Beugel bij de hond
Mensen dragen beugels om hun tanden en kiezen recht te laten zetten. De laatste jaren komt de beugel voor de hond steeds meer in opmars. Een hond met een beugel, hoe lang duurt dat en heeft het ook nut? En wat kost een hondenbeugel?
Hond en de groei van tanden en kiezen
Net als bij mensen, kan het gebit van de hond ook scheef groeien. Soms komt dit door een te kleine onder-of bovenkaak, maar vaak ook is het erfelijk bepaald. Of heeft de hond een ongeluk gehad waardoor de tanden scheef staan. Ook jonge honden kunnen scheefgroei hebben aan hun gebit, bijvoorbeeld door teveel kauwen op harde voorwerpen.
In de meeste gevallen heeft een hond geen last van een scheef gebit. Net als bij de meeste mensen: hun ondervinden vaak ook geen last van een scheef gebit. Maar in sommige gevallen kan het zo ernstig zijn, dat de hond zijn kaken niet meer goed kan sluiten. Hoektanden kunnen dermate verkeerd staan, dat ze in de andere kaak kunnen gaan groeien of schade aan kunnen richten. Een overbeet kan ook klachten geven met eten. En in sommige gevallen vind de eigenaar van de hond dat het gebit niet mooi is. Dit ziet men vooral bij showhonden. Al deze honden komen in aanmerking voor een beugel voor honden.
Beugel voor honden
Een hondenbeugel is niet te vergelijken met een mensenbeugel. Het is geen slotjesbeugel en geen buitenboordbeugel. Doet een mens er gemiddeld twee jaar over om het gebit te laten corrigeren met een beugel, bij de hond duurt dit een tot drie maanden. Dit hond heeft een schaargebit en met behulp van een beugeltje blijft het schaargebit ook zijn functie behouden.
Beugel aanbrengen bij de hond
Wanneer er besloten is dat de hond een beugel moet gaan dragen, moet de hond eerst gips happen. Het gips happen is nodig om een model van het gebit te kunnen maken. Aan de hand van dit model kan de beugel gemaakt worden. Een beugel moet dus passend worden gemaakt.
Helaas laat de hond het gips happen niet zomaar toe zoals we bij mensen gewend zijn. Dit is ook wel logisch: een hond kan niet uitgelegd worden wat de noodzaak is van dat vieze spul in zijn mond, en dat hij hierbij zijn mond stil moet houden. De hond zal dus veelal onder narcose gaan. Dit betreft een roesje: een lichte narcose.
Wanneer de beugel gereed is, kan deze geplaatst worden. Helaas zal dit ook weer onder narcose moeten in de meeste gevallen. De beugel wordt met composiet vastgemaakt aan de tanden. Het werkt eigenlijk net zoals bij de menselijke beugel. Wanneer de beugel vast zit, mag de hond weer naar huis.
Leven met een hondenbeugel
Een hond kan last hebben van de beugel. Dit komt omdat deze druk uitoefent op de tanden of kiezen. Dit kan in het begin pijnlijk zijn. Ook kan de hond erg veel moeite hebben met eten. Het makkelijkste is om het eten van de hond zo zacht mogelijk te houden. Kies dus liever voor vers vlees in plaats van harde brokken. Harde brokken zijn sowieso uit den boze tijdens een beugel omdat de beugel dan los kan laten. In sommige gevallen zal het voedsel zelfs vloeibaar gemaakt moeten worden. Na enige dagen leert de hond wat beter eten met de beugel. Toch kan het de hele beugelperiode lastig blijven voor de hond met eten.
Beugel laat los
Soms laat de beugel los bij de hond. Bijvoorbeeld wanneer de hond op een tak heeft gekauwd of toch een bot heeft gekregen. De beugel moet dan opnieuw vast worden gemaakt. Dit gaat volgens dezelfde procedure als de eerste keer. Let er daarom goed op dat de hond niet op harde voorwerpen kauwt, dit bespaart de hond een hoop ellende. Soms is het handiger om de hond een muilkorf te laten dragen om te voorkomen dat hij op harde voorwerpen kauwt. Vooral jonge honden willen nogal eens van alles in hun bek nemen om mee te spelen.
Andere oplossingen voor de hondenbeugel
Hoektanden die naar binnen toe groeien, kunnen soms terug geschoven worden door zelf dagelijks de hoektand in de juiste richting te duwen. Doe dit met een vingerdruk waarmee je ook een velletje papier verschuift. Dit moet zo vaak mogelijk gedaan worden. Zo vervang je het idee van de beugel. Dit kan het beste bij jonge honden waarvan het gebit nog niet volgroeid is. Soms helpt dit wel. Zo niet, dan zal de hond toch aan de beugel moeten. Een hondenbeugel geeft overigens geen garantie dat het resultaat geslaagd is.
Een andere optie is het bijvijlen van de hoektanden. Deze worden dan afgevijld tot een hoogte waarop ze de tegenoverliggende kaak niet meer kunnen beschadigen of hinderen.
Let op dat niet iedere dierenarts de kennis in huis heeft om een hondenbeugel te plaatsen. In onkundige handen kan het resultaat heel anders uitpakken. De kosten voor een hondenbeugel zijn afhankelijk van wat er moet gebeuren, maar reken tussen de 500 en 1000 euro.