Fruitvliegjes in huis voorkomen en bestrijden

Fruitvliegjes in huis voorkomen en bestrijden Fruitvliegjes in huis. Vervelende kleine vliegjes in huis waar je moeilijk vanaf komt? Grote kans dat het fruitvliegjes zijn. Hoe kom je aan fruitvliegjes in huis en hoe kom je er weer vanaf. Zijn deze vliegjes gevaarlijk voor je gezondheid of zijn ze alleen maar lastig. Er zijn speciale vallen te koop voor deze vliegjes maar het is ook leuk om zelf een simpele val te maken. Vaak zul je versteld staan van het aantal vliegjes wat je vangt.

Fruitvliegjes

Zoals de naam al zegt komen fruitvliegjes op de geur van fruit af. Naast fruit komen ze ook op andere dingen af maar de grootste aantrekkingskracht heeft rijp of overrijp fruit. Het is erg lastig om van fruitvliegjes af te komen als je ze eenmaal in huis hebt dus voorkomen is beter dan genezen in dit geval.

Fruitvliegjes zijn die hele kleine vliegjes die je vaak in de zomer door de kamer ziet vliegen. Ze houden zich vaak op rondom fruit en planten waarvan de aarde te nat is. Daarnaast houden ze ook van alcoholische dranken en koffiepads. Fruitvliegjes hebben een goede neus als het gaat om het vinden van bijvoorbeeld overrijp fruit. De vliegjes kunnen de geur vaak buiten de woning al ruiken. Gezien het formaat van de vliegjes kunnen ze door de kleinste gaatjes en kiertjes de woning binnendringen.

Het zijn de vrouwtjes die voor de problemen zorgen doordat ze eitjes leggen op het overrijpe of rottende fruit. Vanaf dat moment is het wachten op een plaag van fruitvliegjes in huis. Fruitvliegjes leven erg kort waardoor ze zich snel vermenigvuldigen. Zo kan een enkel vliegje binnen korte tijd een vliegenplaag in huis veroorzaken.

Voortplanting

Fruitvliegjes leven ongeveer twee weken. Dit betekent dat ze zich snel moeten voortplanten. Ze leggen hun eitjes op rijp fruit. Gelukkig leggen ze de eitjes niet in het fruit maar op de schil. De reden hiervoor is dat de larven direct voedsel hebben op het moment dat ze het daglicht zien. Vanaf het moment dat de eitjes gelegd worden duurt het ongeveer twee weken voor de eitjes uitkomen. Veel mensen kopen fruit zonder het snel op te eten. Vochtige grond is dus ook ideaal voor fruitvliegjes om de eitjes in te leggen.

Fruitvliegjes brengen op zich geen ziektes over. Ze zijn dan ook meer vervelend en irritant in huis dan dat ze gevaarlijk zijn. Toch is het wel zaak om van de vliegjes af te komen want voor je het weet zitten ze door je hele huis.

Voorkomen van fruitvliegjes in huis

Het voorkomen van een invasie van fruitvliegjes in de woning is eigenlijk te simpel voor woorden. Zorg ervoor dat fruit niet te lang blijft liggen. Wanneer er fruit is gegeten zorg er dan voor dat het gedeelte wat overblijft zoals bijvoorbeeld de schil snel de woning wordt uitgewerkt. Laat het in ieder geval niet langer liggen dan nodig is. Ook wijn- en bierglazen kun je het beste niet te lang laten staan op het aanrecht. Spoel ze minimaal om zodat ze geen aantrekkingskracht uitoefenen op de fruitvliegjes. Hou in de gaten dat je planten niet teveel water geeft. Wanneer aarde te nat is kan het gaan schimmelen en ook daar zijn fruitvliegjes dol op. Je zult de kleine diertjes dan ook binnen niet al te lange tijd in de aarde zien bewegen.

Enkele tips om problemen met fruitvliegjes te voorkomen op een rijtje:
  • Eet fruit snel op en gooi fruit wat je niet meer opeet en het gedeelte wat overblijft direct weg.
  • Laat geen glazen met resten van alcoholische dranken of andere etenswaren staan. Spoel ze af of was ze af.
  • Geef planten niet teveel water

Bestrijden van fruitvliegjes

Er zijn meerdere manieren om fruitvliegjes te bestrijden. Welke methode je ook gebruikt, het start altijd met het wegnemen van de oorzaak waardoor de vliegjes binnen zijn gekomen. Voorkom overrijp fruit en ruim glazen en eten direct op.

Trechterval

Een zeer goede en effectieve methode om fruitvliegjes te vangen is meteen een methode waar je veel voldoening uit haalt omdat je de val zelf bouwt. Deze val is zeer simpel en in een paar minuten te maken en is zeer effectief. Voor deze val neem je een rond glas waarin je een klein stukje fruit legt, banaan werkt perfect. Van papier maak je een trechtertje met aan de onderkant een zeer klein gaatje. Het gaatje moet net klein genoeg zijn voor het vliegje om er doorheen te kunnen. Dit trechtertje zet je op het glas. Zorg er wel voor dat het papier helemaal aansluit aan de rand van het glas zodat de vliegjes er niet aan de zijkant uit kunnen wandelen. Zet het glas op een goede plek neer. Het fruit gaat rotten en trekt vliegjes aan die via het trechtertje in het glas terecht komen. Doordat het fruit in het glas ligt gaan ze er niet meer uit via dat kleine gaatje. Laat het glas een tijdje staan. Je zult na enkele dagen zien dat er een flink aantal vliegjes in het glas gevangen zit.

Overige vallen

Er zijn ook vallen te koop in de winkel. Deze vallen zijn makkelijk neer te zetten en doen hun werk goed maar zeker niet beter dan de val die je in het voorgaande voorbeeld zelf hebt gemaakt.

Azijn en zeepsop

Een andere mogelijkheid is azijn mengen met zeepsop. Ook wordt aangegeven dat dit met ammoniac en zeepsop werkt. De fruitvliegjes zouden op de geur afkomen en doodgaan doordat ze het drinken van de zeepsop niet overleven of verdrinken. Ervaringen met deze methode wisselend.

Fruitvliegjes in huis kan op zich dus geen kwaad maar voorkomen en bestrijden ervan is wel van belang. Voor je het weet heb je een plaag in huis maar gelukkig is er op een vrij simpele manier iets aan te doen.
© 2013 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een fruitvliegjes plaag bestrijdenEen fruitvliegjes plaag bestrijdenIedereen heeft ze wel eens in huis, vooral tijdens warme zomerdagen, fruitvliegjes. Wanneer het er maar eentje is, denk…
Fruitvliegjes plaag: effectief fruitvliegjes bestrijdenFruitvliegjes plaag: effectief fruitvliegjes bestrijdenFruitvliegjes bestrijden kan erg lastig zijn. Elk jaar laten ze zichzelf weer zien in vele huishoudens. Vaak vind je fru…
Hoe kan ik fruitvliegjes tegengaan?Hoe kan ik fruitvliegjes tegengaan?Fruitvliegjes kunnen in de zomerdagen een ware plaag vormen in het huishouden. Binnen de kortste keren zitten ze binnen…
Vang fruitvliegjes met witte wijnazijnVang fruitvliegjes met witte wijnazijnJe kent het wel: de fruitschaal wordt omzoomd met allemaal kleine vliegjes. En ook bij de pedaalemmer zijn ze vaak te zi…

Honingbijen halen vaak zelf de dood in huisHoningbijen halen vaak zelf de dood in huisIedereen kent de bij, met name de honingbij. De mens heeft een goede 'band' met dat insect. Deze vliesvleugelige zorgt e…
Spinnen in en om het huisSpinnen in en om het huisSpinnen in en om het huis. Spinnen zijn zeer nuttige dieren. In Nederland zijn geen spinnen die gevaarlijk zijn voor men…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Panic (59 artikelen)
Laatste update: 14-04-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.