Hondenvoer speciaal voor kleine honden: zin of onzin?

Hondenvoer speciaal voor kleine honden: zin of onzin? Hondenvoer is er in uiteenlopende soorten samenstellingen en maten. De keus is groot. Zo is er bijvoorbeeld speciaal voer verkrijgbaar voor puppy's, volwassen honden en voor senior honden. Sommige merken hondenvoer zijn bovendien verkrijgbaar in speciale varianten voor kleine, middelgrote of grote honden. Het gaat daarbij niet alleen om de grootte van de brokken, maar vooral ook om de samenstelling ervan. Wat is de zin of onzin van hondenvoer dat speciaal bedoeld is voor honden van een klein ras?

Is speciaal hondenvoer voor jouw hond noodzakelijk?

We hebben allemaal verhalen gehoord van honden die hetzelfde aten als hun baasjes en toch lang en gelukkig leefden. We weten ook dat de hoeveelheid zout en vet die tegenwoordig gewoonlijk in voor menselijke consumptie bestemde voeding zit, voor honden bijzonder ongezond is.

Terwijl de mens qua spijsvertering een omnivoor, dus alleseter is (zij het volgens sommige leerboeken een frugivoor, dus vruchteneter), is de hond een carnivoor, dus een vleeseter. Voor mensen die hun hond gezond voer willen voorzetten, betekent dit dat met de pot laten mee-eten niet in aanmerking komt.

Als je het beste voor je hond wilt, koop je hondenvoer van een vertrouwd merk. Bedenk dat voeding voor honden niet aan dezelfde strenge eisen hoeft te voldoen als voeding voor mensen. Kies daarom liever niet voor een onbekend merk met een onduidelijke samenstelling of herkomst uit de supermarkt, maar voor een goed bekend staand merk uit een dierenspeciaalzaak. Dan weet je zeker dat je hond uitgebalanceerd voer krijgt van betrouwbare leveranciers.

Behoort jouw hond tot een klein ras?

Wanneer behoort een hond tot een klein ras of een miniras? In het algemeen wordt een hond die maximaal 10 kg weegt als hij volwassen is, tot de kleine rassen gerekend.

Dat betekent dat een kleine hond een gewicht van ergens tussen de pakweg anderhalf en tien kilo kan hebben. Bekende rassen van kleine honden zijn bijvoorbeeld de chihuahua, de pekinees, de tibetaanse spaniel, de teckel, de jack russell, maar bijvoorbeeld ook de dwergpoedel of de sheltie. Ook het populaire ‘boomertje’ behoort tot de kleine honden. En natuurlijk, niet te vergeten, de kruisingen met een volwassen gewicht van maximaal tien kilo.

Wat zijn bijzondere eigenschappen van kleine hondenrassen?

Hoe zeer deze kleine honden onderling ook verschillen qua karakter en temperament, toch hebben ze veel overeenkomsten.

Om te beginnen leven deze kleintjes gemiddeld veel langer dan grotere honden. Terwijl sommige grotere honden op een leeftijd van acht jaar al als senior moeten worden beschouwd, halen kleine hondjes met gemak een leeftijd van pakweg 14 tot wel 18 jaar. Deze kleintjes zijn vaak eerder uitgegroeid dan grote honden en worden veel later senior.

Ook hebben deze kleine honden relatief gezien meer energie nodig dan grotere honden: ze moeten immers veel meer passen zetten en dus inspanning leveren dan een grote hond als ze met hun baasje uit wandelen gaan. En een klein lichaam vraagt relatief gezien nu eenmaal om meer energie dan een groot lichaam.

Honden van kleine rassen hebben wat meer last dan grotere honden van een wat gevoelige spijsvertering en een zachte of stinkende ontlasting, een kwetsbaar gebit door verhoogde tandsteenvorming of probleempjes met een schilferende of jeukende huid, een doffe vacht of haaruitval.

Al deze bijzondere eigenschappen en kenmerken vragen om voer dat specifiek rekening houdt met de behoeften van deze hondjes.

Hebben kleine honden andere voedingsbehoeftes dan puppy’s?

Het is van belang onderscheid te maken tussen puppy's en volwassen honden van een klein ras.

Jonge hondjes in de groei hebben andere voeding nodig dan volwassen honden. Pups hebben bijvoorbeeld speciale voeding nodig die is afgestemd op de bouw van hun skelet, dus op het krijgen van sterke botten. Verder vraagt hun tomeloze energie in combinatie met hun nog niet geheel ontwikkelde spijsverteringssysteem om een bijzondere samenstelling van hun voeding.

Een kleine, volwassen hond heeft andere voedingsbehoeften dan een puppy. Daarom is het minder verstandig om kleine volwassen honden voer voor puppy's te geven. Dit ondanks het feit dat de brokgrootte van droogvoer voor een pup op zich wel heel geschikt is voor een volwassen hond van een klein ras.

Hebben kleine honden andere behoeftes dan middelgrote of grote honden?

Volwassen honden van een klein ras hebben soms moeite met de grootte van de brokken van normale droogvoeding voor honden. Maar belangrijker nog, zoals eerder genoemd, is dat kleine honden in een aantal opzichten anders zijn dan grotere honden. Denk bijvoorbeeld aan de aanzienlijk hogere levensverwachting van veel kleine honden ten opzichte van grotere honden. En vooral ook aan de andere levensstijl en bepaalde gevoeligheden van deze kleintjes. Deze verschillen vragen om aangepast droogvoer dat specifiek is afgestemd op de kleine hond.

Welk speciaal voer is geschikt voor uw kleine hond?

We zagen al dat voer voor puppy’s en voer voor de ‘gewone’ volwassen hond minder geschikt is voor de kleine hondenrassen. Maar welk voer is dan het beste geschikt voor een hond van een miniras of een klein ras?

Voor extra energie

Voer dat speciaal geschikt is voor een kleine hond bevat relatief gezien extra energie met het oog op het energieke en speelse karakter van veel kleine honden.

Voor een gezonde huid en een glanzende vacht

Daarnaast is er extra Omega-3 en Omega-6, bijvoorbeeld in de vorm van lijnolie aan het eten toegevoegd. Deze vetzuren bevorderen een gezonde huid en vacht. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor zwavelaminozuren. Dankzij deze toevoegingen worden problemen met problemen met een doffe of uitvallende vacht of met een schilferende huid verholpen.

Voor een gezond tandvlees en frisse adem

Verder zijn er soms speciale mineralen of natriumpolyfosfaten toegevoegd aan het voer ter ondersteuning van een gezond tandvlees en frisse adem. De vorming van tandsteen of tandplak wordt bestreden door het het vrije calcium in het speeksel te binden en af te voeren naar het maagdarmkanaal. Daarnaast zorgen de bijzondere vorm en structuur van de brokjes voor een mechanisch polijstend effect op het gebit.

Voor een betere spijsvertering

De betere merken hondenbrokken zijn vrij van kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Dit ter voorkoming van gevoeligheidsreacties.

Voer voor honden met een gevoelige spijsvertering bestaat vaak hoofdzakelijk uit lamsvlees met rijst. Lamsvlees bevat namelijk gemakkelijk verteerbaar eiwit. En rijst bevat gemakkelijk verteerbare koolhydraten.

Soms wordt het prebiotische ingrediënt inuline toegevoegd. Dit bevordert een betere vertering van het voer.

Speciaal voor kleine senior honden

Sommige merken hondenbrokjes voor kleine honden hebben ook een speciale variant voor senior honden. De samenstelling van de voeding is dan berekend op de werking van de darmen en nieren van oudere honden. Ook wordt gewrichtspijn zoveel mogelijk voorkomen en bestreden.

Varianten van voer voor kleine honden

Verschillende kwaliteitsmerken hondenvoer kennen een speciale voedingslijn voor kleine honden. Zo heeft het voordelige kwaliteitsmerk Smølke de volgende varianten voor kleine honden:
 • Puppy Mini/Medium: tot een leeftijd van 10 maanden
 • Adult Mini: van 10 maanden tot 8 jaar
 • Senior Mini: voor honden vanaf 8 jaar

Van het topmerk Royal Canin zijn de volgende varianten verkrijgbaar:
 • Mini Junior voor puppy’s tot 10 maanden
 • Mini Adult 27 voor honden tussen de 10 maanden en 8 jaar oud
 • Mini Mature +8 voor honden met een leeftijd tussen de 8 en de 12 jaar
 • Mini Ageing +12 voor honden ouder dan 12 jaar. De samenstelling hiervan is vooral gericht op het gezond houden van het hart van honden op leeftijd
 • Mini Sensible 30 voor gevoelige of kieskeurige kleine honden. Deze brokjes zijn extra smakelijk

Royal Canin heeft bovendien ook voer dat voor een specifiek hondenras is bestemd. Zo zijn er rasspecifieke varianten voor de Charles Spaniel, Chihuahua, Dashond (Teckel), Poedel Dwerg, Shih Tzu en de Yorkshire Terriër.

Ook van het topmerk Eukanuba kun je voer kopen dat qua samenstelling speciaal op het ras van jouw hond is afgestemd. Er is een rasspecifieke variant van Eukanuba hondenvoeding voor de Westhighland White Terriër, de Yorkshire Terriër, de Jack Russell Terriër en voor de Teckel.

Ook andere kwaliteitsmerken hondenvoer kennen speciaal voer voor kleine honden.

Specifiek hondenvoer voor kleine honden: zin of onzin?

Aangezien kleine honden specifieke eigenschappen hebben die anders zijn dan die van middelgrote of grote honden, is het niet onzinnig, maar logisch en verstandig om deze hondjes voer te geven dat is afgestemd op hun specifieke behoeften.

Special: Wat heeft je hond nodig?

Dit artikel maakt deel uit van de special Wat heeft je hond nodig? In de artikelen die bij deze special horen, komen onder meer onderwerpen als elementaire hondenspychologie, tips voor het uitlaten van je hond, en de bescherming van je hond tegen aanvallende vogels aan de orde.

Lees verder

© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het beste voer voor hondenHet beste voer voor hondenEen goede voeding is van groot belang voor de gezondheid en de vitaliteit van uw hond. Hoewel men bij hondenvoeding mees…
Biologisch honden- en kattenvoerBiologisch honden- en kattenvoerEr wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch a…
Hondenvoedsel: fabels en feitenHondenvoer: fabels en feiten Wat is er al niet geschreven over hondenvoer. Zo zou de hond een vleeseter zijn. Extra vita…
Gezonde voeding voor de hondGezonde voeding voor de hondVoorbij zijn de tijden dat honden de resten werden voorgezet, of dat ze zelf hun kostje bij elkaar moesten zien te schar…
Opvoeding van kittensOpvoeding van kittensJe hebt net een kitten gekocht, maar je weet niet precies hoe je een kitten moet opvoeden. Vind in dit artikel de inform…
Bronnen en referenties
 • Gezondheidsvoeding voor kleine honden; http://www.royalcanin.nl/docs/ioh/productfolders/mini.pdf
 • Smølke Adult Mini; Smølke; http://www.smolke.nl/hondenvoeding
 • Genen zijn belangrijk; Eukanuba; http://www.eukanuba.nl/nl-NL/familie-landing/breed-specific.jspx
Reactie

Doglover, 24-07-2014
Als er verteld wordt dat een hond een carnivoor is, snap ik er niets van dat er brokken worden aanbevolen. Laat een hond gewoon lekker vlees eten, zoals ze dat in de natuur ook zouden doen. Zoek maar eens op: "rauw voer honden". Er is genoeg op internet te vinden over het op een juiste manier voeren van honden en andere carnivoren. Leeuwen en tijgers in een dierentuin krijgen toch ook geen hondenbrokken?

De meeste mensen beseffen niet hoeveel 'slechte' dingen in hondenvoer zit. Echt mensen, als je van je hond houdt, geef dan geen brokken! Reactie infoteur, 24-07-2014
Er staat veel onzin op het internet over hondenvoeding!

Er bestaat gezond en minder gezond brokvoer. Ook bestaat er gezond en minder gezond zogenaamd rauw voer. Je kunt niet zonder meer stellen dat het ene altijd beter is dan het andere.

Een ding staat vast: honden kunnen heel lang en gezond leven op brokvoer van hoge kwaliteit.

Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 22-07-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.