mieren verspreiden ook nog eens bladluizen. Voedsel waarop de mieren hebben gezeten, kun je beter weggooien want ze dragen bacteriën bij zich. Preventief weren is nog altijd de beste oplossing. Zorg er voor dat bijvoorbeeld de afvalbak goed is afgesloten. Laat ook buiten in de tuin geen vuil vaatwerk achter. Ook is het handig om oude rottende boomstronken en takken te verwijderen. Mieren zijn gek op rottend en een beetje bedorven hout.
© 2010 - 2020 Enroute, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mieren bestrijden in en om het huisMieren bestrijden in en om het huisMieren kunnen voor veel overlast zorgen in en om het huis. Buiten het feit dat het niet prettig is om last te hebben van…
Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden!Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden!Mieren ze komen uit de kleinste hoekjes en kieren. Buiten, binnen, ze zitten overal. Vooral de vliegende mieren kunnen e…
Mieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuinMieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuinMieren zijn kleine insecten die als zeer ongenode gasten kunnen worden gezien. Mieren kunnen goed preventief geweerd wor…
Mieren in je huis, hoe kom je er van af?Last van mieren, wie kent het niet. In de zomer komt het voor dat de bewoners van een nest mieren een gaatje je huis in…

De tijgermug, en andere invasieve exotenDe tijgermug, en andere invasieve exotenDe tijgermug is al vaak in het nieuws geweest. De mug is door toedoen van de mens onder andere in Italië, België en Nede…
Shatoosh, sjaals van een bedreigde diersoortShatoosh, sjaals van een bedreigde diersoortShatoosh is de benaming zowel een bepaald type wol als de stof die eruit geweven wordt. De stof wordt tot Kashmir gereke…

Reageer op het artikel "Mierenplaag: wat te doen bij een mierenplaag of overlast?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Darketernal, 20-05-2019 06:32 #12
Professionele mierenhouders (ofwel mensen die zo (gek/enthousiast) zijn om die beesten als huisdier in een terrarium te houden) Gebruiken Baby Poeder om een scheidingslijn te maken zodat ze niet uit het terrarium vandaan klimmen, over deze laag poeder gaan zelf de ergste mierensoorten niet heen. Alleen oppassen voor vochtige situaties, hierdoor vermindert de werking van de babypoeder over tijd. Dit spul kun je dus gebruiken als je die insecten niet in huis wil hebben, waarschuwing alleen voor mensen die huisdieren hebben, dit spul is gif voor honden en katten om in te ademen.

Ere, 14-05-2018 20:17 #11
Met de gasbrander de nesten te lijf gaan. Dus tegels optillen en uitbranden. Gif werkt niet ze verplaatsen het nest gewoon.

Anita, 15-05-2017 22:13 #10
Mieren zijn in tegenstelling tot bovenstaand bericht absoluut niet onschuldig. Ze zijn dragers van luizen (en deze luizen eten de natuurlijke vijand van de mier op nl de larven van lieveheersbeestjes). Eten waar mieren opgezeten hebben kun je meteen weggooien. Voor degene die vliegende mieren in huis hebben, dit zijn de koninginnen en de manlijke mieren die gezellig in je huis weer een nieuw nest beginnen. Probleem is dat de mensen niet meteen preventief aan de slag gaan maar pas er iets aan doen als het een echte plaag wordt. Helaas pindakaas, het enigste wat helpt is ongediertebestrijder laten komen zodat ergste plaag weg is (moet daarvoor wel diverse keren komen) en vervolgens preventieve maatregelen met planten nemen.

Lianka, 12-06-2016 10:25 #9
We hebben ze overal. Qe worden er gek van we gebruiken al poeder en lok doosjes maar niks helpt… Wat moeten we doen? Ik hoop dat ze snel verdwijnen. Groeten van lianka

Roland, 02-06-2016 12:10 #8
Lavendel helpt totaal niet. Wij hebben 2 appelbomen temidden van 25 grote lavendel planten staan en de mieren lopen via de lavendel de bomen in.

Peter, 20-07-2015 11:29 #7
Mijn hele tuin van ong 1000 m2 is vergeven van de mieren. Ik kan een plantje uit de grond halen geen tegel oplichten of er komen 1000 mieren onder vandaan waaronder zeer giftige die zorgen voor flinke bulten. Ook de moestuin is bijna niet te bewerken zonder overal geprikt te worden.
Welk rigoreus middel bestaat hiertegen? Hoop dat iemand mij kan helpen
Groet
Peter

Maria, 20-07-2015 08:29 #6
Ik ben vroeg in het voorjaar al begonnen met het bestrijden van mieren in een rozenstruik.
Elke avond besproeien met water en appelazijn. Onder de stuik lavendelstruik geplant. Koffiedik er onder gegooid, Afrikaantjes geplant. Niets helpt en de stuik wordt helemaal in beslag genomen door de mieren. Achter de schutting van de buren staat een vlinderboom die onder de luis zit. Waar ook van alles aangedaan is. Wie weet er raad?

Irene, 05-07-2012 17:40 #5
Ik heb een ander erg groot probleem, er zijn een soort van 'vliegende' mieren in de wc. Ik weet niet hoe ik ze weg moet krijgen! Zouden deze tips hierboven ook helpen voor dit soort grotere mieren? Reactie infoteur, 05-07-2012
Ja hoor, gewoon proberen. succes

Naomi Hoeks, 03-04-2012 19:18 #4
Thuis, stikt het bij ons van de mieren. in de keuken teminste. Mijn moeder wilt er niks aan doen maar ik en mijn broer daar in tegen wel. We hebben al gezocht naar de mierenhoop maar hebben hem nog steeds niet gevonden? heeft u misschien een tip waar we kunnen zoeken?

Jc Nootenboom--Lotte, 27-08-2011 16:12 #3
In onze feestzaal verhuren wij vaak de bar met limonade installatie (Postmix) aan mensen. We hebben erg veel last van mieren, als de mensen beginnen met tappen zitten er wel 10
mieren in het bekertje, de meeste bij de sinas. Dat is natuurlijk slechte reclame. Na afloop hebben we tuiten van de installatie schoongemaakt en alles afgeplakt, toch zijn er og steeds mieren. Heeft U goede raad?

W. Staats, 29-06-2011 15:32 #2
Wij hebben in Friesland al ruim een jaar heel veel mieren tussen de buiten en binnenmuur zitten, op vensterbank en langs de plinten vinden wij continu bergjes afval, dunne schilletjes, insectenlijkjes enz. ze hebben geen belangstelling voor voedsel, dus we zijn bang dat ze langzaam het huis zelf ondermijnen. kan dit kwaad voor ons huis? na spuiten tussen de muren is het een tijdje rustig, maar ze komen al snel weer terug. we hebben het al aan tuinmannen, aannemers en timmermannen gevraagd, maar dit kwam ze niet bekend voor. Wij hopen dat u ons wijzer kunt maken. dank! Reactie infoteur, 04-07-2011
In het artikel staat een aantal tips. Succes ermee.

Thea van Schepen, 09-05-2011 19:02 #1
Ik heb eigenlijk een vraag. Hoe kom ik het snelste van een mierenplaag buiten af?Overal op de terrassen en oprit last van mieren.

Infoteur: Enroute
Gepubliceerd: 01-07-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Reacties: 12
Schrijf mee!