De voor- en nazorg bij een operatie van een rat
Tamme ratten zijn erg gevoelig voor tumoren. Als je ratje nog in goede conditie verkeert en niet bejaard is, is het verstandig om over een operatie na te denken. Maar hoe gaat dit in zijn werk en hoe kun je je ratje erdoorheen helpen? Lees snel verder.
Welke dierenarts?
Een van de meest voorkomende ziektes bij ratten, zijn tumoren. Deze kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn. En het is in beide gevallen belangrijk dat er door iemand met verstand naar gekeken wordt. Een goede dierenarts dus. Helaas zijn er niet heel veel dierenartsen in Nederland die veel verstand van ratten hebben. Dit komt omdat er bij de opleiding weinig aandacht aan wordt besteed. Het is daarom belangrijk om van tevoren te zoeken naar een goede dierenarts bij jou in de buurt. Het kan zijn dat je er wat kilometers voor moet maken, maar laat dat je niet weerhouden, het gaat immers om de gezondheid van je dier. Als je zelf ziek bent ga je ook naar een dokter. Zoek bijvoorbeeld op internet naar ervaringen van andere mensen of bel de betreffende dierenarts op en stel een aantal vragen over ratjes en of er vaker worden geopereerd.
Het is belangrijk je ratje minimaal (!) eenmaal per maand te controleren op eventuele bulten. Als je iets ontdekt wacht dan niet te lang met het naar de dierenarts gaan. Een tumor kan binnen een week twee keer zo groot worden.
Bedenk ook dat een rat niet gauw laat merken dat hij of zij pijn heeft of er last van heeft. Een rat is van nature een prooidier en zij zullen zo lang mogelijk proberen te laten zien dat ze sterk en gezond zijn. Het is dus belangrijk dat je jouw ratten goed kent en ziet als er iets anders is dan normaal. Als je iets ongewoons constateert raadpleeg dan altijd een dierenarts, let vooral op de eetlust, lusteloosheid / sloom gedrag, gedragsverandering, ademhaling (snel en onregelmatig is een slecht teken), scheef koppie, stakd uit oren of wond, vachtveranderingen. Dit zijn een aantal tekens als er iets mis is met je ratje. Wees er op tijd bij.
Wanneer een operatie?
De dierenarts zal kijken naar de conditie van je rat, gezondheid, leeftijd, gewicht, hartslag en natuurlijk naar de plaats van de tumor. In veel gevallen kan een tumor weggehaald worden, maar je ratje moet in een goede conditie zijn.
Maar wanneer neem je nou de beslissing om te opereren? Het is van belang dat je kijkt in het belang van je ratje. Is het dier al oud (2,5 jaar of ouder)? Dan kan je er misschien het beste voor kiezen om het dier in te laten slapen (als laatste optie) of zo lang te laten leven als het draagbaar is voor het dier. Als het om een jonger dier gaat kun je het dier het beste laten behandelen. Laat het dier er nooit mee rondlopen en als je dat doet zorg dan dat het afgelopen is voor hij of zij echt pijn krijgt.
Geld speelt bij veel mensen ook een rol, voor een operatie moet je rekenen tussen de € 50,- en € 100,-. Bedenk wel dat je voor een dier hebt gekozen en je bent dus eigenlijk verplicht om er sowieso mee langs de dierenarts te gaan. Een dier kan zelf niets zeggen of doen, dus jij als baasje bent verantwoordelijk. Als je dat niet overweegt dan moet je eigenlijk nooit aan een dier beginnen of er van tevoren beter over nadenken.
Risico's
Net als bij elke operatie zijn er risico's. Bij ratjes zijn die risico's vooral aanwezig op het gebied van de narcose. Aangezien het een klein dier is, is het erg moeilijk om de lichaamstemperatuur te regelen. Soms gebeurd het dat ratjes niet meer wakker worden uit de narcose. Ook als ze weer bijkomen, kan het zijn dat ze de eerste paar dagen weer terugvallen in de narcose. Het is belangrijk om dit te voorkomen (zie nazorg) en mocht de toestand achteruit gaan, ga dan direct naar de dierenarts.
Voorbereiding / voorzorg
De voorzorg is ontzettend belangrijk. De rat moet namelijk voldoende reserves opbouwen, oftwel goed aangesterkt zijn. Want een operatie is een enorme klap voor het lichaam van een rat. Geef van tevoren vochtrijk voedsel zoals komkommer en tomaat. Pas op dat je
niet teveel geeft, dan ontstaat er diaree. Dus geeft af en toe een klein stukje verdeeld over de dag. Fructose is ook erg belangrijk, dit zit voornamelijk in vruchtensuiker. Geef ze dus een aantal dagen voor de operatie voldoende fructose. Dit kun je doen door middel van fruit als druiven, banaan en appel. In natuurwinkels of grote supermarkten kun je ook fructose kopen in poedervorm en reformwinkel verkoopt het ook. Dit poeder kan je mengen door bijvoorbeeld Brinta of door het drinkwater. Als je het door het drinkwater doet, begin dan een aantal dagen van tevoren ermee. Het kan geen kwaad als andere ratten er ook van drinken. Wel elke dag het drinkwater verversen, want fructose bederft. Geef in de dagen voor de operatie ook voldoende voer en desnoods extra.
Sommige dierenartsen weten niet dat een ratje absoluut
niet nuchter mag zijn voor een operatie. Het is dus belangrijk dat je rat tot het moment van de operatie beschikking heeft over eten.
De meeste mensen maken gebruik van een reismandje om hun rat in te vervoeren. Het is vooral handig om te zorgen dat je gebruik maakt van een
Snugglesafe, dat is een warmtekruik speciaal voor dieren, gebruik deze altijd met een hoesje. Dit houdt je rat goed warm voor en na de operatie. Leg in het reismandje een fleecedoek of handdoek, zorg voor warmte (in de zomer niet te heet natuurlijk). Leg ook stukjes komkommer, fruit en vast voedsel in het reismandje. Dit is zowel voor voor als na de operatie belangrijk.
Nazorg
Een operatie hakt erg in op een ratje en na de operatie is het dier dus sterk verzwakt. De weerstand is ook erg laag en op die manier is het ratje erg snel vatbaar voor ziektekiemen. Zorg na de operatie voor voldoende warmte en vermijdt tocht. Let er ook op dat het ratje goed gaat eten en drinken, erg belangrijk! Meng desnoods fruit fijn en dien het met een spuitje toe. Je kan ook wat Brinta geven. De eerste paar dagen mag een ratje niet bij zijn of haar soortgenoten. Dit in verband met hygiene en het bevorderd ook het genezingsproces, want er is minder kans dat de hechting open gaan. Andere ratten gaan namelijk de wond schoon likken en als ze te wild spelen kan de wond weer opengaan. Je kan het beste gebruik maken van een Duna kooi voor de nazorg. Als je je ratje echt eenzaam vindt dan kun je er een andere rustige rat bijzetten, hou het dan wel goed in de gaten. Je kan ze ook met zijn allen los laten lopen onder toezicht. Zorg in ieder geval voor dagelijks contact met soortgenoten. Hou de inrichting van de ziekenkooi simpel. Doe er een Snugglesafe in met hoesje, een fleecehuisje waar hij/zij in kan slapen. Gebruik als bodem het liefst Ecobed of krantenpapier, fijne bodembedekking kan aan de wond gaan plakken en dat kan irriteren. Gebruik geen verdiepingen of dingen waar het ratje in moet klimmen, de kans op verwondingen is nu erg groot.
Als je iets niet vertrouwd neem dan altijd contact op met je dierenarts!