Manieren om steken van muggen te voorkomen

Manieren om steken van muggen te voorkomen Een erg vervelend probleem waar iedereen wel eens last van heeft wanneer hij of zij probeert te slapen: muggen! Zowel het gezoem van steekmuggen als de muggenbulten die ze veroorzaken worden als irritant ervaren. Muggen kun je op verschillende manieren uit je huis of slaapkamer verjagen. Bijvoorbeeld door muggen te weren met horren en klamboes, door ze te verjagen met citroengeur of door, als ze eenmaal in grote getale binnen zijn, ze weg te halen met de stofzuiger.

Muggen verjagen met citroengeur

Muggenstift, muggenspray en muggenroller

Wanneer je probeert te slapen en het zoemen hoort van een mug, kun je meteen zorgen dat je muggenroller op doet. Hieraan zit een geur waar muggen niet van houden, meestal citroengeur. Muggen kunnen erg goed ruiken en ruiken daarmee snel de citroengeur.

Citroenplant (Citroenmelisse of Pelargonium)

Een citroenplant zorgt ook voor de verspreiding van citroengeur. De planten citroenmelisse (melissa officinalis) en de Pelargonium zorgen beiden voor de citroengeur. Zorg ervoor dat de plant staat op een plek waar het een beetje waait, wanneer er beweging in de planten zit komt er namelijk meer geur vanaf.

Muggenplug
Door citroengeur wordt het reukorgaan van muggen geblokkeerd. / Bron: Eelffica, PixabayDoor citroengeur wordt het reukorgaan van muggen geblokkeerd. / Bron: Eelffica, Pixabay
Een muggenplug kun je in het stopcontact stoppen en het apparaatje verspreidt vervolgens de citroengeur. Er zijn ook muggenpluggen die werken op een ultrasoon geluid; maar de werking hiervan wordt door veel wetenschappers in twijfel gebracht.

Hoe kan het dat citroengeur muggen verjaagd?

Muggen (de steekmuggen) hebben een erg goede reukzin. Ze kunnen hun prooien snel lokaliseren, omdat ze het uitgeademde CO2 en zweetlucht kunnen herkennen. Door citroengeur te verspreiden wordt het reukorgaan geblokkeerd, hierdoor is de mug niet meer in staat de prooi op te speuren.

Muggen weren

Klamboe

Een klamboe is een net dat je rond je bed hangt waar muggen niet doorheen kunnen komen. Zorg voor een klamboe die goed aaneengesloten boven je bed hangt. Stop de onderkanten onder je matras bijvoorbeeld. Zorg ook dat de klamboe een stuk van je af hangt, als je met je gezicht ertegen aan slaapt kan de mug alsnog door de klamboe heen steken. Klamboes zijn te koop in verschillende bekende woonwinkels.

Horren

Zorg dat de ramen bedekt zijn met een hor. Dit voorkomt dat muggen via het raam de slaapkamer in vliegen. Ook voor deuren kun je een hor bevestigen. Op zomerse dagen is een hor voor de deur naar de tuin toe vooral erg nuttig om muggen buitenshuis te houden.

Deuren goed sluiten

Zorg dat de deuren binnenshuis, en dan vooral van je slaapkamer, altijd gesloten is wanneer je er zelf niet bent. Dit voorkomt dat muggen zich door het huis verspreiden.

Muggen stofzuigen

Wanneer je de muggen al in je huis gesignaleerd hebt, kun je in plaats van deze dood te meppen op de muur de stofzuiger gebruiken om de muggen op te zuigen. Dit voorkomt rode bloedvlekken op de muur. Zorg wel dat als je klaar bent met muggen opzuigen, je de stofzuigerslang afsluit. Daarmee voorkom je dat de muggen weer uit de stofzuiger vliegen.
© 2011 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maatregelen tegen muggenWanneer de muggentijd is aangebroken, kan het irritante gezoem je uren uit je slaap houden. Er zijn een hoop middeltjes…
Wat kan je doen om muggen te bestrijdenOok zo last van die muggen op je kamer, die je nachtrust helemaal verpest. In dit artikel worden een paar middelen beshr…
De steekmug, hoe een muggenplaag te voorkomen en bestrijdenDe steekmug, hoe een muggenplaag te voorkomen en bestrijdenTijdens mooie zomeravonden kunnen muggen zeer ongenode gasten zijn. Vooral wanneer een natte periode gevolgd wordt door…
Insecten: muggenInsecten: muggenJe ligt 's nachts op bed, en dan ineens hoor je dat vreselijke geluid rond je oren. Deze vervelende insect is vooral 's…

Exotische Muggen: exotische muggen ook in NederlandExotische muggen brengen heel wat anders met zich mee dan een vervelende jeukende bult en gezoem om je hoofd gedurende d…
Vlooienplaag in huis: bijtende vlooien op de vloerVlooienplaag in huis: bijtende vlooien op de vloerVeel mensen hebben het wel eens mee gemaakt na het thuis komen van vakantie of na een lange tijd niet thuis te zijn gewe…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Steekmuggen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Citroenplant
  • Afbeelding bron 1: Eelffica, Pixabay
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.