De Singapura kat

De Singapura kat De Singapura is een relatief jong ras wat – zoals de naam het al zegt – zijn oorsprong vindt in Singapore. Vorige eeuw is het ras officieel geïntroduceerd en wordt steeds populairder. Het is een leuke kat die lekker beweeglijk is en degene die van de Siamees houdt, maar niet de extremen in uiterlijk opzoekt, kan nog wel eens vallen voor de Singapura.

Oorsprong van het ras

Officieel is het ras in 1981 geïntroduceerd door het echtpaar Meadow die jaren in Singapore leefde en daar de typische Singaporese kat, die veelal in parken en in de straten te vinden was, rond zagen lopen. In 1975 keerde het echtpaar terug naar de VS en nam enkele van deze fraaie katten mee. Ze gaven ze direct de naam Singapura, een naam die door de lokale bevolking aan het eiland gegeven is. De eerste katten die ze meenamen waren een kater en poes uit hetzelfde nest en een andere poes die ze gezien hadden en erg fraai vonden. Met deze drie is het echtpaar gaan fokken en enkele jaren later kwam Chico het “team” versterken. In 1982 werd het ras erkend door de CFA en in alle continenten wordt deze kat inmiddels gefokt.

Discussie over herkomst

Sommige mensen bediscussiëren de herkomst, want men geeft aan dat het wel eens een kruising van de bekende Burmees en de lieve Abessijn kan zijn. Om een gezonde kat te fokken zijn er in de begin jaren wel verschillende katten gekruist met de Singapura. Dit kan wat kenmerken geven voor de andere bekende rassen. Daarnaast komt de kat natuurlijk uit een hoek waar ook de andere bekende rassen, zoals de Siamees, vandaan komt. Dus uitsluiten dat in de kat op straat deze rassen verwerkt zijn, is goed mogelijk.

Karakter en gedrag

Wie de Singapura wel eens bezig gezien heeft, weet het … het is een super gestroomlijnde kat die iets weg heeft van de poema. Haar belijning is uiterst fijn en zo loopt ze ook. Maar haar grote ronde (beetje amandelvormig) ogen die je staalhard aankijken hebben ook iets liefs in zich en dat is de Singapura ook. Een lieve kat die eigenlijk ook nog heel manipulatief is. Ze krijgt bij menig baasje haar zin en dit zonder dwingend gemiauw of ander storend gedrag. Een kat die wel wat aandacht wil en dus is het belangrijk te weten, dat ze dit wel opeisen. Je moet er dus ook tijd voor willen maken.

Ze is uitermate lenig en kruipt heel eenvoudig op je schouder of in kleine holletjes. Ze lijkt eigenlijk een beetje op een aapje. Een intelligent aapje, want ze krijgt ogenschijnlijk met het grootste gemak iets open wat je toch echt dichtgedaan had. Alert zijn als je Singapura niet de grote boze mensenwereld in wilt laten lopen, is dus gewenst.

Verder is het een kat die graag in je omgeving is en bij je wilt slapen. En hoewel het soms niet uitkomt, de meeste eigenaren hebben er moeite mee hun kat te straffen, want ze weet hoe vertederend ze over kan komen … manipulatief dus zoals eerder gemeld.

Andere katten

Waar sommige katten het rijk liever alleen hebben, zeker als het van die aandachtstrekkers zijn, heeft de Singapura hier helemaal geen problemen mee. Sterker nog, ze vindt het gezelschap van andere katten wel leuk. De katers gaan prima samen, ze vechten niet, ook niet als de poezen krols zijn (er is wel een zekere rangorde). Wat toch wel als opmerkelijk gezien kan worden.

Poezen onderling doen het ook prima en zelfs jongen van verschillende katten worden samen opgevoed.

Honden

De hond gaat over het algemeen ook prima met de kat. De hond wordt door de Singapura als iets grappigs gezien, een speeltje als het ware. Een bewegende hondenstaart kan nog wel eens als speeltje gezien worden en als de kat en hond samen opgroeien geeft dit geen problemen. Het is een beweeglijke kat, dus een oude hond die gesteld is op zijn oude dag, kan er wat meer moeite mee hebben.

Nieuw omgeving

Het voordeel bij de Singapura is dat als je een kitten koopt en je hebt al meerdere katten, ze zich gemakkelijk aanpast en snel opgenomen wordt in de groep. Natuurlijk is het wel belangrijk de normale regels te hanteren als je het kitten in de groep plaatst, maar vaak is het binnen een dag geregeld.

Uiterlijke kenmerken

De kat heeft een afgeronde schedel en is breed bij de ooghoeken. Ze heeft een vrij breed maar korte snuit. Haar kin is goed ontwikkeld. De grote oren zijn wijd gesplaatst en breed aan de basis met een diepe schelp. Het kopje staat op een korte stevige nek. De prachtig grote ronde en een beetje amandelvormige ogen kijken je direct aan. De kleur is geel, groen of hazelnoot en afhankelijk van de kleur vacht. Er zijn verschillende tekeningen van de vacht mogelijk. Ze zijn meestal middelgroot en een beetje gedrongen met een gespierd lichaam. Ook de poten zijn gespierd, hoewel ze stevig ogen. De staart is best lang, maar geen staart die overal alles van tafel veegt. De vacht is dun en kort en zeer fijn van structuur. De glans is prachtig zijdeachtig en mooi glanzend.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kat kiezen, hoe kies ik de juiste kat?Kat kiezen, hoe kies ik de juiste kat?Hoe kies je de juiste kat? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Heb je bijvoorbeeld andere huisdieren, laat je de…
Kattengenetica: de basisEen combinatie maken van twee katten: leuk, maar welke kleurtjes zullen de kittens krijgen? Krijgen ze kort of lang haar…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…

Nagels knippen bij de katNagels knippen bij de katEen kat heeft 18 scherpe, kromme nagels die erg belangrijk voor ze zijn. Ze kunnen op bijna elke ondergrond naar bovenkl…
Waar let je op bij het kiezen van een naam voor je hond?Waar let je op bij het kiezen van een naam voor je hond?Je hebt de keuze gemaakt voor een hond als huisdier. Naast de standaard benodigdheden ben je wellicht ook nog op zoek na…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.