Muggen, lastige slaapverstoorders maar te bestrijden

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Midden in de nacht in de slaap worden verstoord door een zoemende mug. Niet dat zon diertje zoveel decibellen veroorzaakt maar het krijgt het ondanks dat toch voor elkaar om iemand wakker te maken met dat irritante zoemen. En dan begint de jacht en is dat beestje nauwelijks te zien omdat je plotseling verblind bent van het grote licht dat aan moet. Lukt het op den duur met de vliegenmepper de mug toch te vermorzelen dan is de kans op een vlekje op de muur erg groot.

Zoemen en voortplanting

Het zoemen is een gevolg van het snel op en neer bewegen van de vleugels. Het zoemgeluid is noodzakelijk voor de voortplanting. Door dat geluid kunnen de mannetjesmuggen de vrouwtjes vinden die ze niet kunnen zien in het donker. De mannetjes zoemen overigens zelf ook maar die toon is een stuk hoger en vrouwtjes kunnen niet zo goed horen als mannetjes.

Voorkom stilstaand water

Plekken waar muggenlarven zich kunnen ontwikkelen zijn vooral stilstaand water als dit langer dan veertien dagen stilstaat. Het is daarom goed om alle stilstaand water rondom een huis regelmatig te vervangen waarbij gedacht kan worden aan vogelbadjes, regentonnen, stilstaan water in goten en alle gleuven of plekken waar water lang stilstaat.

DDT verboden bestrijdingsmiddel

Door een muggenbeet kunnen in onze streken geen ziektes worden opgelopen. Anders is dat in tropische landen waardoor gewaakt moet worden geen muggen uit die landen op een reis mee terug te nemen. Ter bestrijding van muggen werd ooit DDT gebruikt. Vanwege de schadelijke werking voor het milieu is het gebruik van DDT voortaan verboden. Slechts uitzondering vormt hierop het gebruik in de strijd tegen malaria.

Bloeddonor vinden

Muggen leven in principe van plantensap maar als vrouwtjesmuggen bevrucht zijn hebben ze behoefte aan eiwit dat ze verkrijgen uit het bloed van mensen en dieren. Op dat moment gaan ze dus steken om bloed op te zuigen. Het vinden van een bloeddonor gaat gepaard met de warmte van een lichaam en met lichaamsstoffen. Ook speelt de uitademing van de mens een rol omdat daarmee stoffen vrij komen die de mug kan ruiken.


Niet wegjagen na steken

Het wegjagen van een mug die eenmaal gestoken heeft is eigenlijk niet zo verstandig. De mug spuit namelijk een antistollingsmiddel in waardoor het bloed niet meteen stolt. Als al het bloed ongestoord kan worden opgezogen verdwijnt ook het restant van het antistollingsmiddel en zal de bult die daarna ontstaat kleiner zijn en minder jeuken.

Maatregelen muggen buiten houden

Om muggen geen kans te geven binnen te komen of die kans te verminderen kunnen diverse maatregelen worden genomen.
  • Horren plaatsen bij ramen die opengaan.
  • Hordeuren plaatsen.
  • Ramen sluiten voordat er s avonds licht wordt aangedaan.
  • Een klamboe over het bed hangen.
  • Een muggennet gebruiken voor andere toepassingen.

Speciale producten om lastige muggen te bestrijden

Ook zijn er speciale producten verkrijgbaar voor het bestrijden van muggen zoals:

Anti-muggen armbandje

Dit bandje wordt om de pols gedragen. Op een absorberend steentje, dat zich in het midden van het bandje bevindt, kan regelmatig muggenwerende geurolie worden gedruppeld. Het grote voordeel van zon bandje is dat het middel niet op de huid hoeft te worden gesmeerd.

Muggenrollers

Met een muggenrollen wordt een anti-muggenstof op het lichaam aangebracht en daarna uitgesmeerd over de onbedekte huid.

Insectenstekker

Een insectenstekker wordt in een stopcontact gestoken en trekt vliegende insecten aan waarna die worden geëlektrocuteerd. Gebruik van de stekker kan het best bijvoorbeeld twintig minuten voor het slapengaan maar de insectenstekker is uiteraard ook geschikt voor andere ruimten.

Muggenverjager

Een muggenverjager is ook een stekkerapparaatje dat het geluid maakt van een mannetjesmug. Door dat geluid te produceren worden vrouwtjes weggejaagd.

Muggenlamp

Een muggenlamp produceert uv-licht, warmte en kooldioxide en lokt daarmee muggen aan die daarna worden vernietigd.

Muggenspray

Er bestaat spray die op de huid kan worden gespoten en bescherming biedt tegen muggen. De spray irriteert de ogen, neus of huid niet. De werkzaamheid is in het algemeen minimaal vier uur. Naast sprays bestaan er ook stiften met eenzelfde soort werking.

Pijnstillers

Ook bestaan er speciale pijnstillers voor het geval een muggenbeet toch is opgelopen. Zo wordt met een Zap-it de pijn van de muggenbeet verzacht en vermindert de zwelling. Tevens stopt het jeuken al na enkele minuten. Naast dit apparaatje kan de pijn ook verzacht worden door gebruik te maken van speciale preparaten die bij de drogist verkrijgbaar zij.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan je doen om muggen te bestrijdenOok zo last van die muggen op je kamer, die je nachtrust helemaal verpest. In dit artikel worden een paar middelen beshr…
Manieren om steken van muggen te voorkomenManieren om steken van muggen te voorkomenEen erg vervelend probleem waar iedereen wel eens last van heeft wanneer hij of zij probeert te slapen: muggen! Zowel he…
Tips om muggen te werenTips om muggen te werenMuggen kunnen heel vervelend zijn. Vooral in de zomer is er vaak overlast van muggen. De ramen staan open, er wordt buit…

Mieren bestrijden: goede middeltjes tegen een mierenplaagMieren bestrijden: goede middeltjes tegen een mierenplaagMieren in de tuin of rondom het huis zorgen voor geen al te grote hinder, maar toch zijn ze enorm vervelend. Deze kleine…
Zwarte beestjes in huis: Graanklander, kevers in de keukenZwarte beestjes in huis: Graanklander, kevers in de keukenHeb je veel kleine zwarte beestjes in huis met een lengte van 3 tot 5 mm. die niet springen zoals vlooien, dan heb je mo…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Steekmuggen
  • http://www.ggd.amsterdam.nl/dierplagen/overzicht-dieren/muggen/
  • http://www.muggen-weg.nl/c-1621420/waarom-zoemen-en-steken-muggen/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 16-04-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.