Hoe kan je fruitvliegen bestrijden?

Iedereen is al wel eens met fruitvliegen geconfronteerd geweest. Je zet een fruitkorf op de keukentafel en in de kortste keren is de kom omsingeld door een dozijn fruitvliegjes. Ze zijn niet alleen vervelend, ze bederven ook het fruit sneller eenmaal ze het fruit geïnfesteerd hebben.

De fruitvlieg

De fruitvlieg wordt ook wel eens bananenvlieg genoemd omdat het insect zeer hard wordt aangetrokken door dit stuk fruit. Drosophila melanogaster is een klein vliegje uit de orde tweevleugeligen en is de meest gekende fruitvlieg in onze streek. Ze wordt sterk aangetrokken door suikerhoudend voedsel. Het leeft van levende gistcellen die voornamelijk op rottende groenten en fruit voorkomen. Daarnaast zijn ze zot op fruitzuren en alcohol. De fruitvlieg is ongeveer 3-4 mm groot en heeft een geelbruine kleur. Deze vlieg wordt in wetenschappelijke onderzoeken vaak gebruikt als model voor genetische studies wegens de snelle voortplanting en zijn genetische diversiteit.

Fruitvliegjes kan je proberen te voorkomen, maar het is bijna onmogelijk deze strijd met de fruitvlieg te winnen. Toch wordt hier geprobeerd een aantal methoden te geven om de fruitvlieg te bestrijden.

Proactief tegen de fruitvlieg

De beste manier om een fruitvlieg te voorkomen, is het voedsel in openlucht af te schermen of te verwijderen. Hierdoor worden ze niet aangetrokken door de geurende fruitzuren en blijven ze automatisch weg. Toch is afschermen soms niet voldoende indien je het niet degelijk gedaan hebt. Zelfs door het kleinste gaatje in de plastiek folie komen de geurstoffen vrij en worden fruitvliegjes erdoor aangetrokken. Heb je niet de mogelijkheid je fruit degelijk af te schermen? Plaats dan je fruit en groenten in de koelkast. De fruitvliegen kunnen er door de koude onmogelijk in overleven.

Was je fruit en groenten

Indien je fruit en groenten koopt is het aangeraden het eten te wassen voor je ze in een kom plaatst. Na het versnijden van groenten en fruit, is het best je afval onmiddellijk uit het huis te verwijderen of buiten in een container te plaatsen. Doe het restafval eerst in een eerste zak en steek het vervolgens in een tweede zak die je goed dichtknoopt. Zo kunnen fruitvliegen er moeilijk aan.

Overrijp fruit

Zoals hierboven vermeld staat, zijn het de gistcellen, fruitzuren en alcohol (vergisting) op fruit en groenten die als voedsel dienen voor de fruitvlieg. Suikerrijk voedsel, vormen de ideale uitgangsbasis voor gistcellen om te groeien en te overleven. Het is daarom belangrijk dat men overrijpe groenten en fruit verwijdert uit de kom om te vermijden dat je fruitvliegen aantrekt en dat de rest van het fruit ook sneller begint te rijpen. Rijp fruit geeft namelijk een stof af "ethyleen" dat een stimulans is voor ander fruit om ook sneller te rijpen.

Flessen en blikjes

Fruitvliegjes worden evenzeer aangetrokken door geopende flessen fruitsap, wijn, bier, zelfs ketchup en dergelijke. Zorg er namelijk voor dat producten goed afgesloten worden en plaats ze op een veilige plaats of in de koelkast desnoods.

Zacht en hard fruit

Het is zo dat het sap van zacht fruit, makkelijker bereikbaar is dan het sap van bijvoorbeeld een sinaasappel. Dat geldt ook voor fruitvliegjes. Het is daarom aan te raden, zacht fruit zoals perziken, pruimen, aardbeien die een dunne schil hebben en makkelijk gekwetst kunnen worden, in een papieren zak te steken en het vervolgens op een droge plaats te bewaren. De papieren zak zorgt ervoor dat overtollig vocht wordt opgenomen en fruit minder snel rot. Je kan het fruit ook in de koelkast plaatsen waardoor het beter bewaard blijft. Fruit met een dikke schil daarentegen, kan je met gemak na het wassen in een kom leggen.

Afvalresten

Heb je groenten en fruitafval, maar kan je de container niet buiten plaatsen of heb je geen mogelijkheid om het degelijk op te bergen tegen fruitvliegjes? Steek je restafval van groenten en fruit dan in een plastiek zak en steek het vervolgens in je vriesvak totdat je het kan afvoeren. Zo zal het niet rotten en ruiken maar dump je het gewoon wanneer je de mogelijkheid hiertoe hebt.

Pepermunt

Een oplossing van pepermunt lijkt een ideaal middel te zijn om fruitvliegen te verdrijven. Doe een pepermunt oplossing in een bokaaltje. Draai wat keukenrol om in een buisje of lont en steek deze in de pepermunt oplossing. Plaatst het op een plaats waar je last hebt van fruitvliegjes en ze zullen snel verdwijnen. Dit werkt perfect binnenshuis maar ook op openbare plaatsen wordt het al wel eens toegepast.

Ventilatie

Fruitvliegjes zijn vrij fragiele vliegers. Onder een ventilator of voor een staventilar zullen ze veel moeite hebben om naar het fruit te vliegen en er op te blijven zitten.

Binnenhuis planten

Heb je veel planten staan binnenshuis of heb je een wintertuin, let er dan op dat je niet teveel composteert in de zomermaanden. Daar zitten nog resten onverteerd fruit en groenten in die fruitvliegen aantrekken waar ze zich kunnen van voeden en in voortplanten.

Alles proper en schoon

Om fruitvliegjes te vermijden, is het vooral belangrijk dat men proper werkt. Zorg daarom steeds voor een proper werkoppervlak na de bereidingen.
 • Heb je een vaatwasmachine, steek de vuile borden en het gebruikte materiaal in de machine en sluit de deur. De vliegjes worden ook makkelijk aangetrokken door allerhande etensresten.
 • Zorg ook dat je de afvoer van de afwasbak regelmatig reinigt. Het is ook een goede plaats voor de fruitvlieg om er zich in voort te planten. Spoel deze daarom éénmaal per maand met een javeloplossing. Indien mogelijk en wat nog beter is, ga er met een borstel in om de wanden binnenin de afvoer degelijk proper te maken.
 • Zorg ervoor dat je vuile vodden niet te lang laat liggen. Ook dit lokt fruitvliegjes aan. Regelmatig een wasje doen is de boodschap.
 • Kuis gevallen etensresten op de grond onmiddellijk op.
 • Maak elke dag het vuilbakje onder de wasbak leeg en plaats het buiten.
 • Maak het gasvuur elke dag proper. Overgekookte etensresten trekken eveneens vliegjes aan.
 • Na het poetsen van de vloer, is het aangeraden de emmer met water en de opnemer onmiddellijk uit te wassen en de emmer te ledigen. De minuscule etensresten die in het water komen, vormen een ideale uitgangsbasis voor fruitvliegen.

Fruitvliegen bestrijden

In de loop van het jaar hebben we weinig last van fruitvliegjes. Het is vooral in de zomermaanden en in de warmere streken dat je nogal eens problemen kan hebben met deze lastposten. Heb je rekening gehouden met het bovenstaande, dan maak je weinig kans op een invasie van fruitvliegjes. Maar soms kan het wel gebeuren dat we toch ergens overrijp fruit hebben laten liggen omdat we de fruitkorf uit het oog zijn verloren enz. Gelukkig zijn er nog altijd een aantal manieren om ze te bestrijden.

Fruitvliegen vangen

Een mogelijke manier om fruitvliegen te vangen, is een stuk overrijp fruit in een bokaal te steken. In deze bokaal plaats je een trechter (eventueel van papier) en zet je de bokaal vervolgens op een plaats waar veel fruitvliegjes voorkomen. De vliegjes zullen via de trechter naar het stuk fruit vliegen maar ze zullen door de nauwe opening moeilijk kunnen ontsnappen. Eénmaal een hoop vliegjes gevangen, zet je de bokaal buiten en kan de de vliegjes loslaten.

Iets gelijkaardig kan je maken in een kom dat je vult met wijnazijn of gewoon een scheut rode wijn of donker bier. Daarin plaats je een stuk overrijp fruit. Doe hierin een klein beetje detergent. Vervolgens sluit je de kom af met doorzichtige plastiek. Maak enkele kleine gaten in de plastiek zodat de vliegjes er doorheen kunnen kruipen. Ze worden namelijk aangetrokken door het suikerhoudend fruitig goedje. Om er terug uit te geraken zullen ze meer moeite hebben omdat ze doorgangen niet onmiddellijk terugvinden. Een groot deel van de vliegjes zullen verdrinken in de vloeistof door toevoeging van het detergent. Zeep zorgt namelijk dat de oppervlaktespanning van een vloeistof afneemt waardoor de vliegjes sneller in de vloeistof zullen vallen en verdrinken.

Je kan ook simpelweg gebruik maken van een zipzak. Je steekt hierin een stuk overrijp fruit en laat het zakje een cm open zodat de vliegjes erin kunnen vliegen. Zip vervolgens de zak dicht en laat ze buitenshuis vrij.

Fruitvliegen vernietigen

Een andere methode die je kan toepassen, is een sproei- of spuitbus die je normaal gebruikt om planten te besproeien, te vullen met een alcohol-oplossing. Spuit hiermee op de fruitvliegjes en deze zullen op de grond vallen. Met een borstel en blik kan je ze vervolgens opvegen. Het voordeel hier is dat je geen gevaarlijke insecticide hoeft te gebruiken.

Natuurlijk kan je nog altijd commerciële insecticide gebruiken maar het is af te raden hiermee op je groenten of fruit te spuiten. Na de behandeling, de kamers goed verluchten en zeker het fruit nog eens goed afwassen.

Hang een ouderwetse vliegenplakker. Deze oogt niet mooi maar is wel effectief tegen alle vliegensoorten.

Zuig met behulp van een stofzuiger wat poeder op van een vlooienband of vlooienpoeder uit een bus. Zuig vervolgens met een verlengstuk de vliegjes op. Deze zullen sterven in de stofzuigerzak.
© 2012 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestrijding: FruitvliegjesBestrijding: FruitvliegjesDrosophilidae is een grote bron van ergernis voor vele mensen. Het bestaan van de zogenaamde fruitvliegen (of bananenvli…
De Suzuki fruitvlieg kan Nederlandse fruitoogst verwoestenDe Suzuki fruitvlieg kan Nederlandse fruitoogst verwoestenIn 2014 zijn volledige Europese fruitoogsten verwoest, doordat het fruit werd aangetast door de Suzuki fruitvlieg. Ook d…
Wat zijn fruitvliegjes en hoe raak je ze kwijtWat zijn fruitvliegjes en hoe raak je ze kwijtFruitvliegjes, ook wel bananenvliegjes of azijnvliegjes genoemd, dalen met name in de zomer en de herfst massaal neer op…
Drosophila Melanogaster: de fruitvliegDrosophila Melanogaster: de fruitvliegDe fruitvlieg (Drosophila Melanogaster) is een klein vliegje die als stam de geleedpotigen heeft, als klasse de insecten…

Fruitvliegjes in huis, een lastig probleemFruitvliegjes in huis, een lastig probleemFruitvliegjes in huis. Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. In de meeste gevallen is het vrij simpel om…
Blaptica Dubia - Argentijnse kakkerlak als voederdierReptielen, amfibieën en vogelspinnen stellen veelal vrij hoge eisen aan hun dieet. Een afwisseling van de meest gangbare…
Bronnen en referenties
 • www.wikihow.com
 • http://insects.about.com
 • http://www.vragen.org/wetenschap
 • http://www.fruitvliegjes.net/
 • http://lifehacking.nl
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.