Handleiding: het maken van een krabpaal voor de kat

Handleiding: het maken van een krabpaal voor de kat Krabpalen, het meest geliefde item van een kattenpoot. De dierenwinkels staat er vol van, maar de prijs- kwaliteitsverhouding laat vaak te wensen over. Zelf een krabpaal maken is niet alleen mooi maar ook goed voor de portemonnee. Bovendien ligt de kwaliteit helemaal in de hand van zijn maker. Stroop de mouwen maar op! Het maken van een krabpaal kost veel tijd, de beloning is echter een grote robuuste, duurzame en goedkope krabpaal waar poezen heel lang plezier aan beleven.

Benodigdheden

 • 1 potlood;
 • 1 blad papier;
 • 1 plaat triplex of multiplex of MDF;
 • 1 figuurzaag;
 • 1 doosje houtschroeven (4mm x 40 mm);
 • 1 schroefmachine of schroevendraaier;
 • 1 klokboor;
 • 1 stuk sisaltapijt (300mm x 4000mm);
 • 1 potje tapijtlijm;
 • 1 pot primer op waterbasis;
 • 1 emmer verf op waterbasis;
 • 1 verfborstel;
 • 4 kussens of 4 matjes (400mm x 400mm);
 • 16 houtblokjes (30mm x 30mm);
 • Schuurpapier.

De keuze tussen triplex, multiplex of MDF is vooral een prijs- kwaliteitkeuze. Triplex heeft de neiging licht te vervormen in vochtige omstandigheden. Dit kan gebeuren in vochtige ruimtes of bij het schilderen. MDF daarentegen is duurder, maar beter bestand tegen vervormen.

Werkwijze


Platen aftekenen en verzagen

Verzaag de plaat volgens onderstaande afmetingen:
 • 4 platen van 450mm x 1220mm;
 • 1 plaat 462,5mm x 462,5mm;
 • 3 platen van 437,5mm x 437,5mm.

Neem de plaat van 450 x 1220 en teken volgende hoogtes af op 3 van de platen: 0mm; 370mm; 382,5mm; 752,5mm; 765mm; 1135mm; 1147,5mm; restruimte 72,5mm. Dit heeft als resultaat onderstaande tekening.

Houd rekening met de dikte van de multiplex (125mm), indien deze afwijkt van de opgegeven afmetingen bij de benodigdheden moeten de maten opnieuw berekend worden.

In 3 van de planken komt een opening te zitten, elk in een verschillend vak. Maak de openingen niet te groot en houd voldoende afstand van de randen. Straks worden de blokjes van 30mm x 30mm gebruikt voor het vastzetten van de planken, deze zijn niet zo mooi als ze zichtbaar zijn. Voor de opening kan gekozen worden voor elke gewenste vorm. Houd rekening met de moeilijkheidsgraad, een kattenkop is leuk maar moeilijker om uit te zagen met een figuurzaag.


Neem nu de klokboor en zaag een gat in elk van de afgetekende vormen. Met de figuurzaag worden de figuren verder uitgezaagd . Schuur met het schuurpapier eventuele splinters weg.

Schilderen

Neem alle platen onder handen, schuur ze stuk voor stuk lichtjes op. Neem het stof af met een licht vochtige doek. Alle planken krijgen een laagje grondverf. Laat alles voldoende lang drogen. Met de gekleurde verf krijgt alles nog een 2de en eventueel 3de laag. Na het schilderen wordt onderstaand schema op de binnenzijde van de 4 planken overgenomen.

Montage

Neem de 4 grote planken en monteer de vierkante blokjes rechts in de hoeken zoals op de tekening. Zorg ervoor dat de blokjes gelijk lopen tegen de zijkant, dit omdat een andere plank er tegen gemonteerd wordt. Zorg er ook voor dat de blokje bij iedere plank op exact dezelfde hoogte hangen, hier steunen straks de binnenplanken van de krabpaal op. Erg belangrijk is dat de blokjes op iedere plaat apart gemonteerd worden, anders zal het geheel niet meer kloppen.

Plaats nu telkens een plank met een blokloze kant tegen de blokjes en monteer deze met schroeven. Doe dit voor 3 planken. De onderkant kan nu gemonteerd worden. Leg de binnenplankjes op de blokjes en monteer de laatste grote plank. Kijk goed naar de hoeken van de tekening van het bovenaanzicht en zorg dat de planken op dezelfde manier gemonteerd worden. Alles zou netjes in elkaar moeten passen.

Na de montage zou dit het resultaat moeten zijn:

Sisal

Snij de sisal op lengte, houd rekening met de hoogte van de openingen. De sisal komt telkens boven en onder de opening, of over de lengte van de gehele plaat. Kleef deze in het midden van de grote platen met tapijtlijm, zorg ervoor dat de lijm goed op de randen van het tapijt zitten. Laat de lijm voldoende lang uitdrogen.

Als finishing touch worden de matjes op de plankjes gelegd. De poezen hebben nu een heerlijke krabpaal om zich op uit te leven.
© 2012 - 2024 Waxje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenkrabpaal voor je katEen kattenkrabpaal is een houten paal bedekt met ruwe materiaal. Dit is handig voor katten eigenaren om in huis te hebbe…
Nieuwe kat, nieuw interieur oei!Nieuwe kat, nieuw interieur oei!Een nieuwe kat en een nieuwe bank of stoel dat wil nog wel eens mis gaan, als de kat de nieuwe bank of stoel als een k…
De krabpaal: een handig kattenmeubel voor de binnenkatDe krabpaal: een handig kattenmeubel voor de binnenkatElke kat heeft de behoefte om te krabben, zodat zijn nageltjes niet te lang worden. Katten die buiten leven zullen hun k…
Help, mijn kat krabt aan meubels, deuren en/of behang!Help, mijn kat krabt aan meubels, deuren en/of behang!Het is heel natuurlijk voor een kat om te krabben, maar baasjes vinden dat meestal niet wenselijk wanneer dit gebeurt aa…

Waarom drinkt mijn kat plotseling veel water?Waarom drinkt mijn kat plotseling veel water?Drinkt je kat plotseling veel water en is er geen aanwijsbare oorzaak? Ga dan onmiddellijk met je kat naar de dierenarts…
Hoe bescherm je je hond tegen aanvallende vogels?Hoe bescherm je je hond tegen aanvallende vogels?We staan er zelden bij stil dat ook in Nederland en België er vogels zijn die een serieuze bedreiging voor je hond vorme…
Reacties

Nadine, 13-07-2015
Waar krijg je die sisal matten? Super leuk idee. Reactie infoteur, 27-09-2015
De sisal matten kan je vinden in de meeste tapijt winkels. Het sisaltapijt is meestal te vinden in de rayons met het vast tapijt.

Lisette, 05-07-2012
Wat een tof kattenmeubel! Denk dat ik die binnenkort ga maken :). Wil alleen wel dat ze binnenlangs omhoog gaan klimmen, dus daar ga ik nog wat op verzinnen :) gaten in de ligplanken of zo. Reactie infoteur, 06-07-2012
Dat lijkt mij een heel leuk idee :D

Waxje (14 artikelen)
Gepubliceerd: 29-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.