Een fruitvliegjes plaag bestrijden

Een fruitvliegjes plaag bestrijden Iedereen heeft ze wel eens in huis, vooral tijdens warme zomerdagen, fruitvliegjes. Wanneer het er maar eentje is, denk je niets aan de hand, maar tijdens warme dagen vermenigvuldigen deze beestjes zich snel en voordat je het weet heb je last van een fruitvliegjesplaag in je huis. Wat kan je hier nu aan doen en hoe kan je dit voorkomen? Wanneer je verstandig bent, neem je direct maatregelen wanneer je fruitvliegjes in je huis tegenkomt. Het beestje is nog geen halve centimeter, maar in grote getale geeft hij veel overlast. Het vliegje blijft zo'n 15 tot 30 dagen leven (afhankelijk van de temperatuur) en een vrouwtjes fruitvlieg kan wel honderd eitjes per dag leggen, dus je hebt al snel een hele plaag in huis.

Fruitvliegjes komen van buiten

Deze beestjes blijven in je huis hangen wanneer hier iets van hun gading te vinden is. Ze bevinden zich in de fruitschaal, op de vuile vaat, in de vuilnisbak, in de afwasmachine en op andere plaatsen waar etensresten te vinden zijn. Haal fruit en de vuile vaat dus weg en zorg iedere dag voor een schone vuilniszak, vuilnisbak en vaatwasser. Ruim lege blikjes en glazen direct op of spoel ze goed om met veel water. Hetzelfde met bierflesjes en wijnflessen want ook hier komen fruitvliegjes op af. Ze zijn namelijk dol op alcohol.

Huis fruitvliegjes onvriendelijk maken

Zorg voor kruiden in de vensterbank en de keuken. Fruitvliegjes hebben een hekel aan basilicum, lavendel, salie en dille. Knoflook en kruidnagel kunnen ze ook niet waarderen. Hier en daar wat druppels pepermuntolie achterlaten of af en toe wierook branden, kan ook zorgen dat de fruitvliegjes een deurtje verder gaan.
Zet geregeld alles tegen elkaar open. Dit houdt niet alleen je huis schoon en fris, maar dit zorgt ook voor luchtdoorstroming. Nog iets wat fruitvliegjes niet kunnen waarderen.

Fruitvliegjes bestrijden

Door hun afmetingen is doodslaan met een vliegenmepper meestal geen groot succes. Hoe bestrijd je de fruitvliegjes dan wel?

 • Neem een schaaltje met een beetje azijn en afwasmiddel. Fruitvliegjes houden van azijn, maar een slok afwasmiddel overleven ze niet.
 • Zet een schaaltje honing of stroop op het aanrecht. De vliegen willen ervan eten en plakken dan vast.
 • Wanneer je ze opzuigt met de stofzuiger bestaat de mogelijkheid dat ze hier weer gewoon uit kruipen. Je kan wat lavendel opzuigen, dan planten ze zich in de stofzuigerzak in ieder geval niet voort. Een stofzuigerzakloze stofzuiger is nog makkelijker. Deze schud je na het stofzuigen even leeg in de minicontainer en de fruitvliegjes zijn uit je huis.
 • Vergeet niet de potgrond rondom je planten goed na te kijken en zo nodig te vervangen. Fruitvliegjes leggen hier vaak hun eitjes in.
 • Zet een glas met een bodempje wijn of bier op het aanrecht. Hier span je een velletje vershoudfolie over waar je wat gaatjes in prikt. De fruitvliegjes komen op de drank al en willen er van drinken. Daarna kunnen ze niet meer uit het glas en verdrinken ze.

Wanneer je de fruitvliegjes wil lokken met azijn, drank of zoetigheid, moet je er wel voor zorgen dat er verder niets van hun gading te vinden is, anders werkt het niet. Dat wil zeggen geen vuile vaat, een lege en schone afvalemmer, een schoon aanrecht en een schone gootsteen. Gooi je natte vaatdoek in de was. Geen eten zoals fruit waar de fruitvliegjes bij kunnen komen. De kans wordt dan groot dat ze op je val af komen.

Weetjes over fruitvliegjes

 • Fruitvliegjes zijn net mensen. Wanneer een mannetje veel wordt afgewezen door de vrouwtjes gaat hij driftig op zoek naar alcohol. Althans volgens een artikel in Science, geschreven door Amerikaanse wetenschappers.
 • Mensen hebben niets gemeen met fruitvliegjes? Gek genoeg lijken we genetisch voor 75 % op elkaar.
 • Er zijn heel veel verschillende soorten fruitvliegjes. Wij zien het verschil meestal niet maar kruisingen tussen verschillende soorten leveren geen levensvatbare nakomelingen op.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fruitvliegjes plaag: effectief fruitvliegjes bestrijdenFruitvliegjes plaag: effectief fruitvliegjes bestrijdenFruitvliegjes bestrijden kan erg lastig zijn. Elk jaar laten ze zichzelf weer zien in vele huishoudens. Vaak vind je fru…
De Suzuki fruitvlieg kan Nederlandse fruitoogst verwoestenDe Suzuki fruitvlieg kan Nederlandse fruitoogst verwoestenIn 2014 zijn volledige Europese fruitoogsten verwoest, doordat het fruit werd aangetast door de Suzuki fruitvlieg. Ook d…
Hoe kan ik fruitvliegjes tegengaan?Hoe kan ik fruitvliegjes tegengaan?Fruitvliegjes kunnen in de zomerdagen een ware plaag vormen in het huishouden. Binnen de kortste keren zitten ze binnen…
Bestrijding: FruitvliegjesBestrijding: FruitvliegjesDrosophilidae is een grote bron van ergernis voor vele mensen. Het bestaan van de zogenaamde fruitvliegen (of bananenvli…

Marterverjager: verjaag de dieren met ultrageluidMarterverjager: verjaag de dieren met ultrageluidEen marter kan veel overlast veroorzaken. Dit beschermde dier komt voornamelijk in het oosten van ons land voor. De mart…
De onvermoeibare wesp!De onvermoeibare wesp!De lastige wesp is in Nederland het meest gevreesde insect, op de voet gevolgd door de (huis)spin. De wesp is echter ook…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • http://www.fruitvliegjes.net/
 • http://nos.nl/artikel/352029-fruitvlieg-zonder-seks-aan-drank.html
 • Artikel tijdschrift Science
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.